*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όμως η κίνηση για εύρεση νέας στέγης δεν φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση.
Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι μελλοντικοί φοιτητές φαίνεται πως προτίμησαν να κάνουν τις διακοπές τους και να ξεκουραστούν μετά από μια απαιτητική χρονιά, αντί να αρχίσουν να ψάχνουν για σπίτι μέσα στον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο Κωνσταντίνος Τζάρος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης ανέφερε σε τηλεφωνική μας συνομιλία πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση για την εύρεση φοιτητικής κατοικίας. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν προλάβει ακόμη να κάνουν διακοπές. Επίσης δεν έχουν απελευθερωθεί σπίτια από τους προηγούμενους φοιτητές. Ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα».
Αξίζει να σημειωθεί πως μερικοί φοιτητές είναι πιθανό να περιμένουν και τις βάσεις ώστε να ξέρουν με σιγουριά πού θα περάσουν.
Στα ίδια επίπεδα οι τιμές
Ερωτηθείς σχετικά με το πού θα κινηθούν οι τιμές των ενοικίων, εκτίμησε ότι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι: «Τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής αυτό φαίνεται. Τώρα αν υπάρχουν μεγαλύτερες αξιώσεις από τους ιδιοκτήτες όταν απελευθερωθούν σπίτια αυτό θα το δούμε. Λίγο πολύ πιστεύουμε πως θα είναι η τρίτη χρονιά που θα είμαστε στις ίδιες τιμές».
Τι σημαίνει αυτό; Ενδεικτικά μας είπε πως «στο κέντρο που είναι ένα σημείο που το προτιμούν αρκετοί φοιτητές ένα σπίτι 45τμ ανακαινισμένο είναι στα 500 ευρώ, ενώ αν είναι επιπλωμένο η τιμή ανεβαίνει περισσότερο. Τα μονόχωρα στούντιο είναι στα 350-400 ευρώ. Στα ισόγεια σπίτια στρέφονται εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και θέλουν κάτι πιο οικονομικό».
Μετά την κρίση έχει εκλείψει η συγκατοίκηση
Επιλέγουν άραγε την συγκατοίκηση; Κάποτε ήταν μια επιλογή για τους φοιτητές και ειδικά για όσους προέρχονταν από οικογένεια που δεν είχε οικονομική άνεση. Όμως αυτό το φαινόμενο πλέον συναντάται όλο και λιγότερο. Όπως εξήγησε ο κ. Τζάρος στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «η συγκατοίκηση έχει σχεδόν σταματήσει από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά. Υπήρξαν προβλήματα καθώς μερικοί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους κοινούς λογαριασμούς και πλέον το να μοιραστεί κανείς το σπίτι με κάποιον άλλο γίνεται σχεδόν μόνο από συγγενικά πρόσωπα πχ αδέρφια».
Στροφή στα μεσιτικά για αναζήτηση στέγης
Στο πώς βρίσκουν την στέγη τους οι φοιτητές ο κ. Τζάρος δήλωσε πως «η πλειοψηφία προτιμάει τα μεσιτικά γραφεία. Ζητούν προτάσεις και τους δίνονται διάφορες επιλογές. Υπάρχει ένα μικρό κομμάτι πελατών που προτιμούν να κινούνται μόνοι τους και βρίσκουν στέγη από το ίντερνετ από σελίδες όπως πχ το market place ή μέσω τρίτων.
Όμως τελευταία έχουν σημειωθεί διάφορα περιστατικά με επιτήδειους που πιέζουν τους πελάτες να κλείσουν σπίτια, και αφού πάρουν τα χρήματα της προκαταβολής μετά εξαφανίζονται. Όσοι ψάχνουν για στέγη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Οι περιοχές που προτιμούν
Σχετικά με τις περιοχές που επιλέγουν οι φοιτητές μας ανέφερε πως αυτό εξαρτάται από το βαλάντιό τους. «Συνήθως στις πρώτες επιλογές είναι το κέντρο και τα τελειώματα της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μετά κάποιοι μπορεί να επιλέξουν και κάτι πιο απομακρυσμένο, να πάνε πιο δυτικά προς One Salonica, Μοναστηρίου, Αμπελόκηπους, Ξηροκρήνη που έχουν και πιο προσιτές τιμές», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως και με το μετρό αρκετές περιοχές έχουν πλέον καλύτερη συγκοινωνία.