Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες - Έτοιμοι να βγουν στους δρόμους

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ενόψει και της Agrotica

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες της Θεσσαλονίκης που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ενόψει και της Agrotica που πλησιάζει.

Ήδη εδώ και μία εβδομάδα αγρότες της Επανομής έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία. «Έχει παραταχθεί η μισή σχεδόν δύναμή μας. Κάθε μέρα η συμμετοχή αγροτών μεγαλώνει», δήλωσε στο TyposThes ο κ. Βασίλης Μαυρόσκας αγρότης από την Επανομή.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο ανέφερε πως το επάγγελμα δέχεται απανωτά χτυπήματα που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ραγδαία μείωση των εργαζομένων του. «Μας έχουν κλείσει με απλή αριθμητική. Με τα όσα ισχύουν σήμερα, αν πιάσει τη μέγιστη παραγωγή ένας μέσος αγρότης θα μπει μέσα 5000 -10000 ευρώ. Οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί κατά 40%, οι τιμές έχουν έρθει στην προ κορωνοϊού εποχή. Όμως οι τιμές στην πώληση είναι ακριβές. Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί ενώ πουλάμε φτηνά, ο κόσμος αγοράζει ακριβά. Μας έχουν χρεωκοπήσει. Η κατάσταση είναι δραματική και πολλοί από εμάς δεν θα μπορούμε να σπείρουμε του χρόνου. Θα δούμε μελλοντικά μεγάλη εισαγωγή τροφίμων και καρτέλ που θα καθορίζουν τις τιμές», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής η απόφαση για μπλόκα δεν έχει ληφθεί, όπως εξήγησε ο Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις δεν έχουμε κάτι προγραμματισμένο με τους αγρότες ανατολικής Θεσσαλονίκης. Όμως θα προβούμε σε ενέργειες στο επόμενο διάστημα γιατί η κατάσταση είναι ένα βήμα μπρος ένα πίσω. Πιστεύουμε ότι με τις κινητοποιήσεις κάτι θα πετύχουμε», δήλωσε στο "Τyposthes".

Σε ανακοίνωσή της από την 15/1/23 η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών αναφέρει πως «Ο τελευταίος φορολογικός νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση τον Δεκέμβρη, με το πρόσχημα της «Φορολογικής δικαιοσύνης» φορτώνει νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες των επαγγελματιών και παραγωγών στις λαϊκές αγορές».

Καλούν τα αρμόδια σωματεία και Ομοσπονδία «να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης του αγώνα» για την:

-υπεράσπιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους,

-την θέσπιση μέτρων προστασίας του εισοδήματός τους

-τη μείωση κόστους παραγωγής

-τον τερματισμό κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Παράλληλα μεταξύ άλλων ζητούν την «Κατάργηση του νέου φορολογικού νόμου και κάθε είδους τεκμηρίου φορολόγησης», την «Δραστική μείωση του Ημερήσιου Τέλους», την «Αποσύνδεση της επαγγελματικής άδειας από τα χρέη του επαγγελματία», την «Διαγραφή χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά σε εφορία, τράπεζες, δήμους», την « Κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών για τα ΡΟΣ» και «Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 29χρονος που έριξε λευκή μπογιά στο Ρωσικό Προξενείο
Σε ερώτηση του δικαστηρίου γιατί προέβη στη συγκεκριμένη πράξη, ο 29χρονος (ημεδαπός) έκανε λόγο για «αγανάκτηση»
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 29χρονος που έριξε λευκή μπογιά στο Ρωσικό Προξενείο