Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι ζήτησαν από τον Σαμαρά οι παραγωγικοί φορείς της Β. Ελλάδας

Σε συνάντηση που είχαν μαζί του χθες στην Αθήνα, ενόψει ΔΕΘ, έθεσαν το ζήτημα της ρευστότητας, της υπερφορολόγησης και της στήριξης της ελληνικής παραγωγής ...

Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας είχε χθες στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, ενόψει της παρουσίας και ομιλίας του στη ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο και ενώ στο Παρίσι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις -θέμα που του έθεσαν όλοι οι φορείς- και τόνισε πως πηγαίνει στη ΔΕΘ σε μια ξεχωριστή στιγμή, σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα, την ελληνική οικονομία και βεβαίως τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη και στα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τη χρηματοδότηση της χώρας σημειώνοντας πως «φέτος η Έκθεση συμπίπτει με μια περίοδο όπου για τη χώρα ζυγίζονται πολλά πράγματα».

Για τη Μακεδονία και την Θράκη συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, τον τουρισμό, τους χερσαίους μεθοριακούς σταθμούς και την υψηλή φορολογία, σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Από την πλευρά τους οι παραγωγικοί φορείς της βόρειας Ελλάδας ζήτησαν άμεση μείωση της φορολογίας και του κόστους δανεισμού, καθώς και υποστήριξη επειγόντως της παραγωγής ελληνικών προϊόντων και των εξαγωγών, με την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση έγινε παρουσία των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Καρασμάνη, Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργου Ορφανού, Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη και υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Σοφίας Βούλτεψη. Μετά το πέρας της δύωρης συνάντησης, ο ΥΜΑΘ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, σε δηλώσεις της, χαρακτήρισε εξάλλου το 2014 εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό. Ερωτηθείσα για το πλήγμα που υπέστη η βόρεια Ελλάδα με την κατάσταση με τη Ρωσία, η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε πως φέτος η πολιτική κατάσταση στη Ρωσία και στην Ουκρανία έχει μια πολύ μικρή επιρροή στο συνολικό τουριστικό ρεύμα. Πρόσθεσε όμως πως αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση το παρακολουθεί και συνεργάζεται και με τον ιδιωτικό τομέα έτσι, ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κραδασμοί.

Πιο αναλυτικά, οι παραγωγικοί φορείς της Β. Ελλάδας, έθεσαν τα εξής θέματα στον πρωθυπουργό:

«… Η Κυβέρνηση καλείται να πράξει το αυτονόητο, που δυστυχώς παραμένει ακόμη ζητούμενο, ενισχύοντας την παραγωγή ελληνικών προϊόντων, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Παροχή ρευστότητας, μείωση φορολογίας και κόστους ενέργειας, όπως επίσης και ενισχύσεις λειτουργικών δαπανών για την περιφερειακή βιομηχανία, ζητήσαμε να αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα από την Κυβέρνηση εντός του Σεπτεμβρίου. …»

Με την παραπάνω δήλωση ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, δημοσιοποίησε τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον Πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω συνάντησης κατατέθηκε Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό, στο οποίο τεκμηριώνονται έξι δέσμες προτάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας και περιγράφονται τα κυριότερα προσκόμματα στην καθημερινή λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος. Επιπλέον, συζητήθηκαν θεσμικά ζητήματα για τη βιομηχανία.

Στο Υπόμνημα περιλαμβάνεται εφέτος έρευνας γνώμης των επιχειρήσεων μελών του ΣΒΒΕ για το «Οικονομικό Κλίμα και τις Επενδυτικές Προοπτικές» στη Βόρεια Ελλάδα.

Η επίλυση του κρίσιμου προβλήματος της ρευστότητας, η αναπτυξιακή προοπτική του λιμένα Θεσσαλονίκης και η επαναστόχευση των εξαγωγών τέθηκαν από τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα αγαθών τον τελευταίο χρόνο καταγράφει πτωτική πορεία και η σημαντικότερη αιτία είναι η έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης από τις επιχειρήσεις καθώς και το υψηλό κόστος χρήματος. Συμπλήρωσε επίσης ότι η κατάσταση αυτή δυσχεραίνεται και από τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα λόγω των συνθηκών στο εσωτερικό της χώρας, όπως η υψηλή φορολογία σε όλα τα επίπεδα, το υψηλό ακόμη μη μισθολογικό κόστος, το υψηλό κόστος ενέργειας και το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας. Ζήτησε δε να δοθεί προτεραιότητα στην κατάργηση ή μείωση επιβαρύνσεων που αφορούν την παραγωγή και τη μεταποίηση διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, καθώς αυτές μαζί με την εξωστρέφεια θα πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας. Επανήλθε στο αίτημα του ΣΕΒΕ για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και άμεση καθιέρωση Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή (Flat Tax Rate) που θα συμβάλλουν στην πραγματοποίηση και προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων.

Πέρα από το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ αναφερόμενος στις επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας, τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί μία διασπορά κινδύνου, μια επαναστόχευση και διαφοροποίηση των εξαγωγικών μας στόχων, σε αγορές πιο ώριμες, με χαμηλότερο ρίσκο και ενδεχομένως με υψηλότερες αποδόσεις όπου τα ελληνικά προϊόντα έχουν ζήτηση, ενώ σημαντική είναι η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων με αξιοποίηση της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας.

Να μπει ένα τέλος στην υπέρμετρη φορολόγηση, αλλά και στην ανελέητη λιτότητα ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) στο υπόμνημα του προς τον πρωθυπουργό, το οποίο παρέδωσε χθες ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στην αγορά παραμένουν και μάλιστα αυξάνονται. «Ο επιχειρηματικός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εισήλθε σε φάση σταθεροποίησης, το ‘παιχνίδι’ της ανάκαμψης, και για κάποιες περιπτώσεις επιχειρήσεων, της επιβίωσης, δεν έχει κερδηθεί. Απαιτούνται, άμεσα, μέτρα που δεν θα βασίζονται στην ανελέητη και ευφάνταστη υπερφορολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κύκλος της διαρκούς ύφεσης θα είναι επαναλαμβανόμενος με θύματα μόνον επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «η δυναμική και διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα, απαιτεί την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο εσωτερικό με αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που δεν θα εκπορεύονται από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων και των δανειστών της».

Ελλιπής χρηματοδότηση, φορολογικό, φοροδιαφυγή, κόστος δανεισμού, κόκκινα δάνεια, είναι μεταξύ των προβλημάτων τα οποία καταγράφονται στο υπόμνημα του ΒΕΘ. Το Επιμελητήριο κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το φορολογικό ενώ

για τον ΕΝΦΙΑ, επισημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα για την εξαίρεση των βιοτεχνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των αλλαγών/διορθώσεων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερος λόγος στο υπόμνημα γίνεται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και για το έργο του Μετρό, καθώς και για τον ρόλο του Επιμελητηριακού θεσμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ