Με καταθέσεις στεφάνων και με απόδοση τιμών γιορτάστηκε η ημέρα μνήμης των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, το πρωί, στα στρατιωτικά συμμαχικά κοιμητήρια Ζέιτενλικ, σε εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε με αφορμή την σημερινή επέτειο λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Το πρωί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, στο σερβικό μνημείο του Ζέιτενλικ και ακολούθησαν τρισάγια και κατάθεση στεφάνων και στον σερβικό και στον ελληνικό τομέα των κοιμητηρίων.
«Η ενάτη Μαΐου, ημέρα λήξης του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού είναι μία ημέρα νίκης της δημοκρατίας και απόδοσης της οφειλόμενης τιμής σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για μία Ευρώπη ελεύθερη, αναδεικνύοντας παράλληλα της σημασία της συλλογικής μνήμης και της ιστορικής συνείδησης», τόνισε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Δικτύων και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας.
Μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι αξίες της τιμής και της ελευθερίας είναι θεμελιώδεις για τη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία «όχι μόνο μόνο διαμορφώνουν την εξωτερική μας πολιτική και κοινωνική ζωή, αλλά επηρεάζουν επίσης στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας», ενισχύουν «την εθνική μας ταυτότητα» και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε, με ενότητα και αλληλεγγύη και συνεργασία, τις σύγχρονες προκλήσεις. «Οφείλουμε να θυμόμαστε και να συζητούμε, αυτοί οι αγώνες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ελευθερίας και της δημοκρατίας και καταδεικνύουν την αντίσταση των λαών στα καταπιεστικά καθεστώτα», σημείωσε ο κ. Μπίλλιας.
Αναφέρθηκε, δε, στην επέτειο της ιστορικής διακήρυξης Σουμάν, για μια Ευρώπη της ειρήνης και της αλληλεγγύης και σημείωσε πως «σήμερα, καθώς το διεθνές περιβάλλον αλλάζει δραματικά, οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις, για ένα κόσμο όπου η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η προστασία του ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ευημερία των πολιτών θα είναι θεμελιώδεις προτεραιότητες».
«Σήμερα είναι η επέτειος λήξης του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μιας τραγικής σελίδας στην παγκόσμια ιστορία», δήλωσε, μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας και πρόσθεσε: «Σε αυτό τον αγώνα, σ' αυτό τον πόλεμο, η Ελλάδα είχε μία πολύ ενεργό συμμετοχή, αφού ήταν η πρώτη χώρα που χάρισε τις πρώτες νίκες κατά του Άξονα, από την πλευρά των συμμάχων. Και, βεβαίως, η πατρίδα μας πλήρωσε πολύ ακριβά, με πολύ βαρύ φόρο αίματος, εκείνο τον αγώνα και την περίοδο της τετράχρονης μαύρης κατοχής. Σήμερα, η πατρίδα μας ζει και πάλι σε μία ευρύτερη περιοχή, η οποία αναταράσσεται από πολεμικές εστίες, στη Συρία έχουμε εξελίξεις, στη Γάζα, στην Ουκρανία. Η Ελλάδα προβάλει ως μια νησίδα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, γιατί η εθνική τιμή, η εθνική αξιοπρέπεια και εθνική μας κυριαρχία είναι αγαθά για εμάς ανεκτίμητα και αγωνιζόμαστε για αυτά τα αγαθά για να μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι και για τις δικές μας γενιές, αλλά και για τις επόμενες που έρχονται». Στεφάνια στον σερβικό και στον ελληνικό τομέα των κοιμητηρίων κατέθεσαν οι επίσημοι.
Προηγήθηκε η τελετή στον σερβικό τομέα, όπου κατέθεσαν στεφάνια, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ Πάρης Μπίλλιας, ο πρέσβης της Σερβίας Νίκολα Ντεντέκοβιτς και η γενική πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Γιέλενα Βούγιτς Ομπράτοβιτς, ο πρέσβης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Βούκοβιτς, ο διοικητής του Γ' ΣΣ, αντιστράτηγος, Αθανάσιος Γαρίνης, ο αντιδήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Ηλίας Γρούγιος και ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και στον ελληνικό τομέα, όπου εκτός του κ. Γκιουλέκα, του κ. Μπίλλια και των προαναφερθέντων, κατέθεσαν στεφάνια, ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής Ράνια Θρασκιά, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα στελέχη του Χρήστος Κολοκυθάς και Φωτεινή Κωστοπούλου, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ, η υποπρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γεωργία Παστελή , ο υποπρόξενος του γενικού προξενείου της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη Κάρλο Καιτζε, ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας Σαρκίς Δαγκαζιάν, εκ μέρους του γενικού προξενείου της Βουλγαρίας, η Βέρα Ντρούμεβα, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, ταξίαρχος Ιωάννης Βασιλκαρίδης, ο αντιδήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Παύλος Κεσόγλου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Νεάπολης - Συκεών Λάζαρος Ωραιόπουλος, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑΣΕΣ), σμηναγός, Χαρίτων Χαριτίδης και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του παραρτήματος ΕΑΑΣ Θεσσαλονίκης, ταγματάρχης εν αποστρατεία, Βασίλειος Μπλετσογιάννης. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Νωρίτερα, στον ρωσικό τομέα των στρατιωτικών κοιμητηρίων διοργανώθηκε εκδήλωση μνήμης από το γενικό προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του γενικού προξένου Βλαντιμίρ Μπρέντεβ, όπου κατατέθηκαν, από μέλη πατριωτικών συλλόγων της Ρωσίας και από πολίτες ρωσικής υπηκοότητας, στεφάνια και κόκκινα γαρύφαλλα στα μνήματα των πολεμιστών της πρώην ΕΣΣΔ.