*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Αντιδρούν στην ανέγερση 9όροφης οικοδομής σε οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή του πάρκου Γαλαξία, κάτοικοι της περιοχής και ζητούν να γίνει χώρος πρασίνου.
Το σημείο που σχεδιάζεται η ανέγερση της πολυκατοικίας είναι δίπλα από τον παιδικό σταθμό του Φωκά, (μεταξύ Δελφών – 25ης Μαρτίου, συμβολή Ζεμπελίου – Καρακάση).
«Ως κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για το οικόπεδο στην περιοχή του πάρκου Γαλαξία. Ζητάμε να παραμείνει χώρος πρασίνου», ανέφερε στον «ΤyposThes» Μέλος πρωτοβουλίας κατοίκων Γαλαξία.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι: «Μέσα από έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή της Μαρτίου, όπως βέβαια και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα υπερθέρμανσης. Άλλωστε όταν πλέον μιλάμε για κλιματική αλλαγή και όταν στο κάθε κάτοικο θα πρέπει να αναλογεί χώρος πρασίνου, κάτι που δεν υφίσταται στην πόλη μας, δεν μπορούμε παράλληλα να στηρίζουμε την ανέγερση οικοδομών, σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει πάρκινγκ, και πάρκα για τα παιδιά, και χώροι διαφυγής για τους κατοίκους.
Επιβάλλεται λοιπόν ο χώρος πρασίνου, για την βιωσιμότητα και την ανθρώπινη καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής».
Τα μέλη της πρωτοβουλίας έχουν ήδη καταθέσει 1500 υπογραφές στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά της ανέγερσης 9όροφης οικοδομής. Επίσης, όπως αναφέρουν, τον αγώνα τους στηρίζει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Ο κ. Αγγελούδης είχε κάνει λόγο για την ανταλλαγή οικοπέδου. Αναμένουμε την απάντησή του πάνω στο θέμα και θα ζητήσουμε νέα επικοινωνία μαζί του», ανέφερε το μέλος της πρωτοβουλίας.
Όπως μας είπε, ήδη έχουν αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο ο οποίος και «θα εξετάσει το θέμα για τα bonus με βάση το ύψος». Σημειώνεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο δήμος Αθηναίων δικαιώθηκε από το ΣτΕ «για προσωρινή αναστολή της ακύρωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα επιτρεπόμενα ύψη κτιρίων».
Υπενθυμίζεται ότι οι Κάτοικοι Γαλαξία ζητούν:
·να παύσει άμεσα η ισχύς της οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης.
·Οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να εκπονήσουν μελέτη για τις συνέπειες που θα έχει η ανέγερση μιας τέτοιας της οικοδομής δίπλα σε πάρκο και σχολεία.
·Να επαναχαρακτηριστεί το οικόπεδο ως κοινόχρηστος χώρος – χώρος πρασίνου.
· Εάν δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπάρξει ανταλλαγή με άλλο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου (προφανώς σε θέση και με όρους που δεν θα υποβαθμίζουν την εκεί γειτονιά), όπως είχε δηλώσει ο Δήμαρχος κ. Αγγελούδης στη συνεδρίαση της 10/6/2024». «Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια, αλλά με πιέζοντας δημόσια τον εργολάβο ότι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλη η πόλη είναι ενάντια στα σχέδιά του – γι’ αυτό ζητούμε κι απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει ρητή απόφαση-ψήφισμα», σχολίαζουν.
Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των γειτονιών.
- Το μπλακ άουτ που σόκαρε τον πλανήτη: Πώς έγινε - Η «μπλε οθόνη του θανάτου»
- Θεσσαλονίκη: Ποινή 244 χρόνια σε διακινητή μεταναστών - Θα μείνει φυλακή 20 χρόνια
- Τίτλοι τέλους την Κυριακή για το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη