Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημιουργείται “Λευκό Μητρώο” για συνεπείς επιχειρήσεις

Τι προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας...

Η δημιουργία «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», το οποίο θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις με υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες και θα κινητροδοτούνται, προτάθηκε, μεταξύ άλλων, από το πρώτο Συμβούλιο Κοινωνικής Απασχόλησης, που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Στο συμβούλιο μετείχαν οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων και τα προεδρεία Κοινωνικών Εταίρων.

Ο πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε την ανεργία ως τον πιο “ύπουλο” και “σκληρό” εχθρό της κοινωνίας, ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Απασχόλησης να συγκεράσουν τις προτάσεις τους και στην επόμενη συνάντηση να προσέλθουν με μια ενιαία πρόταση. «Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, καταρχάς έθεσε την πρόταση της καθιέρωσης ρήτρας απασχόλησης σε οποιοδήποτε κυβερνητικό αναπτυξιακό μέτρο, η οποία και υιοθετήθηκε, ενώ ανέπτυξε και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Στη σημασία και στην ουσία της απόφασης για τη θεσμοθέτηση της ρήτρας απασχόλησης αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου. Δίνοντας ένα παράδειγμα για την εφαρμογή της ρήτρας ανέφερε ότι «στη νομοθεσία παραδείγματος χάριν, πριν από κάθε σημαντική κανονιστική απόφαση θα πρέπει να υπάρχει έκθεση για τις επιπτώσεις στην απασχόληση.

“Οι συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβούλιου Απασχόλησης θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Τα συμπεράσματα και τα πρακτικά του Συμβουλίου, θα αποτελέσουν για εμάς κατευθυντήριες γραμμές, μέσα από τις οποίες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, μέχρι την επόμενη συνάντηση”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης κ. Βρούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που έκανε στο Συμβούλιο το υπουργείο.

Ειδικότερα:

Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων

Η δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» στοχεύει καταρχήν στον οργανωτικό εξορθολογισμό και την ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, καθώς το «Λευκό Μητρώο» θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία και, συνεπώς, δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους, ο προσανατολισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών θα στραφεί σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας.

Για την κατάταξη των επιχειρήσεων σε αυτό το Μητρώο θα αξιοποιηθούν αυστηρά κριτήρια, όπως ενδεικτικά η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.

Κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το «νεκρό βάρος» (dead weight) των ελέγχων και θα αυξηθεί η «προστιθέμενη αξία» τους με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η κατάταξη των επιχειρήσεων σε ένα τέτοιο μητρώο θα μπορούσε να αποτελέσει πτυχή των επιχειρηματικών πολιτικών «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

Διάγνωση αναγκών εργασίας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται εντός του 2014 μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας - σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Ο κ. Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή υπέγραψε την υπουργική απόφαση από την οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωτοποριακά στην Ευρώπη, η διάγνωση αναγκών εργασίας. Όπως είπε, υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, μέσα από το οποίο, προαιρετικά σε πρώτη φάση, μπορούμε να αναγνώσουμε τις ανάγκες για απασχόληση, για δεξιότητες, ηλικιακά κριτήρια, προσόντα και αυτό θα αποτελέσει την πρώτη βάση, την πιο αξιόπιστη που είχαμε ποτέ στη χώρα, για αν δούμε βραχυχρόνια και μακροχρόνια την πραγματική διάγνωση των αναγκών εργασίας “που δεν την είχαμε ποτέ μέχρι τώρα”.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο του 2014, σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών – καταρχήν κατά μία (1) μονάδα μέχρι το τέλος του έτους - υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική και η ταμειακή ισορροπία του μέτρου, δηλαδή η υπερκάλυψη της απώλειας πόρων για τα ταμεία, με έμμεση ενίσχυση των δημοσίων εσόδων λόγω προσλήψεων.

Παρέμβαση για τα “χρυσά μυαλά” της χώρας

Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε το σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση μιας ειδικής παρέμβασης μεγάλης κλίμακας για την ανάσχεση του φαινομένου της διαρροής των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στο εξωτερικό (brain drain), που έχει ενταθεί τα χρόνια της κρίσης.

Το Σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ένα μίγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων – με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας. Η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Άλλες μεταρρυθμίσεις

- Η ανανέωση της κάρτας ανεργίας θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται καμία επίσκεψη στις υπηρεσίες του Οργανισμού.

- Δημιουργείται για πρώτη φορά μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης, σχεδιασμού και αξιολόγησης των πολιτικών και των προγραμμάτων απασχόλησης.

- Συμπράξεις ΟΑΕΔ με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κλπ)

- Προτείνεται η διαπραγμάτευση με τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέματα των Κανονισμών που αφορούν:

(α) τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

(β) την κατανομή χρηματοδότησης στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

- Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου νομικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση.

- Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας

Οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παπαγόπουλος πρότεινε να υπάρξει πρόβλεψη για ρύθμιση των δανείων και της εργατικής κατοικίας, ενώ είπε ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι να ενισχυθεί η υλοποίηση και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που αφορούν το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς με την παρουσία των κοινωνικών φορέων, των εργοδοτών και των εργαζομένων.

‘Οπως είπε ο κ. Παναγόπουλος “ζητήσαμε να είμαστε οι τελικοί δικαιούχοι των πόρων του ΕΣΠΑ κι από ΕΠΑΝΑΔ και ΕΠΑΝΕΚ και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει και θα γίνει η νομοθετική ρύθμιση”.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας τόνισε πως οι σωστές και συνεπείς επιχειρήσεις πρέπει να επιβραβεύονται, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδ. Ανδρεάδης επισήμανε ιδιαίτερα τις 100.000 θέσεις εργασίας που δίνει ο τουρισμός, τα 19,5 εκατ. αφίξεων το καλοκαίρι, αλλά και τα 13,5 δισ. ευρώ, έσοδα που προέρχονται από τον τουριστικό κλάδο.

«Πολύ σωστή ιδέα» χαρακτήρισε τη δημιουργία «Λευκής Βίβλου» ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας.

«Το Ελληνικό Εμπόριο πρότεινε 3 πράγματα: Το πρώτο είναι, μία κοινωνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για ανάπτυξη με απασχόληση, με θέσεις εργασίας. Το δεύτερο είναι, η αναγνώριση, έμπρακτα, του συνεπούς εργοδότη. Και το τρίτο, επειδή ένας από τους λόγους αύξησης της ανεργίας είναι και η έλλειψη εργοδοτών, προτείναμε τη θεσμοθέτηση του 'Συνήγορου του Επιχειρηματία' στα καλά πρότυπα του 'Συνήγορου του Πολίτη'» είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης.

Για ανεργία η οποία τείνει να γίνει ανθρωπιστικό πρόβλημα για τη χώρα μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ.Καββαθάς, τονίζοντας την ανάγκη εκτός των προγραμμάτων μέχρι 29 ετών για τους νέους, να υπάρξουν άμεσα προγράμματα και για απασχόληση άνω των 35.

Στη συμβολή του τουρισμού στην αύξηση της απασχόλησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης. Για την αύξηση της απασχόλησης ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε να προχωρήσουν μία σειρά προγραμμάτων.

Κριτική από την αντιπολίτευση

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνεχίζουν να «δουλεύουν» κανονικά τους ανέργους», τονίζει ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου απασχόλησης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “αυτές οι πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν ούτε στο ελάχιστο την πρωτοφανώς υψηλή ανεργία που προκάλεσαν οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές, αλλά την ανακυκλώνουν μεταξύ των ανέργων με όρους σύγχρονης εργασιακής δουλείας. Από αυτά τα προγράμματα δεν ωφελούνται οι άνεργοι, αλλά οι γενναία επιδοτούμενες μεγάλες επιχειρήσεις”.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος δήλωσε από την πλευρά του: «Ο «οραματιστής» πρωθυπουργός αφού πέρασε τον τελευταίο κάβο τον Οκτώβριο του 2012, αφού απογειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, αφού ανακάλυψε success story τον Ιούνιο του 2013, αφού έτρεξε στο ράλι της οικονομίας τον Αύγουστο του 2014 και ενώ οι άνεργοι αυξάνονται χωρίς προοπτική, τολμά να μιλά για τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Ως τον πιο ύπουλο και επικίνδυνο αντίπαλο για τους ανέργους και τη νεολαία χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε και γιατί
Η βιταμίνη D  είναι μία από τις τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες στις οποίες έχουν αποδοθεί σημαντικές βιολογικές δράσεις
Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε και γιατί