Οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, πιστεύουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε η ελληνική οικονομία δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Αυτό προκύπτει από τη νέα ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ.
Πιο συγκεκριμένα, το 66% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους, ενώ μόλις το 22% διατήρησε πιο αισιόδοξη προσέγγιση απαντώντας θετικά, και το 12% επέλεξε να μην συμμετάσχει.
Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2014.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε: «Η έξοδος της οικονομίας από τη βαθειά ύφεση δεν φαίνεται να είναι κοντά σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη της κοινωνίας. Και το χειρότερο όλων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ, είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι το πολυσυζητημένο πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε η ελληνική οικονομία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η αύξηση της απασχόλησης και η προαπαιτούμενη οικονομική ανάκαμψη αποτελούν τους πρώτους σε προτεραιότητα στόχους που η κοινωνία ζητά να επιτευχθούν για το 2014».