*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Μπορεί με τις συνεχόμενες μέρες καύσωνα, ο νους των περισσότερων να μην είναι στο φαγητό, ωστόσο το ψωμί αποτελεί μια βασική τροφή που δεν λείπει από πολλά τραπέζια νοικοκυριών.
«Το καλοκαίρι ξέρουμε πως δεν είναι η καλύτερη περίοδος για εμάς. Ειδικά όταν έχει ζέστη η κατανάλωση πέφτει λίγο. Όμως τελευταία βλέπουμε μια στροφή στις προτιμήσεις των πελατών σε ψωμιά με προζύμι που έχουν διαφορετική γεύση, είναι πιο ανθεκτικά και θεωρούνται ότι είναι πιο υγιεινά. Ωστόσο δεν χρειάζεται το προζύμι να μπει σε πολλά προϊόντα. Το έχουμε θεοποιήσει λίγο… Μετά πάντα υπάρχει ενδιαφέρον για αρτοσκευάσματα όπως οι τυρόπιτες, τα κρουασάν και το κουλούρι Θεσσαλονίκης», ανέφερε στο «ΤyposThes» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» κυρία Έλσα Κουκουμέρια.
Η ίδια εξήγησε πως η διαφορά ανάμεσα στην ζύμωση ψωμιού με ή χωρίς προζύμι έχει να κάνει με το χρόνο, ενώ αυξάνει και το κόστος της τιμής. «Στην βιομηχανική επανάσταση ο κόσμος έπρεπε να τραφεί, άρα έπρεπε πιο γρήγορα να φτιαχτεί το ψωμί, οπότε χρησιμοποιούνταν η μαγιά. Με το προζύμι η ζύμωση γίνεται βραδεία», σημείωσε.
Σχετικά με τις τιμές, ανέφερε πως παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αν και τους επιχειρηματίες του κλάδου προβληματίζει το κόστος του ρεύματος.
«Περιμένουμε να δούμε τι θα πρέπει να πληρώσουμε. Οι επιχειρήσεις δεν θα έχουμε βοήθεια στις επιδοτήσεις, παρά το ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ρεύμα. Δεν μπορούμε να κλείσουμε ψυγείο ούτε της παραγωγής ούτε των καταναλωτών. Αν έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου, εμείς μέσα στο αρτοποιείο έχουμε 50!», μας είπε.
Τόνισε πως η τιμή για μια φρατζόλα ψωμί 350 γραμμαρίων στην πόλη μας είναι στο 1 ευρώ κατά μέσο όρο. Το κόστος ανεβαίνει στα ψωμιά με προζύμι γιατί εκεί χρειάζεται μεγαλύτερη διαδικασία και ψύξη.
Αρτοποιεία θα κλείσουν λόγω της γιορτής
Συνήθως με αφορμή την γιορτή του προστάτη του κλάδου, τα αρτοποιεία είναι κλειστά στις 20 Ιουλίου. «Αυτό πλέον δεν είναι υποχρεωτικό. Ο κάθε καταστηματάρχης αποφασίζει αναλόγως τι θέλει να κάνει. Όταν όμως πέφτει Σάββατο τότε τα περισσότερα αρτοποιεία κλείνουν. Εμείς το απόγευμα της Παρασκευής θα κάνουμε αρτοκλασία για να τιμήσουμε τον Προφήτη Ηλία που είναι προστάτης του Σωματείου μας, αλλά και του κλάδου μας, όπως και άλλων κλάδων», πρόσθεσε η κυρία Κουκουμέρια.
- Το μπλακ άουτ που σόκαρε τον πλανήτη: Πώς έγινε - Η «μπλε οθόνη του θανάτου»
- Θεσσαλονίκη: Ποινή 244 χρόνια σε διακινητή μεταναστών - Θα μείνει φυλακή 20 χρόνια
- Τίτλοι τέλους την Κυριακή για το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη