Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κρεοπώλες Θεσσαλονίκης: Προσοχή στους κερδοσκόπους - Δεν θα ακριβύνουν τα κρέατα άμεσα

Να κάνουν έρευνα αγοράς οι καταναλωτές, συνιστά ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τις πληγές της μετράει ακόμη η Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel. Η στάθμη των υδάτων υποχωρεί αλλά με αργό ρυθμό. Οι λάσπες πρέπει να απομακρυνθούν αλλά και όλα τα φερτά υλικά.

Ανάμεσα στα θύματα της καταστροφής είναι και πολλά ζώα. Αιγοπρόβατα και βοοειδή.  Άραγε πόσο η καταστροφή αυτή θα επηρεάσει τις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων;

Ο πρόεδρος του  Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μπαλαμπανίδης μιλώντας στο «ΤyposThes» υπογράμμισε τον κίνδυνο εμφάνισης κερδοσκοπικών φαινομένων. Όπως εξήγησε: «Η Λάρισα παράγει ένα μικρό ποσοστό από το κρέας που καταναλώνει η χώρα μας. Οπότε λογικά δεν θα πρέπει να δούμε άμεσα μια μεγάλη αύξηση τιμών. Έχει επικρατήσει μια καταστροφολογία τις τελευταίες μέρες από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί».

Το Πάσχα θα γίνει το αρνί…. αρνάκι!

amnoerifia.jpg

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν δούμε αυξήσεις στις τιμές το πιο πιθανό είναι πως θα αποτελούν κερδοσκοπικό φαινόμενο. Κάποιοι επιτήδειοι θέλουν να κερδίσουν αυξάνοντας τις τιμές εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και την παραπληροφόρηση του κοινού. Πιστεύω πως τις επιπτώσεις από τις τωρινές καταστροφές θα τις δούμε κυρίως στην περίοδο του Πάσχα που συνήθως πολλοί τρώνε αμνοερίφια. Εκείνη την εποχή θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες από αρνιά και κατσίκια. Και ίσως δούμε αυξήσεις στις τιμές τους καθώς θα είναι μειωμένος ο διαθέσιμος αριθμός τους. Πάντως και οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και την ζήτηση. Τελευταία βλέπουμε μια τάση για μείωση της κατανάλωσης αμνοεριφίων το Πάσχα. Αν αυτό συνεχιστεί μπορεί να έχουμε μια πιο ομαλή κατάσταση».

Ο κ. Μπαλαμπανίδης είπε πως υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες σε αρκετά σημεία της χώρα, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, ενώ παράλληλα ανέφερε πως «ένα μεγάλο ποσοστό κρεάτων, σχεδόν το 85%, είναι εισαγόμενο». Ειδικά στα βοοειδή, όπως είπε, υπάρχει ούτως ή άλλως έλλειψη οπότε οι εισαγωγές είναι συνηθισμένες.

Σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα δήλωσε ότι «η περίοδος που αρμέγονται τα πρόβατα και τα γίδια είναι κυρίως το καλοκαίρι. Η συγκομιδή γίνεται από τις αρχές του έτους και μέχρι τον Αύγουστο. Εκτιμώ πως λίγες μονάδες δεν έχουν προχωρήσει σε αυτήν».

Οπότε λογικά το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος έχει γίνει ήδη τυρί και φυλάσσεται σε αποθήκες, με την ελπίδα φυσικά ότι δεν έχουν πληγεί και αυτές από τις πλημμύρες.

Ο πρόεδρος του  Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης επαναλαμβάνει πως «δεν υπάρχει ζήτημα για να δούμε ραγδαίες αυξήσεις τιμών» αλλά προσθέτει πως καιροσκόποι μπορεί να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να ανεβάσουν τις τιμές.

Απαραίτητη η έρευνα αγοράς

5f1kreopoleio-1.jpg

Σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει κάποιος περιορισμός στην τιμή που θα αποφασίσει να πουλήσει ο καθένας το εμπόρευμά του αναφέρει: «Ο έλεγχος είναι ανέφικτος στην ελεύθερη αγορά. Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αναλογιστείτε πώς σήμερα το λάδι είναι αυξημένο κατά 100% σε σχέση με πέρυσι. Είναι γνωστό πως η φετινή σοδειά δεν ήταν η καλύτερη και είχε μειωμένα έσοδα. Πρακτικά το λάδι που πωλείται είναι από την περσινή συγκομιδή. Οπότε δεν έχει νόημα να πωλείται ήδη αυξημένο».

Σε κάθε περίπτωση συνέστησε στο κοινό να κάνει έρευνα αγοράς πριν τα ψώνια του και να προτιμάει και τα συνοικιακά κρεοπωλεία που «πάντα είναι κοντά στον πελάτη ενώ έχουν και προσιτές τιμές».

Ενδεικτικά ανέφερε πως έρευνα του σωματείου τους έδειξε πως τα κρεοπωλεία της γειτονιάς πωλούν είδη κρέατος φθηνότερα έως και 25% σε σχέση με μεγάλες υπεραγορές. «Ειδικά για το μοσχάρι διαπιστώσαμε πως εμείς το 14 ευρώ και στην υπεραγορά είναι στα 17,5 18 ευρώ. Ο κόσμος πρέπει να ψάχνει πρώτα πριν αγοράσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του  Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ