Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένα έξυπνο εργοστάσιο που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα

Μέσω εργαλείων προσομοίωσης και εξελιγμένων αλγόριθμων αναβαθμίζει τη βιομηχανική παραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Φανταστείτε ένα εργοστάσιο που να δουλεύει για την επιχείρησή σας και να σας βοηθάει να αποφεύγετε τυχόν ελαττωματικά προϊόντα ή να σας προτείνει εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής, νέα υλικά και διεργασίες χωρίς να γίνεται σπατάλη πόρων και ενέργειας.

Αυτό προσφέρει το SMART FACTORY. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του προγράμματος «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ», και μέσω της συνεργασίας του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), και της εταιρίας Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ.  

Μετά από δύο χρόνια έντονης ερευνητικής δραστηριότητας, η ολοκλήρωση του έργου, αλλάζει τα δεδομένα για το πως μπορούν οι εργοστασιακές μονάδες στη Κεντρική Μακεδονία να λειτουργούν, πετυχαίνοντας αυξημένη παραγωγικότητα, εξοικονόμηση ενέργειας, και πλεονεκτήματα καινοτομίας έναντι των εκτός συνόρων ανταγωνιστών τους.

Ο Δρ. Βασίλης Καππάτος (PhD, MEng, CEng, FWeldl, MIEEE, MISCM) επικεφαλής του Εργαστηρίου Θέματα Κατασκευών και Υποδομών σε Θαλάσσιες και Αεροπορικές Μεταφορές, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) μίλησε στο «ΤyposThes» για το πώς λειτουργεί το έργο. «Συνεργαστήκαμε με μια εταιρεία που αποτελεί ένα από μεγαλύτερα εργοστάσια οικιακών εξοπλισμών. Ήρθαν σε εμάς για να πετύχουν βελτιστοποίηση της γραμμής παραγωγής χωρίς να χάσουν χρήματα και χρόνο. Για παράδειγμα να μπορέσουν να αποφύγουν ελαττωματικά προϊόντα. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας στην ΠΚΜ και πήραμε χρηματοδότηση για το έργο. «Αρχικά κάναμε αποτύπωση της υπάρχουσας γραμμής παραγωγής, μετά χρησιμοποιήσαμε εξειδικευμένα software μοντελοποίησης και στη συνέχεια προτείναμε ιδέες για τη βελτιστοποίηση της γραμμής παραγωγής».

Ουσιαστικά στο έργο χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι μέσω των οποίων δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό αντίγραφο της λειτουργίας του εργοστασίου, από το οποίο μπορούν πλέον να δοκιμάζονται εναλλακτικές μέθοδοι παραγωγής, νέα υλικά και διεργασίες χωρίς να γίνεται σπατάλη πόρων και ενέργειας.

Παράλληλα, η χρήση καινοτόμων ψηφιακών μέσων για τη δοκιμή των αντοχών νέων υλικών και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων, δίνει στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή τη δυνατότητα να βγαίνει μπροστά από τον διεθνή ανταγωνισμό με μειωμένο κόστος για την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Ο κ. Καππάτος ανέφερε πως αυτό που εφαρμόστηκε για τα οικιακά προϊόντα πχ νεροχύτες, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα προϊόντα από αυτοκίνητα μέχρι αεροπλάνα. «Με το εξειδικευμένο προσωπικό μας βλέπουμε πώς κάνουν οι εταιρείες την γραμμή παραγωγής για να φτιάξουν το προϊόν τους και μετά μοντελοποιούμε την γραμμή παραγωγής με το software και μέσω αυτού μπορούμε να κάνουμε άλλα σενάρια. Βλέπουμε τα αποτελέσματα και μετά τα εφαρμόζουμε. Έτσι υπάρχει μικρότερο ρίσκο», σημείωσε.

Πρακτικά με το έργο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανικής παραγωγής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πραγματικά έξυπνη βιομηχανική παραγωγή (smart factories).

Η δε εισαγωγή νέων ευφυών τεχνολογιών στις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής εκτιμάται πως θα συμβάλει και στην αύξηση της απασχόλησης νέων επιστημόνων στον κλάδο, και την ενίσχυση του τεχνολογικού αποτυπώματος της Περιφέρειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Smart Factory χρηματοδοτείται κατά 100% από την Περιφέρεια και η εκάστοτε εταιρεία κατά 70% επίσης από την Περιφέρεια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους