Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πετρέλαιο θέρμανσης: Προβλέψεις για «πρεμιέρα» κοντά στο 1,50 ευρώ το λίτρο

Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία κατά τον τρόπο που δόθηκε και πέρυσι ζητά η ΠΟΠΕΚ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές των καυσίμων αυτό το διάστημα και αν δεν αλλάξουν τα πράγματα ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι «βαρύς» για την τσέπη των καταναλωτών.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται φέτος να ξεκινήσει στις 13 Οκτωβρίου (15 Οκτωβρίου πέφτει Κυριακή) και οι εκτιμήσεις με τα σημερινά δεδομένα δείχνουν τιμή εκκίνησης κοντά στα 1,50 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο το διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο και μέχρι τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν, αφού η τιμή που θα διαμορφωθεί τότε εξαρτάται από την διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι φέτος δε θα δοθεί οριζόντια επιδότηση στην αντλία αλλά μόνο το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο η Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ζητά επιδότηση απευθείας στην αντλία όπως είχε γίνει και πέρυσι, αντί του επιδόματος θέρμανσης. Μένει επίσης να φανεί αν θα ανακοινωθεί ενδεχόμενη έκπτωση από τα διυλιστήρια.

Μιλώντας την Παρασκευή στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ και πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης κ. Θέμης Κιουρτζής αναφέρει ότι με τις σημερινές τιμές (σ.σ. Παρασκευής), η πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης θα γινόταν στο 1,50 ευρώ το λίτρο περίπου. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχε ξεκινήσει στο 1,42 ευρώ το λίτρο τελική τιμή μετά τις επιδοτήσεις του κράτους και των διυλιστηρίων.

Η ΠΟΠΕΚ ζητά τα χρήματα που προβλέπεται να διατεθούν για το επίδομα θέρμανσης να δοθούν κατευθείαν στην αντλία . Η ζήτηση όπως αναφέρει ο κ. Κιουρτζής περιορίζεται κάθε χρόνο. «Ακριβό καύσιμο σημαίνει περιορισμένη κίνηση, περιορισμένοι όγκοι και στην συγκεκριμένη περίπτωση αιθαλομίχλη, καθώς οι πολίτες θα καίνε ξύλα στα τζάκια», όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Αυτήν την στιγμή δεν έχει αρχίσει να εκφράζεται ενδιαφέρον για παραγγελίες στη Β. Ελλάδα καθώς οι θερμοκρασίες διατηρούνται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Σε ότι αφορά τα καύσιμα γενικά, οι τιμές για πετρέλαιο κίνησης κινούνταν στο 1,80  και για τη βενζίνη στα 2 ευρώ, δηλαδή σε υψηλά επίπεδα γεγονός που επηρεάζει τα πάντα. «Όλα επηρεάζονται όταν το καύσιμο είναι ακριβό», όπως τονίζει ο κ. Κιουρτζής.

Τι ζητά η ΠΟΠΕΚ – «Ο καταναλωτής θα πληρώνει άμεσα λιγότερα χρήματα»

Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία κατά τον τρόπο που δόθηκε και πέρυσι από την ελληνική κυβέρνηση ως μέτρο ανακούφισης των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Η Ομοσπονδία ζητά αντί να δοθεί το επίδομα θέρμανσης να διατεθεί το προϋπολογισθέν ποσόν αναλογικά στην αντλία.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι:

«Το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η Κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θεωρούμε ορθό και δίκαιο να δοθεί αναλογικά στην αντλία, όπου αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο.

Έτσι, η τιμή στην αντλία θα μειωθεί, ελαφρύνοντας άμεσα τον καταναλωτή, ενώ η ενδεχόμενη, με τα σημερινά δεδομένα, τιμή έναρξης σε επίπεδα 1,50 ευρώ ανά λίτρο θα διαμορφωθεί σε 1,26 ευρώ ανά λίτρο. Ο καταναλωτής θα πληρώνει άμεσα λιγότερα χρήματα, χωρίς την κουραστική αναμονή της προσδοκώμενης επιστροφής κάποιου ποσού. Καμία απώλεια δεν θα έχουν οι πραγματικοί δικαιούχοι, τουναντίον όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν μεγαλύτερο όφελος. Η μειωμένη τιμή στην αντλία θα έχει θετικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, όπως επίσης και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν όχι μόνο εκείνοι που πραγματικά έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά και εκείνοι οι οποίοι αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η Κυβέρνηση.

Εφαρμόζοντας λοιπόν την έκπτωση στην αντλία, θα εκλείψει και η μεγάλη γραφειοκρατία της επιδότησης, συμπεριλαμβανομένου και του αποτυχημένου συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση εργασιακού κόστους και δυσχερειών όπως τήρηση εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων, παρατάσεις υποβολών αιτήσεων, ζητήματα καταχώρισης που απαιτούν διευκρινίσεις κλπ. ενώ, παράλληλα θα εκλείψουν τα παράπονα των καταναλωτών, που για κάποιο λάθος δεν έλαβαν την επιδότηση.

Μην αμελείται το γεγονός ότι ο ευαίσθητος πληθυσμός – δικαιούχοι της τρίτης ηλικίας αδυνατούν να εναρμονιστούν με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Πρέπει να μεριμνήσουμε και να ζυγίζουμε όλες τις παραμέτρους.

Οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης για το αγαθό της θέρμανσης πληρώνουν αυξημένο ΕΦΚ και ΦΠΑ έναντι των άλλων πηγών θέρμανσης δηλαδή φορολογούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Συνεπώς πρέπει να απολαμβάνουν και αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη.

Τέλος προτρέπουμε τους καταναλωτές να μην πέφτουν θύματα των δήθεν φτηνών τιμών που είναι προϊόν παράνομων καυσίμων και καλούμε όλους με σύνεση να ενημερώνουν τους πολίτες και να μην δημιουργούν κλίμα φόβου. Τα καύσιμα είναι αναίτια ακριβά και πιθανόν (όπως θα θέλαμε όλοι) οι τιμές να αποκλιμακωθούν».

Επίδομα θέρμανσης στα περσινά επίπεδα

Στα περυσινά επίπεδα (350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες) αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, παραμένει εξάλλου το επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Στην ηλεκτρική ενέργεια αντίστοιχα αναμένεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πλαίσιο για πρόσθετη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των κατοίκων περιοχών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών που ανήγγειλε ο υπουργός κ. Θ. Σκυλακάκης μέσω συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τιμές του ρεύματος έχουν σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί καθώς ή μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνεται τους τελευταίους μήνες από 90-110 ευρώ, από 200-400 ευρώ που είχε φθάσει πέρυσι. Ως προς τις ρευματοκλοπές, η ευόδωση των προσπαθειών του υπουργείου θα σημάνει σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές καθώς το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται αλλά δεν τιμολογείται (την κλέβουν οι επιτήδειοι), διαχέεται στο σύνολο των καταναλωτών και "φουσκώνει" κατά 4 % τον λογαριασμό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία ο Μητσοτάκης - Τι αναμένεται να πει
Κατά την παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη για να απαντήσει στις όποιες...
Στη διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία ο Μητσοτάκης - Τι αναμένεται να πει
Στον Τζιτζικώστα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ για τις εργασίες του Fly Over
«Tο αρμόδιο υπουργείο να δημοσιοποιήσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βήμα-βήμα, για όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν» ανέφερε ο Απόστολος...
Στον Τζιτζικώστα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ για τις εργασίες του Fly Over