Η κρίση έχει θέσει σε κίνηση κάποιες διαδικασίες αναδιάρθρωσης, ακόμα και στο επίπεδο της μικρής επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρείν, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ετήσιας μελέτης του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα (2012-13), που παρουσιάστηκαν χθες.
Σύμφωνα με τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας, περισσότερα από 450.000 άτομα που αντιστοιχούν στο 6,5% του ενεργού πληθυσμού (ηλικίες 18- 64 ετών)
ήταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2012.
Η μελέτη καταγράφει επίσης ποιοτική βελτίωση των επιχειρηματικών εγχειρημάτων, η οποία αποτυπώνεται στην άνοδο του ποσοστού των νέων επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και, αντίστροφα,
στη μείωση του ποσοστού εκείνων που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή.
Ωστόσο, καταγράφεται μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκονταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, τάση που, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, συνδέεται με τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Ενώ το 2011 η Ελλάδα κατατασσόταν στην 4η υψηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες καινοτομίας, το 2012 βρίσκεται στη 12η θέση. Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα του 2013 καταγράφουν μια περαιτέρω πτώση του δείκτη στο 5,5%. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2013 ήταν περίπου 380.000 άτομα ή 70.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2012.
Αρχίζουν να “βλέπουν” ευκαιρίες
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιλήψεις στην Ελλάδα σχετικά με την ύπαρξη επιχειρηματικών ευκαιριών εντός του επόμενου εξαμήνου καταγράφουν, με ποσοστό 12,9%, μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως για το 2012. Η επίπτωση της μακροχρόνιας ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στον σχετικό δείκτη είναι αναμενόμενη, κατά το ΙΟΒΕ.
Ωστόσο, σε σχέση με την περίοδο 2008- 2011 παρατηρείται μια σαφής αντιστροφή της πτωτικής τάσης. “Φαίνεται λοιπόν ότι καταγράφεται μια τάση ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς περισσότερα άτομα από ό,τι στο παρελθόν διαπιστώνουν ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες γύρω τους”, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Επίσης, το 64,4% του δείγματος απαντά ότι η επιχειρηματικότητα είναι καλή επιλογή σταδιοδρομίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν μόνο 61%.
Η διάρθρωση της εγχώριας οικονομίας
Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει την διάρθρωση
της εγχώριας οικονομίας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κυριαρχούν.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ενώ το 2012 ήταν το χειρότερο έτος της ύφεσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία, η δομή της ελληνικής οικονομίας ως βασιζόμενης στη μικρή επιχείρηση δεν μεταβάλλεται. “Η κυριαρχία των μικρών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία φαίνεται ότι υποχωρεί μόλις οριακά. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει οικονομία μικροεπιχειρηματιών”.
Ακόμη, προκύπτει ότι υστερεί σημαντικά (σχεδόν κατά το ήμισυ) η γυναικεία επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων έναντι της ανδρικής. Ωστόσο, σε αρκετούς ποιοτικούς δείκτες (όπως βαθμός εξωστρέφειας, χρήση νέων τεχνολογιών) οι Ελληνίδες φαίνεται ότι καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις από τους Έλληνες επιχειρηματίες.
Σημειώνεται ότι το ΙΟΒΕ διεξάγει την έρευνα για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος GEM (Global Entrepreneurship Monitor), από το 2003. Τα τελευταία τέσσερα έτη η έρευνα για την Επιχειρηματικότητα πραγματοποιείται με την στήριξη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.