Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έμποροι: Δεν θέλουμε καμιά επιπλέον Κυριακή

Σε ποιους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά 52 Κυριακές το χρόνο, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης ...

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, ορίζονται οι τρεις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους.

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η απόφαση αφορά το Ιστορικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ως ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι η περιοχή που ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα), την παλαιά παραλία (α΄ προβλήτα έως Λευκό Πύργο), την οδό Π. Μελά που καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα των οδών Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο, την οδό Καραολή Δημητρίου, την Πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου και το λιμάνι. Επιπλέον, στην απόφαση περιλαμβάνεται και η Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Αντιδρούν οι έμποροι

Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε, μέσω κάλπης, την αντίθεσή του (με ποσοστό 96%) στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμο Γιακουμάτο, ζητώντας να “είναι στη διακριτική ευχέρεια των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, να αποφασίζουν για το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής τους τις Κυριακές, κρίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους”.

Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, “όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει οι γνωμοδοτούντες να γνωρίζουν ότι αυτή καθ’ εαυτή δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό και οι αγορές της δεν απολαμβάνουν τουριστική καταναλωτική κίνηση”.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται “οι έμποροι της πόλης μας δεν επιθυμούν καμία επιπλέον Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις εντείνουν την πίεση στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που τελικά δεν θα αντέξουν, αφήνοντας την Αγορά στο έλεος όσων επιθυμούν την συγκέντρωση του εμπορίου”.

Επιπλέον, στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι, “δεν θα επιτρέψουμε να παίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το «διακοσμητικό ρόλο» του περιβάλλοντος χώρου των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών”.

“Ποτέ την Κυριακή” λέει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι στόχοι είναι ξεκάθαροι: Ανακατανομή σε βάθος χρόνου του λιγοστού (λόγω κρίσης) τζίρου από τις μικρές επιχειρήσεις στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες - μαζικά κλεισίματα καταστημάτων και απολύσεις εργαζομένων - εργαζόμενοι ωρομίσθιοι, φθηνοί και απλήρωτοι - Κυριακάτικη μαύρη εργασία, βορά στις πολυεθνικές”.

Η Ομοσπονδία αναγγέλλει “ότι θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και θα οργανώσει τον αγώνα ανατροπής, προκειμένου να καταργήσει αυτή τη νομοθετική αθλιότητα”. Για απόφαση «ταφόπλακα για την εγχώρια οικονομία και τον πραγματικό ανταγωνισμό στην αγορά», κάνει λόγο και η ΓΣΕΒΕΕ.

“Επίθεση” Τζιτζικώστα σε κυβέρνηση

Για “αυθαίρετη, πρόχειρη και εντελώς αβάσιμη” απόφαση κάνει λόγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζητώντας την απόσυρσή της “πριν να είναι πολύ αργά”.

“Για ακόμα μία φορά, μετά και την πρόσφατη κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, η κυβέρνηση αντί για τον γόνιμο διάλογο και τη συνεννόηση, επέλεξε την τακτική του αιφνιδιασμού, όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί ήδη οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών για το άνοιγμα των καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές, με βάση τον πρόσφατο νόμο που ισχύει μέχρι και σήμερα και με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι με τη νέα αυτή απόφαση η κυβέρνηση ακυρώνει προγενέστερες αποφάσεις που η ίδια έλαβε, “γεγονός που καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται”. “Οι φορείς, τα επιμελητήρια, οι εμπορικοί σύλλογοι, ο επαγγελματικός κόσμος, οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η τοπική κοινωνία ζητούμε από τη κυβέρνηση να σεβαστεί και να αποδεχθεί επιτέλους, το γεγονός ότι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του τόπου μας”, υπογραμμίζει, ζητώντας “έστω και τώρα και πάντως πριν να είναι πολύ αργά”, από την κυβέρνηση να ακούσει τις τεκμηριωμένες θέσεις όλων των τοπικών φορέων, “όπως οφείλει”, κα να αποσύρει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Οι υπόλοιπες περιοχές

Πέρα από την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, η δύο άλλες περιφέρειες στις οποίες θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ειδικότερα, η απόφαση για την Αττική αφορά το ιστορικό κέντρο της Αθήνας: Από τη Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως και τις οδούς Ελευσινίων, Δεληγιάννη, Αγίου Κωνσταντίνου, Νικηφόρου, Σατωβριάνδου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Μετσόβου, Καλλιδρομίου, Ασκληπιού, Χερσώνος, Σίνα, Ακαδημίας, Κανάρη, Πλατείας Φιλικής Εταιρείας, Καψάλη, Ηροδότου, Ρηγίλλης, Ησιόδου, Βασ. Κωνσταντίνου, Ευφορίωνος, Θρασώνος, Αρχιμήδους, Δικαιάρχου, Τριβωνιανού, Μάρκου Μουσούρη, Αρδηττού, Αθ. Διάκου, Λ. Συγγρού, Χατζηχρήστου, Καβαλλότι, Προπυλαίων, Θηραμένους, Μουσών, Παναιτωλίου, Πινότση, Φιλοπάππου, Αρακυνθού, Απόλλωνος, Μελιταίων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Θριασίων, Τριών Ιεραρχών, Πλατείας Αφαίας, Περσεφόνης και Δεκελέων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια περιοχή, η οποία εκτείνεται από την Ομόνοια μέχρι τα Πετράλωνα και το Κουκάκι και από το Κολωνάκι μέχρι το Γκάζι.

Σε ότι αφορά την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η απόφαση εντάσσει τους εξής δήμους: ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Κω, ο Δήμος Σύρου−Ερμούπολης, ο Δήμος Μυκόνου και ο Δήμος Θήρας.

Η Μύκονος και η Σαντορίνη προστέθηκαν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική συμφωνία με την τρόικα.

Ως φορέας παρακολούθησης της δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων, τόσο κατά την εφαρμογή της πιλοτικής περιόδου του ενός έτους, όσο και αμέσως μετά την λήξη εφαρμογής του μέτρου, ορίζεται η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης παραιτήθηκε από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε μιλώντας στο Mega για το θέμα ότι δεν πρόκειται για δική του απόφαση, αλλά εφαρμόζει τον νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, αφού ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση. Επανέλαβε, επίσης, ότι πρόκειται για πιλοτικό μέτρο που θα ισχύσει ώς τις 15 Μαρτίου 2015 και εν συνεχεία θα αξιολογηθεί εκ νέου.

Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, που διαφωνούν, να τον επισκεφτούν στο γραφείο του για να συζητήσουν το θέμα. Έντονες διαφωνίες εξέφρασε και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΚΚΕ η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος χρόνου για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» - Μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις
Με τη λήξη του προγράμματος, όλα τα νέα φωτοβολταϊκά οικιακών καταναλωτών, τα οποία καταθέτουν αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάγονται στο...
Τέλος χρόνου για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» - Μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις
Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν...
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις