Το αεροδρόμιο της Σόφιας επιλέγουν επιβάτες από τη Βόρεια Ελλάδα, που θέλουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε ευρωπαϊκούς προορισμούς από τη στιγμή, που η Βουλγαρία έγινε πλήρως μέλος της ζώνης Σένγκεν.
Τα έξοδα, όπως λένε ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων, πέφτουν στο μισό ενώ οι ταξιδιώτες βρίσκουν βολικά δρομολόγια και περισσότερους προορισμούς ακόμα και σε περιόδους αιχμής.
Από Θεσσαλονίκη, μεταφορικά και εισιτήρια είναι ιδιαίτερα ακριβά υποστηρίζουν τουριστικοί πράκτορες. Μάλιστα, αρκετοί επιλέγουν να φτάσουν οδικώς στο αεροδρόμιο της γειτονικής χώρας με εταιρεία, που προσφέρει υπηρεσίες υπεραστικών λεωφορείων και κόστος μόλις 15 ευρώ.
Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια των Βαλκανίων παρουσιάζει σημαντική αύξηση.
Το 2016 η Σόφια εξυπηρέτησε 4,9 εκατ. επιβάτες, ενώ το 2024 έφτασε μια ανάσα πριν από τα 8 εκατ. Τα Τίρανα πριν από 8 χρόνια ήταν στα 2,2 εκατ. επιβάτες και τώρα ξεπέρασαν τα 10,7 εκατ. ενώ το αεροδρόμιο των Σκοπίων μέσα στην ίδια χρονική περίοδο παρουσίασε αύξηση 85% στην επιβατική κίνηση.
Η κίνηση στα τρία βαλκανικά αεροδρόμια είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου διεθνής, ενώ στο «Μακεδονία» από τα 7,3 εκατ. αφίξεις μόνο τα 4,9 εκατ. είναι απευθείας διεθνείς αφίξεις.