Της Λεμονιάς Βασβάνη
Με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Εργατών στην πλατεία Καπνεργάτη και ενός λεπτού σιγή τίμησαν νωρίτερα το πρωί τα γεγονότα και τους αγωνιστές του Μάη του ’36, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία της Δύναμής του και οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων της πόλης.
«Η σημερινή επέτειος μας θυμίζει την ιστορικότερη ημέρα του Εργατικού Κινήματος και των αγώνων του. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να τιμά τον αιματοβαμμένο Μάη του 1936, οφείλει να τιμά την ιστορία του Εργατικού Κινήματος. Τότε το Κίνημα κατάφερε αυξήσεις στους εργαζόμενους και μπήκε η βάση για την συζήτηση του οκταώρου. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας με οδηγό το σύνθημα της εποχής: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες κοινωνική ζωή. Ζητούμε συλλογικές συμβάσεις. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες αμοιβές, πάταξη της ακρίβειας, αξιοπρεπή εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.
Και συμπλήρωσε: «Οι συνάδελφοί μας τότε, μας έδειξαν το δρόμο. Και εμείς έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο αυτό, όσο ανηφορικός κι αν είναι, όσες δυσκολίες κι εμπόδια κι αν συναντήσουμε στο διάβα του. Πάντα στην πρώτη γραμμή!»
«Είναι μέρα μνήμης στους εργάτες που έδωσαν την ζωή τους, για επίκαιρα προβλήματα εργασίας που υπάρχουν ακόμη και σήμερα, υπέρ του 8ώρου, ασφαλών συνθηκών εργασίας και αξιοπρεπών μισθών. Οι συνθήκες διαβίωσης θα πρέπει να γίνουν καλύτερες. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους» ανέφερε ο γραμματέας του ΕΚΘ κ. Δημήτρης Μπρούσας.
Ο γραμματέας της ΕΔΟΘ κ. Παύλος Γρηγόρης δήλωσε: «Είμαστε εδώ 89 χρόνια μετά την εξέγερση να τιμήσουμε τον Μάη του ’36 που είχε 12 νεκρούς και 280 τραυματίες που αγωνίστηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σήμερα οι αγώνες συνεχίζονται γιατί το 8ωρο καταργήθηκε, ενώ η ακρίβεια κατατρώει τα εισοδήματα των εργαζομένων».

Τη μνήμη και τους αγώνες των νεκρών εργατών, εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στις τραγικές ημέρες του Μάη του 1936 που συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη τίμησαν χθες οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως το «ελληνικό Σικάγο», όπως αποκαλείται ο Μάης του '36, γράφτηκε με αίμα στις σελίδες της Ιστορίας του Εργατικού Κινήματος της χώρας.
Η 9η Μαΐου ήταν η εξέλιξη των μεγάλων γεγονότων του ’36, το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων των καπνεργατών και στην συνέχεια και άλλων επαγγελματικών κλάδων της πόλης. Τραγικός απολογισμός των κινητοποιήσεων των εργαζομένων 12 νεκροί και περίπου 300 τραυματίες.
- Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει μαθήτρια θύμα της ακροδεξιάς οργάνωσης – Έχασα τη χρονιά
- Μητσοτάκης: «Ιστορική ημέρα για την Κρήτη» - Υπεγράφη η σύμβαση για τον ΒΟΑΚ
- Θεσσαλονίκη: Έδεσε το «Seven Seas Splendor» - Έφερε στην πόλη 698 επιβάτες
- Όταν ο πάπας Λέων συνάντησε τον Θανάση Βέγγο – Σε γυρίσματα στην Κολομβία