Η Uber προχωρά σε μια στρατηγική αλλαγή, καταργώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα αποκλειστικής εξ αποστάσεως εργασίας. Όπως ενημέρωσε τους εργαζομένους της, από εδώ και στο εξής θα απαιτείται φυσική παρουσία στο γραφείο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Η οδηγία αυτή αφορά ακόμη και όσους είχαν προηγουμένως εξασφαλίσει άδεια για να εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι.
Νέα εργασιακή κουλτούρα με στόχο την ταχύτητα και τη δημιουργικότητα
Σύμφωνα με το υπόμνημα που αποκάλυψε το CNBC, ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, τόνισε ότι η εταιρεία έχει πλέον σταθερή στρατηγική και φιλόδοξους στόχους, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. «Το καλό δεν αρκεί πλέον – πρέπει να γίνουμε εξαιρετικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τους υπαλλήλους να επιταχύνουν ρυθμούς και να αναλάβουν περισσότερα ρίσκα.
Αλλαγές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα παρουσίας
Από τον Ιούνιο, η παρουσία στο γραφείο θα είναι υποχρεωτική κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, με τις συγκεκριμένες ημέρες να καθιερώνονται ως βασικές ημέρες εργασίας. Το νέο σύστημα αντικαθιστά το προηγούμενο που όριζε μόνο δύο «ημέρες άγκυρας», Τρίτη και Πέμπτη, για φυσική παρουσία.
Ακόμη και οι εργαζόμενοι που είχαν πάρει έγκριση για απομακρυσμένη εργασία κλήθηκαν να συμμορφωθούν με την αλλαγή και έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά από την εταιρεία.
Αυστηρότεροι όροι για παροχές
Πέρα από το νέο πλαίσιο παρουσίας, η Uber άλλαξε και τη διάρκεια προϋπηρεσίας που απαιτείται για να δικαιούται κάποιος αμειβόμενη εκπαιδευτική άδεια. Το χρονικό όριο αυξάνεται πλέον στα οκτώ έτη, αντί των πέντε που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Ο Khosrowshahi αιτιολόγησε τις αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι η φυσική παρουσία ενισχύει τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα, συμβάλλοντας στην ταχύτερη λήψη αποφάσεων. Αντίθετα, η τηλεργασία φέρεται να συνέβαλε – όπως είπε ο ίδιος – στην απώλεια ενός σημαντικού μέρους των πιστών πελατών της Uber.
Επιστροφή στα γραφεία και για άλλες τεχνολογικές εταιρείες
Η αλλαγή πολιτικής στην Uber δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Όλο και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, αναθεωρούν το καθεστώς τηλεργασίας μετά τις υπερβολικές προσλήψεις της πανδημίας και την ανάγκη για μείωση κόστους. Οι υπάλληλοι που είχαν άδεια για μόνιμη απομακρυσμένη εργασία καλούνται τώρα να επιστρέψουν στα γραφεία, αν θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους.
Πηγή: newmoney