Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία για να αγοράσουν καυσόξυλα

Καλύτερες οι τιμές σε σχέση με πέρυσι – Επάρκεια στην αγορά

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Περιμένουν να έρθει το κρύο για να πάρουν καυσόξυλα οι περισσότεροι καταναλωτές.

«Από τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού αυτοί που έχουν αποθηκευτικό χώρο και φυσικά χρήματα, προμηθεύτηκαν καυσόξυλα για τους μήνες που θα κάνει κρύο. Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν έχουν διαθέσιμο χώρο ή περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία και θα τα προμηθευτούν την τελευταία στιγμή», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο κ. Θανάσης Νικολούδης που εμπορεύεται καυσόξυλα σε λιανική και χονδρική. Ο ίδιος σχολίασε μάλιστα πως «οι καλοκαιρινοί μήνες είναι καλύτεροι για να προμηθευτεί κανείς ξύλα, καθώς αυτά είναι πιο ξερά τότε και οι τιμές τους πιο οικονομικές».

Μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κλάδο

Πάντως αυτή τη χρονιά οι τιμές μέχρι στιγμής είναι πολύ προσιτές και καλύτερες σε σχέση με πέρυσι.  Ενδεικτικά ο κ. Νικολούδης είπε πως φέτος το χωρικό κυβικό μέτρο ξεκίνησε στα 80 ευρώ, πλέον είναι στα 90 ευρώ για οξιά και δρυ, ενώ για το πουρνάρι στα 110 ευρώ. Πέρυσι σημείωσε πως η τιμή είχε φτάσει στα 125.

«Έχουμε αυτές τις τιμές για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Είναι μια βαριά δουλειά που απαιτεί χειρωνακτική εργασία και αρκετές ώρες απασχόλησης. Τώρα με βρίσκετε καθ΄’οδόν για το βουνό όπου θα φορτώσω ξύλα. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους για να έρθουν στο επάγγελμα. Σκεφτείτε πως δεν είναι μόνο η μεταφορά. Είναι και τα κοψίματα και τα στοιβάγματα. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κλάδο μας. Είχαν πει παλαιότερα ότι θα μας έφερναν εργατικά χέρια από το Μπαγκλαντές όμως αυτή η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε..», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε πως έχει ανεβεί και το κόστος μεταφοράς καθώς τα καύσιμα κοστίζουν πλέον περισσότερο. Όπως είπε το φορτηγό που μεταφέρει τα ξύλα πλέον χρειάζεται 500 ευρώ για να φουλάρει. «Όλο αυτό αυξάνει το κόστος μεταφοράς, αντιλαμβάνεστε. Επίσης καίμε πλέον το διπλάσιο ρεύμα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή την στιγμή το ξύλο είναι ο πιο φθηνός τρόπος θέρμανσης. Υπάρχει επάρκεια. Και εφόσον συνεχίσει να υπάρχει θα είμαστε στα ίδια επίπεδα. Αν όμως σημειωθούν ελλείψεις τότε είναι λογικό να ανεβούν οι τιμές. Τώρα μπορούμε να πετύχουμε καλές τιμές».

Για πιο χαμηλές τιμές κάνει λόγο στο ΤyposThes και ο κ. Σαράντης Λαμπρακάκης που εργάζεται σε αποθήκη ξυλείας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. «Οι τιμές έχουν πέσει από τα 240 που ήταν η παλέτα, το 1,5 κυβικό δηλαδή, στα 160 ευρώ. Τα χύμα είναι στα 80 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 130 ευρώ. Φέτος παρατηρείται μια πτώση στις τιμές. Πέρυσι είχαμε έλλειψη καυσόξυλων, ενώ τώρα έχουμε πλεόνασμα. Ο καιρός επίσης παίζει ρόλο καθώς ο κόσμος θα πάρει ό,τι έχει ανάγκη. Μετά θα σκεφτεί για την θέρμανση. Ωστόσο να πούμε σε αυτό το σημείο πως η τιμή είναι καλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες που τα ξύλα είναι πιο ξερά. Ουσιαστικά μετά το Μάη αρχίζουν να τα προμηθεύονται οι πρώτοι καταναλωτές. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε ότι έπεσε η ζήτηση, όμως πιστεύουμε ότι στις επόμενες θα δούμε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον», σχολίασε για να υπογραμμίσει πως το ξύλο αποτελεί μια οικονομική λύση θέρμανσης. Σε περίπτωση ελλείψεων σημείωσε ότι θα γίνουν εισαγωγές κυρίως από Βουλγαρία. «Προσωπικά προτιμάω κυρίως τα ελληνικά καυσόξυλα με αναλογία 70% ελληνικά και 30% εισαγόμενα, εφόσον χρειαστεί. Η τιμή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα», ανέφερε ο κ. Λαμπρακάκης, ενώ συμβούλευσε τους καταναλωτές να προμηθευτούν άμεσα καυσόξυλα ώστε να τα αγοράσουν και σε καλύτερες τιμές και να είναι έτοιμοι για το κρύο όποτε αυτό έρθει. 

Στις πιο χαμηλές τιμές που υπάρχουν φέτος εστίασε και ο κ. Ξενοφών που διαθέτει κατάστημα με καυσόξυλα επίσης στον Εύοσμο. Στο κατάστημά του οι τιμές είναι 115 ευρώ το κυβικό για ξύλα από οξιά, και στα 130 το πουρνάρι.

«Πέρυσι τέτοια περίοδο με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κόσμος είχε πανικοβληθεί και με την άνοδο σε αέριο και πετρέλαιο είχε στραφεί στα ξύλα, οπότε σημειώθηκε έλλειψη. Τώρα και λόγω καιρού βλέπουμε ότι αρκετοί έχουν αναβάλει την αγορά τους. Περιμένουν να κάνει κρύο και μετά θα τα προμηθευτούν», δήλωσε στο ΤyposThes.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ