Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντίστροφή μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις - Τι να προσέξετε στην αυτόματη συμπλήρωση

Πότε αναμένεται να αρχίσουν οι υποβολές - Τι συμβουλεύουν οι λογιστές που έρχονται αντιμέτωποι με συνεχείς αλλαγές

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" 

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πλατφόρμα υποβολής εκτιμάται ότι θα ανοίξει στα τέλη του μήνα ή το αργότερο αρχές Απριλίου. Φέτος για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους, που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις,  το βασικό έντυπο Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένο. Λογιστές τονίζουν, ωστόσο, ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να ελέγξουν όλα τα στοιχεία προκειμένου να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά την αυτόματη προσυμπλήρωση και υποβολή εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι στην οικογενειακή τους κατάσταση, το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι ένα «κλικ» και να υποβάλλουν τη δήλωση, όμως ακόμα και αν δεν προβούν σε καμία κίνηση, τότε η δήλωσή τους θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της σχετικής προθεσμίας από την ΑΑΔΕ.

Την προσοχή των φορολογούμενων εφιστά μιλώντας στο «ΤyposThes» ο κ. Σωτήρης Μητολίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Θεσσαλονίκης, στο να προσέξουν αν τα στοιχεία που θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα θα είναι σωστά.

Σημειώνεται ότι ήδη εδώ και χρόνια προσυμπληρώνονται δεδομένα στο Ε1. Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις «ανεβαίνουν» από εργοδότες και ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά σύμφωνα με λογιστές, υπάρχουν περιπτώσεις που γίνονται λάθη με αποτέλεσμα να «ανεβαίνουν» σε διάφορες κατηγορίες δεύτερες βεβαιώσεις αποδοχών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι φορολογούμενοι μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι.

Επίσης ζήτημα τίθεται και με τα τεκμήρια, καθώς αν έχουν οι φορολογούμενοι να καλύψουν τεκμήρια αυτό δε θα είναι γνωστό. Επίσης, αν έχουν αλλάξει σπίτι στο ενδιάμεσο, ούτε αυτό θα προκύπτει. Δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα ισχύει με τις δαπάνες, όπως δάνεια, δαπάνες μέσω αποδείξεων, τόκοι καταθέσεων κλπ. Ειδικά στους κοινούς λογαριασμούς έστω και ένα λεπτό του ευρώ τόκος καταθέσεων μπορεί να επιβαρύνει τον φορολογούμενο με πάρα πολλά ευρώ και γι αυτό απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, τονίζουν οι λογιστές, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής για να δουν  το σχετικό νόμο αλλά και τις εφαρμοστικές αποφάσεις.

«Σήμερα ο φορολογούμενος είναι υπεύθυνος να υποβάλει τη δήλωσή του και με βάση το νόμο που υπάρχει, δηλαδή το άρθρο 32 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, το ΥΠΟΙΚ του στέλνει το εκκαθαριστικό αφού λάβει υπόψη αυτά που έγραψε ο φορολογούμενος στη δήλωσή του. Με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ο φορολογούμενος πρέπει να ελέγξει αυτά που υπάρχουν και να πατήσει κατόπιν το κουμπί αποστολής, ειδάλλως θα συναινεί», τονίζει ο κ. Μητολίδης.

Σε περίπτωση που το όποιο λάθος εντοπιστεί από τον φορολογούμενο μετά την υποβολή της δήλωσης, θα πρέπει να υποβληθεί διορθωτική δήλωση, όπως γίνεται και σήμερα, η οποία όμως δεν είναι δωρεάν, αλλά επιβαρύνεται με πρόστιμο, τουλάχιστον 102,40 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέτρο θα είναι δοκιμαστικό φέτος καθώς από το 2025 οι δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες.

Υπό πίεση και αντιμέτωποι με συνεχείς αλλαγές οι λογιστές

Εξάλλου, οι λογιστές βρίσκονται ως κλάδος υπό πίεση διαρκώς, με τις αλλαγές να είναι καταιγιστικές κάθε χρόνο. «Οι  προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν επαρκούν με ευθύνη του δημοσίου», τονίζει ο κ. Μητολίδης, καθώς οι εφαρμογές όταν ανοίγουν δεν είναι πλήρως λειτουργικές, ενώ στο ενδιάμεσο γίνονται αλλαγές. Για παράδειγμα πέρυσι κάποια συνταξιοδοτικά Ταμεία άλλαξαν βεβαιώσεις με αποτέλεσμα όσοι υπέβαλαν δήλωση να πρέπει να γυρίσουν πίσω και να υποβάλουν τροποποιητικές. Πρόκειται σύμφωνα με τους λογιστές για πράγματα που δεν μπορεί να παρακολουθήσει ο πολίτης, που μπορεί να μην έχει συνεχώς πρόσβαση στο μέιλ του, ώστε να ειδοποιηθεί και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες πριν να είναι αργά. Πολλές φορές τα πράγματα στα σχέδια πάνε καλά αλλά στην πράξη χωλαίνουν, κάτι το οποίο έχουν βιώσει πολλές φορές, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ποιοι θα δουν φέτος ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ελαφρύνσεις θα δουν εφέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, αφού θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος. Να σημειωθεί ότι με την έκπτωση από 600 ευρώ το Τέλος θα υποχωρήσει στα 300 ευρώ, ενώ θα προστεθούν άλλα 300 ευρώ για τις περιπτώσεις που υπάρχει υποκατάστημα.

Το μέτρο δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα και εκείνους που διατηρούν μπλοκάκι, αφού οι τελευταίοι φορολογούνται ως μισθωτοί.

Τι θα ισχύσει για τους «18άρηδες»

Στο μεταξύ, αναμένεται να ξεκαθαριστεί και το τι θα ισχύσει για τους 18αρηδες που θα είναι υπόχρεοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Τυπικά, ακόμα και ένα ευρώ εισόδημα στο όνομά τους, από τόκους καταθέσεων, είναι αρκετό για την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης. Σε περίπτωση ατομικού και όχι κοινού λογαριασμού, «ακόμη και ένα λεπτό του ευρώ τόκος είναι φορολογητέο, ενεργοποιεί τα τεκμήρια εισοδήματος». Σύμφωνα με τον κ. Μητολίδη αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί καθώς δεν είναι δυνατόν να ενεργοποιούνται τα τεκμήρια από το ένα λεπτό του ευρώ. Πρέπει να υπάρχει μια ανοχή να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό 10-15 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, οιι μόνοι 18αρηδες που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Αντίστροφη μέτρηση και για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αν και υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο αυτό να συμβεί λίγο νωρίτερα.

Οι διαδικασία για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε εδώ και μία εβδομάδα, από το Σάββατο 9 Μαρτίου, όταν και έκλεισε η πλατφόρμα του Ε9 μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούσαν να διορθώνουν λάθη και παραλείψεις που αυξάνουν το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Η σημαντική αλλαγή που υπάρχει στα φετινά εκκαθαριστικά είναι ότι ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Απριλίου και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Για τις ασφαλισμένες κατοικίες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα είναι μειωμένα έως και 10%, με το μέτρο να αφορά περίπου 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες. Για τους φορολογούμενους η διαδικασία μείωσης ΕΝΦΙΑ έκλεισε και η σκυτάλη έχει περάσει τώρα στις ασφαλιστικές.

Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων που ήδη θα έχει εκδοθεί.

Εν συνεχεία ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην περιουσιακή του εικόνα οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν τον συνολικό φόρο.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ