Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που παρουσίασε ο Σαμαράς

Το «όραμά του για την Εθνική Ανάπτυξη» παρουσίασε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη.

Παρέθεσε τα “θέλω” του για μια νέα Ελλάδα, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του το πρώτο ενικό πρόσωπο. “Όραμά μου για την ανάπτυξη δεν είναι να προσπαθήσουμε να μοιάσουμε σε κάποιους άλλους αλλά να κάνουμε τα αυτονόητα. Να βγούμε από τη μιζέρια της Ψωροκώσταινας”, είπε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση της ανεργίας και της φορολογίας, στην εξασφάλιση της ρευστότητας και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Επανέλαβε εξάλλου το δίλημμα «σταθερότητα ή πισωγύρισμα», σημειώνοντας πως “η σταθερότητα δεν είναι κομματικό δίλημμα, είναι ανάγκη που έχει η χώρα για να προχωρήσει, για να μην ξανακυλήσει στην κρίση και στα μνημόνια”.

“Φέτος τέρμα η ύφεση”

Για πρώτη φορά υιοθετούμε Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Σύγχρονο και Ολοκληρωμένο ανάφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας βάσει των προβλέψεων για ανάπτυξη των κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, έθεσε ως στόχο τη δημιουργία 550.000 νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη τετραετία που σε βάθος επταετίας μπορεί να φθάσουν τις 770.000.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα έως το 2020 να έχει ανακτήσει την ευημερία που είχε. «Φέτος τέρμα η ύφεση, 2,9% ανάπτυξη από το 2015, 3,7% το 2016» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενος σχετικές έρευνες, έκανε λόγο για επενδύσεις 54,5 δισεκ. ευρώ και 870.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα επτά χρόνια μόνο στους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας, των logistiscs, του πρωτογενούς τομέα, της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της ναυτιλίας.

Ο κ. Σαμαράς μετά την αναφορά τους στις οικονομικές προοπτικές που υπάρχουν από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που υπάρχουν από τη δημιουργία των start ups. Παράλληλα, μίλησε και για την αξία να οργανωθεί σωστά ο πολιτιστικός τουρισμός στη χώρα μας, λέγοντας ότι «αν τα μουσεία οργανωθούν σωστά, τα έσοδα για το κράτος θα είναι τεράστιες

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους 10 κλάδους που μπορούν να παράξουν άμεσα εισόδημα, θέσεις εργασίας και κατ' επέκταση κρατικά έσοδα:

Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, ενέργεια-περιβάλλον, έρευνα-τεχνολογία, logistics, φαρμακοβιομηχανία, ναυτιλία, βρίσκονται εντός της λίστας αυτής.

Και φυσικά υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ευημερίας των Ελλήνων, όπως είναι η βιομηχανία ορυκτού πλούτου και μετάλλων, ο πολιτισμός, είπε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για συντηρητικές εκτιμήσεις αφού σε αυτές δεν υπολογίζονται οι αναμενόμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας

Για την ανεργία

Σε ότι αφορά τον βραχνά της ανεργίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι έχουμε τρεις μειώσεις διαδοχικά από το Δεκέμβριο, ενώ υποστήριξε ότι ως το 2020 η ανεργία στην Ελλάδα θα έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. “Κάποιοι λένε τι να το κάνεις, ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλά. Όμως μία ταχύρυθμη ανάπτυξη των επομένων ετών θα φέρει αύξηση και στα εισοδήματα”, είπε.

Για την φορολόγηση

Για την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών ανέφερε: Έπεσαν μαζεμένα, αυτό ήταν το πιο οδυνηρό, ήταν το τίμημα που πληρώσαμε για τα μνημόνια. Ήδη μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση φορολογικών συντελεστών θα προχωρήσει σταδιακά, παντού, για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Στόχος μας είναι να πληρώνουμε όλοι λιγότερο, αλλά να πληρώνουμε όλοι. Στόχος; Ο ανώτατος συντελεστής για επιχειρήσεις να φτάσει το 15%, ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα το 33% και το ΦΠΑ το 12%. Πώς θα γίνει αυτό; Με την ανάπτυξη που θα προχωράει και με το χτύπημα της φοροδιαφυγής που προχωράει. Ο φορολογικός μηχανισμός θα γίνει πιο δίκαιο και θα το διακρίνει αυτό από κάποιοι που πραγματικά κάτι του έτυχε και θα πρέπει να του προσφέρει διευκολύνσεις.

Για τη ρευστότητα

Αναφερόμενος στο πρόβλημα ρευστότητας που εξακολουθεί να πνίγει την οικονομία, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών, τονίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα έγινε απόλυτα αξιόπιστο, οι καταθέσεις ασφαλείς, ενώ οι τράπεζες μπορούν να βρίσκουν κεφάλαια από το εξωτερικό για να θωρακίσουν τις θέσεις τους.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests, κάτι οποίο δεν ισχύει ακόμη για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην επιστροφή καταθέσεων στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. «Σταθερότητα σημαίνει ανάπτυξη τώρα. Η ρευστότητα οδηγεί στην προσέλκυση επενδύσεων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Μείωση κόστους στην αγροτική παραγωγή

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «όλοι οι συντελεστές πρέπει να αντιμετωπιστούν ένας-ένας» και ανέφερε ως παράδειγμα την κάρτα πετρελαίου στους αγρότες που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη της τυποποίησης κορυφαίων ελληνικών προϊόντων.

Μεταρρυθμίσεις

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε στη μείωσης της γραφειοκρατίας στην, πάταξη φοροδιαφυγής, στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και στη συνταγματική αλλαγή.

“Δε θα υπάρξει νέο μνημόνιο”

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι “δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ούτε νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας γιατί δεν τα χρειαζόμαστε, ενώ θα υπάρξει και μείωση φορολογικών βαρών”.

Αναφερόμενος σε αυτά που έγιναν τα περασμένα χρόνια, υποστήριξε ότι “πέρα από την οδυνηρή κρίση έγιναν στην Ελλάδα κοσμογονικές αλλαγές”, αναφέροντας χαρακτηριστικά, τη μεγαλύτερη μείωση ελλειμμάτων, τη μείωση του χρέους, τον περιορισμό των τόκων “χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία”, ενώ είπε ότι οι τόκοι θα μειωθούν περαιτέρω το Φθινόπωρο.

Μίλησε ακόμη για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό. “Μέχρι τώρα βάζαμε τα θεμέλια της ανάπτυξης. Τώρα χτίζουμε μία νέα Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, όχι του κρατισμού, μία νέα Ελλάδα που διεκδικεί και κερδίζει. Αυτή τη νέα Ελλάδα θεμελιώνουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω στην κρίση και στα μνημόνια”, δήλωσε.

Αναφορά έκανε και στην Αργεντινή, λέγοντας ότι παρότι χρεοκόπησε το 2002, δεν έχει επανέλθει ακόμη. “Δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο της Αργεντινής, παρότι κάποιοι μας παρότρυναν να το κάνουμε και δεν θα πρέπει να έχουμε κοντή μνήμη”, είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, σε άλλο σημείο της ομιλίας τόνισε: “Πιστεύω πραγματικά ότι αν μείνουμε στο σωστό δρόμο, και δεν επιστρέψουμε στα παλαιά λάθη, η Ελλάδα σε 6-7 χρόνια δεν θα θυμίζει σε τίποτα η κρίση. Η κρίση θα είναι μία θλιβερή ανάμνηση, ενώ στην Αργεντινή, το υπενθυμίζω, τα πράγματα χειροτερεύουν”.

ΣΥΡΙΖΑ: Σαμαράς, ως άλλος Μαυρογιαλούρος

”Ο κ. Σαμαράς, ως άλλος Μαυρογιαλούρος, μερικές μέρες πριν τις εκλογές υπόσχεται 550.000 θέσεις εργασίας σε τέσσερα χρόνια, όταν με την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας έχει δημιουργήσει 1,5 εκατομμύριο ανέργους”, σχολίασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ την χθεσινοβραδυνή ομιλία του πρωθυπουργού και προσθέτουν: Ο εμπαιγμός έχει και τα όρια του και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του σε λίγες μέρες δεν θα του επιτρέψει να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε:

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα πλήρες πρόγραμμα ανάπτυξης. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν στοιχειωμένα συνθήματα. Οι Έλληνες βλέπουν και κρίνουν.

Οι πέντε προτεραιότητες

Οι πέντε προτεραιότητές του σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς είναι:

-η μείωση της ανεργίας

-η μείωση της φορολογίας

-η εξασφάλιση της ρευστότητας

-η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής

-η συνεχής προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελπιδοφόρος: «Ορόσημο η εκλογή του Πάπα Λέοντος του ΙΔ’»
«Ανανεώνουμε την αμετακίνητη δέσμευσή μας για την ενίσχυση του διαλόγου και της εν Χριστώ κοινωνίας ανάμεσα στις Εκκλησίες μας» είπε ο αρχιεπίσκοπος...
Ελπιδοφόρος: «Ορόσημο η εκλογή του Πάπα Λέοντος του ΙΔ’»