Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για τις ακυρώσεις κρατήσεων από Ισραήλ

Ενώ ακυρώθηκαν και οργανωμένες εκδρομές προς τους Αγίους Τόπους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αποτύπωμα και στον τουρισμό έχει ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς ήδη έχουν ακυρωθεί όλες οι οργανωμένες εκδρομές από την Β. Ελλάδα προς τους Αγίους Τόπους, ενώ ακυρώσεις υπήρξαν και από Ισραηλινούς που επρόκειτο να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.

«Στο 100% είναι η καθίζηση για τους Αγίους Τόπους», όπως είπε στο «ΤyposThes» ο κ. Βύρων Θεολόγης, πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης.

Ενώ προβλήματα παρατηρούνται και για την Ιορδανία. Παρότι εκεί δεν υπάρχει πόλεμος, είναι θέμα ψυχολογίας του τουρίστα, όπως λέει ο κ. Θεολόγης και κάποιοι δεν θέλουν να ταξιδέψουν καθόλου σε χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Μέχρι τώρα τα ταξίδια στους Αγίους Τόπους γίνονταν καθόλη τη διάρκεια του έτους και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο για συμμετοχή και μάλιστα σε όλη τη χώρα υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία που εξειδικεύονται στο θρησκευτικό τουρισμό.  

«Είχαμε γκρουπ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα οποία έχουν ακυρωθεί», όπως λέει ο κ. Θεολόγης, σημειώνοντας ότι αυτό προκάλεσε αναστάτωση καθώς όλα ήταν πληρωμένα (αεροπορικά και ξενοδοχεία) και έτοιμα και τώρα υπάρχει το ζήτημα της επιστροφής χρημάτων. «Έκλεισαν τα πάντα, είναι μεγάλο το πρόβλημα δυστυχώς», τονίζει ο κ. Θεολόγης

Ο ίδιος σημειώνει εξάλλου ότι από τις εξελίξεις πλήγμα δέχεται και η Θεσσαλονίκη, η οποία υποδέχεται κάθε χρόνο πολλούς Ισραηλίτες.

Ακυρώσεις σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Ήδη ακυρώσεις σημειώθηκαν από Ισραηλινούς που επρόκειτο να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκης αυτό το μήνα και είχαν κλείσει τη διαμονή τους σε κάποιο ξενοδοχείο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος, ακυρώσεις υπήρξαν τόσο από μεμονωμένους ταξιδιώτες όσο και από γκρουπ Ισραηλινών για τον μήνα Οκτώβριο και καθώς πρόκειται να λόγους ανωτέρας βίας πρόκειται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Για τους προσεχείς μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι προκρατήσεις από Ισραηλινούς δεν είναι τόσες πολλές σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο και δεν είναι ακόμη γνωστό ποια θα είναι η εικόνα.

Για τους ξενοδόχους πάντως ο μεγάλος προβληματισμός δεν είναι τι γίνεται με τις κρατήσεις αυτού του μήνα αλλά τι μέλλει γενέσθαι το προσεχές διάστημα, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί όλη η Ελλάδα στην απευκταία περίπτωση που υπάρξει ένταση της κρίσης.  Με δεδομένο ότι η ψυχολογία και το αίσθημα της ασφάλειας παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή προορισμού από τους ταξιδιώτες και όταν βλέπουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε  κοντινή απόσταση αυτό ίσως επηρεάσει κάποιους τουρίστες στην επιλογή τους.

Να σημειωθεί ότι οι Ισραηλινοί επισκέπτες ήταν το 2022 η πρώτη αλλοδαπή εθνικότητα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΞΘ.

Ειδικότερα, οι Ισραηλινοί κατέλαβαν ξανά μετά τρία χρόνια την  πρώτη θέση στον πίνακα των αλλοδαπών εθνικοτήτων με 126.247 διανυκτερεύσεις του 2022. Το 2019 η συγκεκριμένη εθνικότητα είχε καταγράψει 185.946 διανυκτερεύσεις.

Οι λόγοι που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι κυρίως  πατρογονικοί . Σύμφωνα με την έρευνα «Προφίλ & Ικανοποίηση Τουριστών & Απόδοση Ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης / Μάιος 2023», οι ‘πατρογονικοί’ αποτελούν μία ομάδα ταξιδιωτών που αναζητούν τις γενεαλογικές τους ρίζες και επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την οικογενειακή τους ιστορία. Οι περισσότεροι ‘πατρογονικοί’ έρχονται από το Ισραήλ καθώς ο εβραϊκός πολιτισμός, η επιχειρηματική δραστηριότητα, η θρησκεία και τα έθιμα έχουν βαθιές ρίζες στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη εθνικότητα άφησε έντονα το αποτύπωμα στην πόλη.

Οι τουρίστες από Ισραήλ είναι ηλικίας 36–55. Εξάλλου, οι Ισραηλινοί επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και με επενδυτική διάθεση. Αγοράζουν παλιές κατοικίες που τις μετατρέπουν σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Το Τελ Αβίβ -Θεσσαλονίκη είναι ένα αεροπορικό δρομολόγιο που είναι σε μεγάλη άνθιση. Έχουμε πολύ κόσμο και από το Ισραήλ προς την πόλη και από εδώ προς το Ισραήλ και όλα αυτά τώρα έχουν αδρανήσει τελείως», τονίζει ο κ. Θεολόγης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης