Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Βογκάνε» καφέ, εστιατόρια και μπαρ – Πρωτοφανής πτώση τζίρου, κάτω 40%

Σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι – Φοροεπιδρομή λυγίζει τις επιχειρήσεις του κλάδου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μειωμένος σχεδόν στο μισό σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι είναι ο τζίρος στην εστίαση της Θεσσαλονίκης. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού όπου υποτίθεται ότι θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη πελατεία λόγω και διακοπών και τουριστικής κίνησης.

«Βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Ξέρουμε πως μετά την πανδημία υπάρχει μείωση του τζίρου. Τον Ιούνιο η πτώση έφτασε στο 40% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Αυτό ισχύει και σε άλλους κλάδους. Περιμένουμε να δούμε δημογραφικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε. Θεωρούμε πως ο κόσμος πλέον δυσκολεύεται πάρα πολύ με τις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ και περιορίζει τις εξόδους του. Και το κέντρο και οι περιφερειακοί δήμοι βογκάνε», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.

Μάλιστα πρόσθεσε πως «στο κέντρο της πόλης υπάρχει ορατή διαφορά και μετά την έλλειψη των τουριστών από το Ισραήλ» και συμπλήρωσε: «Συνήθως τον Ιούλιο έχουμε πτώση 10-15%. Τώρα είδαμε την πτώση από τον Ιούνιο και μάλιστα στο 40%. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».

Τον ρωτήσαμε αν υπάρχει κίνδυνος για να κλείσουν επιχειρήσεις του κλάδου και ανέφερε πως «θα δούμε λουκέτα από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Οι καταστηματάρχες είχαμε φοροεπιδρομή τον τελευταίο χρόνο και δεν μπορούμε να ανταπεξέρθουμε, ούτε και ο κόσμος. Από 1/7/24 υπήρχε αύξηση 11% στην προμήθεια καφέ και στα αναψυκτικά. Από 1/3/25 λόγω ψηφιακής κάρτας βάλαμε πάροχο. Το 70% πληρώνει με POS και κρατούν 1,5% στα ακαθάριστα. Αυτό συνεπάγεται 10% επί των καθαρών. Παίρνουν το ΦΠΑ και παίρνουν και το 1,5%. Τον τελευταίο χρόνο είχαμε 24,5% αύξηση από τους παραπάνω φόρους. Παράλληλα υπήρξε 42% στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, ενώ έχουμε και μείωση τζίρου από την μείωση των ωρών λειτουργίας του προσωπικού. Πλέον αρκετά καταστήματα έχουν ωράριο 1.30-2 το μεσημέρι μέχρι 11 το βράδυ λόγω της ψηφιακής κάρτας. Εν τω μεταξύ αυτή την στιγμή υπάρχει έλλειψη 5000 ατόμων στην εστίαση στη Θεσσαλονίκη σε προσωπικό. Υπάρχει κατάστημα που έμεινε κλειστό τον Ιούνιο για να κάνει ανακαίνιση και να περιορίσει το κόστος λειτουργίας και από 300 άτομα θα πάρει 150 άτομα προσωπικό».

Ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε πως «με τις αλλαγές και διαβουλεύσεις που γίνονται θα υπάρξουν αλλαγές. Ενημερώνουμε την πολιτεία για το τι πρέπει να διορθωθεί. Από αυτά που ανακοίνωσε χθες η Κεραμέως υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις. Ο αγώνας είναι μεγάλος. Πρέπει να γίνουν αλλαγές για να μπορέσει ο κλάδος να επιβιώσει. Το μέλλον είναι δύσκολο στην μετά κορωνοϊού εποχή γιατί έχουν μαζευτεί πολλά χρέη».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βυζάντιο, Ν. Κρήνη και Καραμπουρνάκι
Στο πλαίσιο των εργασιών για το έργο «Αναπλάσεις πράσινων διαδρομών» που πραγματοποιείται στο δήμο Καλαμαριάς
Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βυζάντιο, Ν. Κρήνη και Καραμπουρνάκι
Δοκιμαστική 24ωρη λειτουργία Μετρό, Τραμ και λεωφορείων στην Αθήνα το Σάββατο
Το Σάββατο 5 Ιουλίου, η Αθήνα για πρώτη φορά θα έχει στη διάθεσή της συγκοινωνίες σε 24ωρη λειτουργία - Δοκιμαστική δράση
Δοκιμαστική 24ωρη λειτουργία Μετρό, Τραμ και λεωφορείων στην Αθήνα το Σάββατο