Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Θεσσαλονίκη 32 Τούρκοι επιχειρηματίες για B2B συναντήσεις με Έλληνες

Στο επίκεντρο αεροπορικές συνδέσεις, ανάπτυξη ξενοδοχειακών αλυσίδων και επενδύσεις σε ακίνητα

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χθες η Ένωση Νέων Επιχειρηματιών της Τουρκίας, TUGIAD και το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος (ΕΕΒΕ), στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν B2B συναντήσεις μεταξύ αποστολής 32 εκπροσώπων μεγάλων τουρκικών επιχειρήσεων και 24 Ελλήνων επιχειρηματιών.

Με το μνημόνιο εγκαινιάζεται ένα νέο εργαλείο που, όπως εξήγησε ο β' αντιπρόεδρος του ΕΕΒΕ, Στέφανος Χατζημανώλης, στόχο θα έχει τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκατέρωθεν, παρέχοντας πληροφόρηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα επενδύσεων και εμπορίου.

“Δεν είμαστε διπλωμάτες, ούτε πολιτικοί, είμαστε επιχειρηματίες και κοιτάμε μπροστά, ώστε να πετύχουμε κάτι για το μέλλον μας”, τόνισε ο πρόεδρος της TUGIAD, Αλί Γιουτσελέν, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία με το ΕΕΒΕ συνιστά την πρώτη προσέγγιση σε τέτοιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι η TUGIAD απαριθμεί 850 επιχειρήσεις- μέλη με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 50 δισ. δολαρίων.

Αεροπορικές συνδέσεις, ανάπτυξη ξενοδοχειακών αλυσίδων, επενδύσεις στους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων είναι μερικά από τα σχέδια που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν χθες οι δύο πλευρές.

Ως τομείς με τις μεγαλύτερες προοπτικές για συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Γιουτσελέν αναγνώρισε αυτούς των γεωργικών προϊόντων, των logistics, της ενέργειας, των κατασκευών, των επενδύσεων κεφαλαίου και της παραγωγικής δραστηριότητας που, όπως είπε, “χάθηκε από τη Θεσσαλονίκη, ιδίως στον τομέα των τροφίμων”.

Σχολιάζοντας το ελλειμματικό για την Ελλάδα επενδυτικό ισοζύγιο είπε ότι “είναι θέμα marketing. Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό στην Τουρκία για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα”. Οι επιχειρηματίες, όπως είπε, επενδύουν σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου οι λύσεις που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν κριτήριο την αύξηση της παραγωγικότητας, έναντι της περικοπής δαπανών και της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου.

Την ικανοποίησή του για την καθιέρωση, από 1ης Μαΐου, και δεύτερης καθημερινής πτήσης της Turkish Airlines από Θεσσαλονίκη προς Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε ο διευθυντής της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, Ουτκού Γιαζάν. “Από τέσσερις πτήσεις εβδομαδιαίως φθάσαμε στις 14. Όταν ξεκινήσαμε στηριχθήκαμε στους επιχειρηματίες, στηριχθήκαμε στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Είμαστε αρωγοί δίπλα σε κάθε Έλληνα επιχειρηματία”, είπε.Την ίδια ώρα, επένδυση ύψους 4-5 εκατ. δολαρίων σχεδιάζει στην Ελλάδα η τουρκική αεροπορική εταιρεία ODIN Aviation, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Σερκάν Γιαζιτσίογλου, ο οποίος συμμετείχε στην τουρκική αποστολή. Στόχος είναι η δημιουργία hub στην Αθήνα για πτήσεις τσάρτερ που θα πραγματοποιούνται προς την Ευρώπη, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Στον τομέα των ξενοδοχείων, ο διευθύνων σύμβουλος της Domotel, Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος ανέφερε ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να εγκαινιάσει η ελληνική αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Domotel την παρουσία της στην Τουρκία, αναλαμβάνοντας το management δύο νεόκτιστων ξενοδοχειακών μονάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ