Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οικονομία

Εξιχνιάστηκε απάτη με παράνομες εισπράξεις συντάξεων

Εξιχνιάστηκε απάτη με παράνομες εισπράξεις συντάξεων
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Απάτη δεκαετιών με 179 υποθέσεις παράνομων εισπράξεων συντάξεων σε όλη την επικράτεια, που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ, εξιχνίασε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΛΑΣ, «τα πρώτα στάδια της έρευνας, διενεργήθηκαν με αφορμή έγγραφα που απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, στα οποία επισυνάπτονταν ενημερωτικά σημειώματα της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφορικά με τον έλεγχο μη απογραφέντων συνταξιούχων του Δημοσίου». Η αλληλογραφία αφορούσε 92 περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι, αν και είχαν πεθάνει, φαίνονταν ότι συνέχιζαν να πληρώνονται τη σύνταξή τους κάθε μήνα στην τράπεζα. Από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους καταβάλλονταν οι συντάξεις.

Στη συνέχεια οι έρευνες επεκτάθηκαν. Τελικώς προέκυψε ότι από τις 179 υποθέσεις που ερευνήθηκαν συνολικά, στις 102 υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους, καθώς και ότι η ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 8.480.000 ευρώ περίπου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδικαιούχων διαπιστώθηκε ότι είχαν αποβιώσει ή δεν ταυτοποιήθηκε η διεύθυνση κατοικίας τους, ενώ από τη μέχρι τώρα διερεύνηση δεν προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις υποθέσεις αυτές.

Όσο αφορά τις υπόλοιπες 77 περιπτώσεις, όπου προκλήθηκε συνολική ζημιά για το Δημόσιο ύψους 4.384.000 ευρώ περίπου, συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που έλαβαν κατά περίπτωση παράνομα σύνταξη, καθώς είτε δεν υπήρχε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό είτε δεν προέκυψαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα παρεχόμενα στοιχεία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει και η επιμέρους υποβολή των υπόλοιπων περιπτώσεων στις κατά τόπους εισαγγελικές Αρχές.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Οικονομία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αύξηση πάνω από 50% στις προκρατήσεις στην περιοχή του Άθω

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρξει «χαράτσι» στα γενόσημα φάρμακα