Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΔΕΗ: Αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια με χαμηλή κατανάλωση!

ΔΕΗ: Αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια με χαμηλή κατανάλωση! - Μειώσεις ως 3,4% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Από τις 25 Ιουλίου τίθενται σε εφαρμογή οι αλλαγές

Αλλαγές στα τιμολόγιά της, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από τις 25 Ιουλίου ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ! Οι αλλαγές θα φέρουν αυξήσεις σε όσους οικιακούς πελάτες της εταιρείας έχουν μικρές καταναλώσεις. Συγκεκριμένα, όσοι πελάτες της ΔΕΗ έχουν κατανάλωση που δεν ξεπερνά τις 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις της τάξης του 11%, ενώ μειώσεις έως 3,4 % θα ισχύσουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για την ηλεκτροδότηση κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, τα οικιακά τιμολόγια για όσους έχουν κατανάλωση μεγαλύτερη από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, το νυχτερινό τιμολόγιο όπως και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο παραμένουν αμετάβλητα. Οι αλλαγές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής της εταιρείας για εξάλειψη των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια, δηλαδή της επιβάρυνσης μιας κατηγορίας καταναλωτών σε όφελος μιας άλλης που ουσιαστικά επιδοτείται.

Οι αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο αφορούν περίπου 2.160.000 παροχές όπου η κατανάλωση είναι χαμηλή (μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Η αύξηση επέρχεται με την κατάργηση του πρώτου κλιμακίου (0- 800 κιλοβατώρες) στα τιμολόγια της ΔΕΗ και την ενσωμάτωσή του στην επόμενη κλίμακα χρέωσης. Η μεσοσταθμική αύξηση στο σύνολο του λογαριασμού (μαζί με τις χρεώσεις για δίκτυα, φόρους κλπ) διαμορφώνεται στο 11,1% ενώ ποσοτικά αντιστοιχεί σε 1,9 ευρώ/μήνα για κατανάλωση 400 kWh το τετράμηνο, και 3,8 ευρώ/μήνα για κατανάλωση 800 kWh το τετράμηνο.

Οι μειώσεις θα ισχύσουν στα τιμολόγια περίπου 1,4 εκατομμύρια μικρομεσαίων επιχειρήσεων (γραφεία, μικρά εμπορικά καταστήματα, φούρνοι, εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία, επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, κτίρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, λοιπές παραγωγικές μονάδες κλπ) καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους.

Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21, (Γραφεία, καταστήματα, κοινόχρηστα, εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία, κλπ), η μεσοσταθμική μείωση είναι 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με κατανάλωση 2.000 kWh το τετράμηνο, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου 3,7 ευρώ/μήνα.

Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ22 (Κτίρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα, μεσαίες βιομηχανίες κλπ), η μεσοσταθμική μείωση είναι 1% στο σύνολο του λογαριασμού. Για εμπορικό πελάτη με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 7.000 kWh, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου 11,6 ευρώ/μήνα.

Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ23 (με νυχτερινή κατανάλωση), η μεσοσταθμική μείωση είναι 2,2% στο σύνολο του λογαριασμού. Για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και κατανάλωση το τετράμηνο 2.750 kWh την ημέρα και 2.250 kWh τη νύχτα, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου 6 ευρώ/ μήνα.

Στο σκέλος της ενέργειας (δεδομένου ότι οι λοιπές χρεώσεις για δίκτυα, φόρους, κλπ παραμένουν στα ίδια επίπεδα) η αύξηση στο οικιακό τιμολόγιο κλιμακώνεται μέχρι 20% ενώ στα επαγγελματικά οι μειώσεις φθάνουν στο 6%. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο αυξήθηκαν οι χρεώσεις για τα δίκτυα (0,5- 0,8% μεσοσταθμικά για τα νοικοκυριά) ενώ εκκρεμεί η απόφαση για αύξηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Αντίθετα «παγώνει» για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 η χρέωση για τις ανανεώσιμες πηγές ερνέργειας («ΕΤΜΕΑΡ»).

Όσοι έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες στην πρώτη τους κατοικία καλούνται να υποβάλουν αίτηση στο Διαχειριστή του Δικτύου (www.deddie.gr) ή να καλέσουν στο 11770 εφόσον είναι πελάτες της ΔΕΗ, προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τους όρους ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Σημειώνεται ότι σε αυτό έχουν ήδη ενταχθεί 565.000 καταναλωτές (άτομα με χαμηλό εισόδημα, γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, άνεργοι, άτομα με αναπηρία, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, πολύτεκνοι) και με την πρόσφατη διεύρυνσή του ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σημειώνει πως:

• Η ίδια δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος ή απώλεια από τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, καθώς οι αναπροσαρμογές οδηγούν σε ουδέτερο αποτέλεσμα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ θα ανακοινώσει και νέα εμπορικά κίνητρα προς τους καταναλωτές.

• Το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Εξαίρεση από την αύξηση των τιμολογίων ζητούν οι βιομηχανίες

Εν τω μεταξύ, την εξαίρεση των βιομηχανιών από την αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει από την άνοδο του κόστους παροχής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ζητάει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με επιστολή που απηύθυνε προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης- Ανταγωνιστικότητας.

Σημειώνεται ότι το κόστος των ΥΚΩ προσδιορίστηκε με πρόσφατες αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο επίπεδο των 850 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, ότι το σύνολο των καταναλωτών θα επιβαρυνθεί το 2014 με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τη χρέωση του 2013, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 25%.

«Η αύξηση των συνολικών χρεώσεων ΥΚΩ δημιουργεί εύλογα την ανησυχία στη Βιομηχανία για το ενδεχόμενο αύξησης και της αντίστοιχης μοναδιαίας χρέωσης για την Υψηλή και τη Μέση Τάση από το σημερινό -πολύ υψηλό- επίπεδο των 4,14 ευρώ/MWh» επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτήν ως καταστροφική για τη βιομηχανία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ζητά να μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ για τη βιομηχανία στο επίπεδο των 2,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεδομένου ότι -όπως υποστηρίζει- ουσιαστικά δεν έχει υλοποιηθεί κανένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ