Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα μονάδα παραγωγής νερού - Επένδυση από γνωστό επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης

nero

Εξελίξεις κυοφορούνται σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο με μεγάλες προοπτικές

Ποτάμι… τρέχουν οι εξελίξεις στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού – έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο που παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές. Το τελευταίο δε διάστημα δρομολογείται η είσοδος ενός νέου «παίκτη» στην αγορά, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει σημαντικά μερίδια από μια πίτα με συνολικό κύκλο εργασιών 1,32 δισ. ευρώ το 2022.

Ο λόγος για τον Μελά Γιαννιώτη της ασφαλιστικής εταιρείας Ιντερσαλόνικα, ο οποίος ετοιμάζεται να… ταράξει τα νερά στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού.

 

Η ίδρυση της Νερά Βλάστης ΑΕ

Ήταν 24 Νοεμβρίου 2022 όταν μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης γνωστοποιήθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση της εταιρείας με την επωνυμία Νερά Βλάστης ΑΕ. Ως έδρα της εταιρείας έχει οριστεί η Κοινότητα Βλάστης του Δήμου Εορδαίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ενώ σκοπός ίδρυσης της εταιρείας είναι «η εμφιάλωση μεταλλικού και επιτραπέζιου νερού από την περιοχή Βλάστη Κοζάνης όπως και αναψυκτικών», ενώ τα προϊόντα θα ονομάζονται Βλάστη ή Vlasti.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας είναι ο Μελάς Γιαννιώτης, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο είχε οριστεί στα 30.000 ευρώ.

Πριν από τρεις περίπου μήνες, στις 14 Φεβρουαρίου 2024, καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ πρακτικό της εταιρείας Νερά Βλάστης, το οποίο πιστοποιεί την ολική καταβολή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ, η οποία αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 25/01/2024.

 

Το δάνειο από την Ιντερσαλόνικα για τη μονάδα παραγωγής

Στο μεταξύ, μόλις την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 30/04/2024 καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ άλλο πρακτικό της εταιρείας Νερά Βλάστης, από το οποίο προκύπτει η απόφαση για λήψη δανείου από την ασφαλιστική εταιρία Ιντερσαλόνικα ΑΕΓΑ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η εταιρεία προκειμένου να ολοκληρώσει τις κατασκευαστικές εργασίες της μονάδας παραγωγής εμφιαλωμένου νερού στη Βλάστη Κοζάνης, την αποπληρωμή των δαπανών μελέτης – επίβλεψης του έργου και την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της μονάδας που ήδη κατασκευάζεται και για τη λειτουργία της, είναι απαραίτητη η λήψη δανείου ποσού 1 εκατ. ευρώ και για τον λόγο αυτό προτείνει τη λήψη του σχετικού δανείου από την ασφαλιστική εταιρεία Ιντερσαλόνικα».

Πρόκειται για τοκοχρεωλυτικό δάνειο ποσού ύψους 1 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4%, ενώ η εξόφλησή του θα γίνει στις 24.12.2024, όταν και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού της επιδότησης που δικαιούται, με δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης.

 

Νερό… τρέχει η κινητικότητα στον κλάδο

Η δρομολογούμενη είσοδος του Μελά Γιαννιώτη στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού επιβεβαιώνει την έντονη κινητικότητα που χαρακτηρίζει έναν εξαιρετικά δυναμικό κλάδο που συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και στη σκιά σημαντικών προκλήσεων.

Ο χάρτης δε της βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού στη χώρα μας γράφεται και ξαναγράφεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν να μην στερεύουν ποτέ. Η επενδυτική σκακιέρα στο εμφιαλωμένο νερό έχει… από όλα και δη στρατηγικές συμφωνίες, εισόδους νέων παικτών, επενδύσεις και νέα προϊόντα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ, ο κλάδος εμφιάλωσης νερού διαθέτει ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Στη χώρα μας υπάρχουν 50 εγκεκριμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού, ενώ με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2010-2020, εκτιμάται ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 25-30 επιχειρήσεις, οι οποίες εμφιαλώνουν φυσικό μεταλλικό νερό, νερό πηγής, επιτραπέζιο και ανθρακούχο. Το 2022, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ελληνικών εταιρειών ανήλθε σε 2,25 δισεκατομμύρια λίτρα. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,32 δισ. ευρώ το 2022, από 1,2 δισ. ευρώ το 2021.

Όπως επισημαίνεται άλλωστε σε πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα κατέχει την 36η θέση στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού (κατανάλωση λίτρων κατά κεφαλήν) σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κάθε λεπτό… που περνάει, πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από ένα εκατομμύριο μπουκάλια νερό!

*Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: insider.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ