Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Μπορεί να βρισκόμαστε λίγα μόνο 24ωρα από τα Χριστούγεννα, τα δέντρα να έχουν στολιστεί, τα γλυκίσματα να έχουν ετοιμαστεί, όμως η αγορά κρεατικών για το γιορτινό τραπέζι φαίνεται πως είναι μια υπόθεση των τελευταίων ημερών.
«Όπως έχει φανεί και από προηγούμενες χρονιές, ο Έλληνας αφήνει την αγορά κρεατικών για το τέλος. Είδαμε παραπάνω κίνηση από την Πέμπτη, με την πληρωμή και του δώρου Χριστουγέννων. Και ελπίζουμε το Σαββατοκύριακο να κορυφωθεί η κίνηση», σημείωσε στο «ΤyposThes» ο Έφορος δημοσίων σχέσεων του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Κεσίδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «σε γενικές γραμμές υπάρχει συνολικά μείωση 10-20% σε σχέση με τζίρους της περσινής και προπέρσινης χρονιάς. Το κοινό δεν έχει αγοραστική δύναμη . Η ακρίβεια έχει φανεί άμεσα. Από την άλλη νιώθουμε ευγνωμοσύνη που το καταναλωτικό κοινό προτιμά το κρεοπωλείο της γειτονιάς του και δεν πάει σε μεγάλες αλυσίδες και υπεραγορές».
Όπως είπε ο κ Κεσίδης ο κόσμος δεν θα σταματήσει να αγοράζει κρέας. Απλώς λόγω της μικρότερης αγοραστικής του δύναμης θα πάρει μικρότερες ποσότητες. Και συμπλήρωσε πως αν ο καθένας αγοράσει από μισό ή ένα κιλό λιγότερο κρέας, αυτό συνολικά σε ένα εκατομμύριο πληθυσμού είναι ένας μεγάλος αριθμός, και στο επόμενο διάστημα, θα φανούν οι επιπτώσεις στα καταστήματα του κλάδου από την μείωση στην κατανάλωση.
«Βασιλιάς» στο γιορτινό τραπέζι το χοιρινό
Όπως είθισται, το χοιρινό είναι πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών για τα Χριστούγεννα. «Το επιλέγουν σε όλες τις μορφές του πχ από τις μπριζόλες και τις πανσέτες μέχρι τα πιο περίτεχνα παρασκευάσματα.
Μετά έρχονται τα πουλερικά: κότες, κόκορες, γαλοπούλες, φασιανοί, και έπειτα το αρνί και το κατσίκι. Βέβαια για τα τελευταία οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες για τον μέσο καταναλωτή. Και έπειτα έρχεται το μοσχάρι που μαγειρεύεται πιο δύσκολα και εξάλλου το τρώμε σε κάθε εποχή», σημείωσε ο κ Κεσίδης.
Θα κλείσουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Κληθείς να σχολιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο Έφορος δημοσίων σχέσεων του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης είπε πως «είναι άδικο και πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». «Το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλά μικρά μαγαζιά να κλείνουν. Ο δικός μας κλάδος ασφυκτιά από τα νέα μέτρα…. Είχαμε ελπίδες ότι το κράτος θα μας στηρίξει. Όμως αυτό το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως κλέφτες. Εδώ και 2-3 χρόνια και ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών και μέσω της ΓΣΕΒΕΕ της οποίας είμαστε μέλη έχουμε προτείνει λύσεις. Όμως πιστεύουμε πλέον ότι δεν ακούν τους ανθρώπους της Αγοράς».
*Σημειώνεται ότι το ωράριο των κρεοπωλείων για το Σαββατοκύριακο είναι 8π.μ-6μμ..
Μέχρι και 140 ευρώ θα κοστίσει φέτος το γιορτινό τραπέζι
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), εκτίμησε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2023 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του.
Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 103,10 έως 140,76 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 10,8% έως 11,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2022. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».
Mετά την εορταστική περίοδο το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.