Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νοικάρηδες δύο ταχυτήτων στον «Γολγοθά» εύρεσης σπιτιού

Διακρίσεις κατά των εργαζομένων από μερίδα ιδιοκτητών

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Δυσεύρετα είναι τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια στην πόλη μας, ακολουθώντας μια τάση που καταγράφεται ολοένα και πιο έντονα τελευταία. Η υπόθεση «νοικιάζω σπίτι» γίνεται ένας γρίφος για γερούς λύτες.

Και ο αγώνας για την στέγη φαίνεται άνισος για τους εργαζόμενους, καθώς μια μερίδα ιδιοκτητών φαίνεται προτιμάει να έχει νοικάρηδες φοιτητές υποστηρίζοντας πως έτσι θα έχει εξασφαλισμένη την πληρωμή των ενοικίων από τους γονείς που «θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σπουδάσει το παιδί τους».

Μάλιστα πολλές φορές οι ενδιαφερόμενοι που ψάχνουν σπίτι δεν προλαβαίνουν καν να το δουν από κοντά γιατί η αγγελία απευθύνεται «μόνο σε φοιτητές». Συνεπώς στον αγώνα εύρεσης κατοικίας φαίνεται να βρίσκονται σε πιο δεινή θέση. Ειδικά αν η αναζήτηση γίνεται τους θερινούς μήνες και τους πρώτους φθινοπωρινούς. 

«Υπάρχει ένας αριθμός ιδιοκτητών που προτιμούν τους φοιτητές αντί για τους εργαζόμενους γιατί θεωρούν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν τα χρήματά τους. Με τον εργαζόμενο δεν ξέρουν αν θα μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο», σχολίασε στο «ΤyposThes» ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος.

Σχετικά με τις τιμές των ενοικίων σημείωσε ότι:  «Το ποσό για μια γκαρσονιέρα ενώ πριν μερικά χρόνια ξεκινούσε από τα 150 και έφτανε τα 350 και σπανίως τα 400 ευρώ, πλέον ξεκινάει από τα 300 και φτάνει τα 500 και 600 ευρώ. Τα περισσότερα σπίτια είναι ανακαινισμένα και σε μεγάλο αριθμό επιπλωμένα»,.

Ο ίδιος ανέφερε πως «για πιο χαμηλές τιμές θα στραφεί κανείς σε πιο παλιά ακίνητα που ενδεχομένως δεν θα είναι σε καλή κατάσταση πχ μπορεί να έχουν παλιό μπάνιο ή/ και κουζίνα, να μην διαθέτουν ασανσέρ κλπ». Όσο για τις περιοχές είπε πως «όσο κανείς απομακρύνεται από το κέντρο και προς τα δυτικά ή πολύ πιο ανατολικά, τόσο πιο χαμηλές θα γίνονται οι τιμές».

Οι τρεις λόγοι που δεν υπάρχουν ακίνητα

Ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ακίνητα. Και η αυξημένη ζήτηση όπως είναι λογικό εκτοξεύει τις τιμές των όσων μπορούν να ενοικιαστούν.

«Από το 2019 μέχρι και σήμερα είχαμε από 30-50% αύξηση των ενοικίων, ενώ γνωρίζουμε ότι τα εισοδήματα των περισσότερων πολιτών έχουν μειωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπήρχε ανοικοδόμηση μετά την κρίση. Επίσης επειδή πολλά ακίνητα είναι στα χέρια των funds και services και δεν έχουν βγει στην αγορά. Ακόμη από το 2015 από το 86,4 % το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης έπεσε στο 74,3%. Μιλάμε για περισσότερα από 500.000 ακίνητα που δεν φαίνονται. Και είτε οι ιδιοκτήτες τους έφυγαν στο εξωτερικό ή τα πούλησαν για οικονομικούς λόγους. Στη χώρα μας τα εισοδήματα είναι μικρότερα, υπάρχει ο πληθωρισμός και οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην Αγορά σε σχέση με την προσφορά. Στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ο κυρίαρχος λόγος για την αύξηση των τιμών στα ενοίκια είναι το γεγονός ότι τα funds κρατούν τα ακίνητα. Κάποιοι ισχυρίζονται πως φταίει η βραχυχρόνια μίσθωση, όμως πιστεύω πως δεν παίζει ρόλο αυτό. Μετά τον κορωνοϊό οι ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι μπορούν να έχουν τα εισοδήματα που θέλουν χωρίς τους μπελάδες της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας για να αναγκάσει τα funds να βγάλουν τα ακίνητα στην αγορά ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργάκος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ