Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευρωβαρόμετρο: Θεαματική αύξηση στη ζήτηση αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα

Άλλη μια “αρνητική” πρωτιά στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα, καθώς εκτός από χώρα “πρωταθλήτρια” της ανεργίας είναι και η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που παραδέχονται ότι το προηγούμενο έτος, αγόρασαν αγαθά ή υπηρεσίες χωρίς απόδειξη και ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου για την αδήλωτη εργασία που ανακοινώθηκαν χθες, περίπου τρεις στους δέκα Έλληνες (30%) παραδέχονται ότι έκαναν κάτι τέτοιο. Μάλιστα εκτός του ότι το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην «ΕΕ των 28», αυξήθηκε σημαντικά συγκριτικά με το 2007, οπότε ήταν μόλις 17%.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «έχετε πληρώσει αγαθά και υπηρεσίες με σοβαρές υποψίες ότι περιλάμβαναν αδήλωτη εργασία (χωρίς απόδειξη και ΦΠΑ), κατά τους τελευταίους 12 μήνες;», θετικά απαντά το 30% των Ελλήνων, έναντι 11% στην ΕΕ.

Μετά την Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία (29%), στη Λετονία (28%) και στη Δανία (23%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μ. Βρετανία (8%), στη Γερμανία (7%) και στην Πολωνία (5%).

Αδήλωση εργασία, λόγω… έλλειψης ελέγχων

Ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι γνωρίζουν άτομα που δεν δηλώνουν το εισόδημά τους ή μέρος αυτού στην εφορία (το 54% των Ελλήνων, έναντι 32% στην ΕΕ). Το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ μετά τη Δανία (59%) και την Ολλανδία (55%).

Εξάλλου, το 44% των Ελλήνων παραδέχονται ότι καταφεύγουν στην αδήλωτη εργασία, λόγω έλλειψης ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 21%. Την ίδια απάντηση έδωσαν το 56% των Κυπρίων και το 37% των Μαλτέζων.

Επίσης, το 33% των Ελλήνων απαντούν ότι καταφεύγουν στην αδήλωτη εργασία «επειδή οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι πάρα πολύ υψηλοί» έναντι 26% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ.

Ωστόσο, μόλις το 3% των ερωτηθέντων Ελλήνων (4% στην ΕΕ) αναγνωρίζουν ότι έλαβαν οι ίδιοι αδήλωτες αμοιβές σε αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας, κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Εξ αυτών, το 16% δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο κέρδισαν περισσότερα από 1.000 ευρώ μέσω της «μαύρης» εργασίας.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, οι πλέον διαδεδομένες υπηρεσίες που αμείβονται χωρίς απόδειξη στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι οι επισκευές και οι ανακαινίσεις σπιτιών 25% (29% στην ΕΕ), οι υπηρεσίες υγείας 16% (8% στην ΕΕ), οι επισκευές αυτοκινήτων 13% (22% στην ΕΕ) και η καθαριότητα οικιών 12% (15% στην ΕΕ).

Το 23% των Ελλήνων (25% στην ΕΕ) παραδέχονται ότι τον τελευταίο χρόνο ξόδεψαν από 50 ως 200 ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες χωρίς απόδειξη, ενώ το 19% δηλώνουν ότι ξόδεψαν περισσότερα από 500 ευρώ.

Διαδεδομένο πρόβλημα στην Ευρώπη

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αποδεικνύει ότι η αδήλωτη εργασία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η έκταση και η φύση του προβλήματος ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

Το 60% των ευρωπαίων αναφέρει ότι οι χαμηλότερες τιμές είναι ο κύριος λόγος για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που είναι προϊόντα αδήλωτης εργασίας, και το 22% αναφέρει ότι κάνει χάρες σε φίλους.

Ως κύριους λόγους για την άσκηση αδήλωτης εργασίας, το 50% αναφέρει τα οφέλη για αμφότερα τα μέρη, το 21% τη δυσκολία να βρει μια κανονική θέση εργασίας, το 16% το γεγονός ότι θεωρεί τους φόρους πολύ υψηλούς, και το 15% την απουσία άλλων εισοδημάτων.

Ένας στους 30 ευρωπαίους (3%) έχει πληρωθεί από τον εργοδότη του εν μέρει σε μετρητά («φακελάκι»). Το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που λαμβάνεται «σε φακελάκι» είναι υψηλότερο στη Νότια Ευρώπη (69%). Στην Ελλάδα, τα περιστατικά της καταβολής «μισθών σε μετρητά στο χέρι» αυξήθηκαν σε σχέση με το 2007.

Θεαματική αύξηση στη ζήτηση αδήλωτης εργασίας σημειώθηκε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Σλοβενία.

Τα προβλήματα που εντόπισε η έρευνα πρόκειται να αντιμετωπιστούν με πρόταση της Επιτροπής που θα υποβληθεί τον Απρίλιο και θα δημιουργεί μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, η οποία θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ