Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κλείδωσε η αύξηση στο βασικό μισθό: Αύριο η τελική εισήγηση - Τα βασικά σενάρια

Αύριο η τελική εισήγηση από τη Δόμνα Μιχαηλίδου

Αύριο, Παρασκευή 22 Μαρτίου, πρόκειται να κατατεθεί η εισήγηση για τον κατώτατο μισθό στον πρωθυπουργό, ενώ την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι «η εισήγησή μας είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ».

Όπως είπε, «την περασμένη Παρασκευή λάβαμε την τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 4% με 5%. Είχαμε επίσης εισηγήσεις από μικρότερους εργοδότες οι οποίες ήταν ακριβώς στο 3,5% αλλά και εισηγήσεις που φτάνανε μέχρι το 12%, 13%».

«Κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού ειδικά τώρα εν όψει καλοκαιριού και θερινής και τουριστικής περιόδου που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Από την άλλη, να μπορεί η οικονομία μας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Υπενθύμισε, δε, ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας.

Με βάση την προτεινόμενη αύξηση 4%-5% από το ΚΕΠΕ, ο νέος κατώτατος μισθός για το 2024 θα κυμανθεί από την 1η Απριλίου από 811.2 έως 819 ευρώ ενώ με τις τριετίες και το επίδομα γάμου μπορεί ένας παλαιότερος υπάλληλος να φτάσει να αμείβεται με 1146.6 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δε θα αρκεστεί σ΄ αυτό το ποσοστό αλλά θα ανέβει κλίμακα με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα. Από την άλλη πλευρά τονίζεται ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία. Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει αυξήσεις 5,5% έως 6,5%, δηλαδή ο νέος μισθός θα κυμαίνεται από 822.9 έως 830.7 ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και μεγαλύτερη αύξηση προκειμένου η καθαρή αύξηση στο χέρι να προσεγγίζει τα 50 ευρώ που θεωρείται ένα σημαντικό ποσό.

Στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ είχε προτείνει λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού που να μην απέχει σε μεγάλο βαθμό από το μέσο πληθωρισμό του 2023 ( 3.5%) καθώς θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός φορέας περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω των υψηλών ιδιωτικών εγχωρίων και ξένων άμεσων επενδύσεων, της ανάκαμψης της κατανάλωσης και του τουρισμού, που οδηγούν στην εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ το 2024 άνω του 2% (ΚΕΠΕ, ΤτΕ, ΕΕ) σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θέτουν τις βάσεις για μια αύξηση των κατώτατων αμοιβών, κυρίως λόγω διάβρωσής τους από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και λόγω δυσκολίας ανεύρεσης εργαζομένων. Εντούτοις, η όποια αύξηση θα πρέπει να είναι λελογισμένη, καθώς το 2024 προβλέπεται να είναι έτος χαμηλής ανάπτυξης, ενώ το ενδεχόμενο οι αυξημένοι μισθοί να ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό δημιουργώντας ένα σπιράλ μισθών-τιμών δεν πρέπει να υποτιμάταται.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ