Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πιστοποιήθηκε η επίτευξη πλεονάσματος

Απόδειξη της στροφής της ελληνικής οικονομίας αποτελεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η χθεσινή επίσημη επικύρωση του πλεονάσματος από την Eurostat, που αναμενόταν με ιδιαίτερη προσμονή, καθώς ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχει συμφωνηθεί ήδη από το 2012.

Επισήμως, η Κομισιόν δηλώνει ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωστόσο από το οικονομικό επιτελείο, θεωρώντας την περίσταση ευνοϊκή, αναμένεται να ανοίξουν την συζήτηση σήμερα, έστω σε τεχνικό επίπεδο, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), στις Βρυξέλλες.

«Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η Ελληνική Οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», ήταν η λιτή δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

“Με το πλεόνασμα και την επιστροφή στις αγορές βγαίνουμε από την κρίση και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Κάποιοι, όμως, λυπούνται αντί να χαίρονται”, υποστήριξε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε πως μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στάθηκε στα πόδια της και ατενίζουμε το μέλλον πια με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση και στον ενθουσιασμό της για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, υπενθυμίζοντας ότι στηρίζεται πάνω στην κατάρρευση του κοινωνικού ιστού.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων για τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, τo 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ (23,1 δισ. ευρώ), ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε το 175,1% (318 δισ. ευρώ), Εξαιρουμένης της στήριξης των τραπεζών, το δημοσιονομικό έλλειμμα οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. (σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού της τρόικας στα 1,5 δισ. ευρώ).

Κατά την ενημέρωση που έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, από τα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει ότι:

- Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (αφαιρούμενου του ποσού στήριξης των τραπεζών), διαμορφώθηκε το 2013 στα 3,8 δισ. ευρώ, ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Είναι πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,8% του ΑΕΠ).

- Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα επίσης με τη Eurostat, χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε στα περίπου 3,4 δισ. ευρώ.

- Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται από την τρόικα, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα), όσο και από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, το πλεόνασμα αυτό είναι συμβατό με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για διανομή «κοινωνικού μερίσματος», επιπλέον αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Σημειώνεται ότι η διαφορά στους υπολογισμούς μεταξύ Eurostat και τρόικας, είναι ότι στη μεθοδολογία των εκπροσώπων των δανειστών δεν λαμβάνονται υπόψη ή αντιμετωπίζονται διαφορετικά, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα. Για παράδειγμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών ομολόγων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ακριβώς τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα οδηγήθηκε σε Μηχανισμό Στήριξης και στην υπογραφή του 1ου Μνημονίου, τα υψηλά, διαχρονικά «δίδυμα» ελλείμματα εξαλείφονται, και, μάλιστα, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επισήμανε δε, ότι «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος και, παράλληλα, να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας ως βάση για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή».

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο' Κόνορ, η τρόικα εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ).

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, η τρόικα υπολόγισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος, βάσει των στοιχείων που εξέδωσε χθες η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα (-12,7% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) το 2013.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ, ώστε να αντανακλάται καλύτερα η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και ειδικότερα έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν το 10,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του 2013 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 25 Απριλίου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επί της οποίας ελήφθη η καταρχήν απόφαση για τη χορήγηση δανείων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο, ο Σ. Ο Κόνορ απάντησε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή μείωσή του. Το γεγονός αυτό, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ο Σ. Ο' Κόνορ λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο".

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ, τονίζει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος αμφισβητεί ότι υπάρχει επιτυχία επισημαίνοντας ότι πρέπει η χώρα να παρουσιάσει πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ φέτος και 9 δισ. ευρώ το 2016, και επισημαίνει ότι «αυτοί όμως οι “άθλοι” οικοδομήθηκαν και θα συνεχίσουν να στηρίζονται πάνω σε απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού και την κατάρρευση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού». Συγχρόνως, προσθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «τα συνεχόμενα πλεονάσματα σημαίνουν ότι μια φτωχή χώρα θα μεταφέρει διαρκώς πόρους στις πλουσιότερες, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο στο ελάχιστο τα διαθέσιμα ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας».

Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε σε 175% του ΑΕΠ, και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεγάλο κούρεμα.

«Αναγνωρίζουμε τη χρησιμότητα και την ανάγκη δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η δημιουργία πλεονάσματος πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην "υπερφορολόγηση", τη μείωση των δημοσίων δαπανών, σε υφεσιακά μέτρα και σε δημιουργική λογιστική».

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ επετεύχθη η επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στην κοινωνία», σημείωσε ότι «η διανομή του πλεονάσματος δεν πρέπει να γίνεται με πελατειακούς τρόπους και μεθοδεύσεις, που υπακούουν σε προεκλογικές στοχεύσεις» και πρόσθεσε ότι «τα μεγάλα ζητούμενα, είναι η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας και η έξοδος από τις μνημονιακές πολιτικές. Μια νέα οικονομική πολιτική».

“Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της αφαίμαξης του λαού, η οποία θα συνεχιστεί με τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ. Αυτή την αλήθεια κρύβουν από τον ελληνικό λαό τόσο η κυβέρνηση, με τις υποσχέσεις για «ελάφρυνση» του χρέους που δήθεν θα ανακουφίσει το λαό, όσο και τα άλλα κόμματα της ΕΕ που υπερασπίζονται αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα και αναγνωρίζουν το χρέος”, υποστηρίζουν από το ΚΚΕ και προσθέτουν ότι η “απαλλαγή του λαού από τα μνημόνια διαρκείας, την αντιλαϊκή πολιτική και το χρέος, που δε δημιούργησε ο ίδιος αλλά το κεφάλαιο, προϋποθέτει ρήξη με τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της πρότασής του για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση”.

Για “δήθεν” πρωτογενές πλεόνασμα κάνει λόγο η υποψήφια ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ζωή Γεωργαντά.

«Ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό, μιλώντας για δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα. Προφανώς η κοροϊδία αυτή στοχεύει στην άγρα ψήφων. Η πραγματικότητα, όμως, σύμφωνα με τη Εurostat, είναι ότι η Ελλάδα το 2013 είχε πρωτογενές έλλειμμα 16 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραπέμποντας μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της Eurostat.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kardiako
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί χτυπά μικρότερες ηλικίες - Οι κίνδυνοι για την καρδιά
Η συχνότητα εμφάνισης έχει αυξηθεί και για τους νεότερους, μαζί με τις αντίστοιχες δυσλειτουργίες που μπορεί να προκαλέσει
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί χτυπά μικρότερες ηλικίες - Οι κίνδυνοι για την καρδιά