Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Δένδιας: Στόχος μας να προστατευθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις

Το πλέγμα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νικόλαος Δένδιας, μιλώντας στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε

η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο.

Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της καινοτομίας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές και γενικότερα για το επιχειρείν, αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά. Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευτούν οι περίπου 100.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από έναν 1 ως 9 εργαζόμενους, παράγουν περίπου το 7% του ΑΕΠ και το 6% των εξαγωγών και βαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ. «Πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις –εφόσον είναι βιώσιμες- να μείνουν στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Προανήγγειλε την επιδότηση των επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και την ολοκλήρωση -από το Οκτώβριο- του νέου πτωχευτικού δικαίου, που θα δίνει στους επιχειρηματίες «όχι απλά δεύτερη, αλλά και τρίτη και τέταρτη ευκαιρία.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε τους προέδρους των Επιμελητηρίων για τη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, προαναγγέλλοντας «διέξοδο που θα επιτρέψει στα επιμελητήρια όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ακμάσουν».

Σε ότι αφορά το θέμα των Επιμελητηρίων, σημειώνεται ότι με απόφαση του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου συγκροτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

Έργο της επιτροπής είναι η κατάρτιση σχεδίου νόμου με σκοπό την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό τής επιμελητηριακής νομοθεσίας και το έργο της θα περατωθεί μέχρι 30 Οκτωβρίου 2014.

Εξάλλου, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι ανάφερε πως παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι ελληνικές θέσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια, αποσαφήνισε δε πως η σχετική συζήτηση έχει πολλές παραμέτρους και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Για το θέμα των πλειστηριασμών ξεκαθάρισε πως δεν συζητήθηκε με την τρόικα και ότι θα εξετασθεί το Δεκέμβριο, όταν και θα έλθει η ώρα του (η ρύθμιση που απαγορεύει το πλειστηριασμό της α' κατοικίας εκπνέει στα τέλη του 2014).

Τα επιμελητήρια

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΕΕ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος τόνισε την ανάγκη να γίνει και πάλι η χώρα ελκυστική για παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, Περιέγραψε παράλληλα το δυσμενές για την επιχειρηματικότητα κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Μίλησε για μια ακόμη φορά για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, της καθιέρωσης ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος αλλά και της πάταξης των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όπως η φοροδιαφυγή και το παρεμπόριο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κώστας Μίχαλος σημείωσε ότι «οι επιχειρηματίες θέλουν σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, χωρίς παραλογισμούς και φορολογικούς συντελεστές που φτάνουν στην πράξη το 50%».

Συνάντηση με φορείς

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 79η ΔΕΘ, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Σαββάκης μετά την ολοκλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με την παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς δήλωσε, μεταξύ άλλων:

“… Η περιφερειακή βιομηχανία κυριολεκτικά βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο.

Τα δυο τελευταία χρόνια μας δίνεται η εντύπωση ότι η Κυβέρνηση στη δίνη των μνημονιακών της υποχρεώσεων και έχοντας ως αποκλειστικό στόχο την δημιουργία πλεονάσματος έχει αποκοπεί από την πραγματική οικονομία.

Έξοδος από την κρίση και ανάπτυξη δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την επανεκκίνηση της εγχώριας βιομηχανίας, χωρίς την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και χωρίς την υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Δυστυχώς, η πολιτική που ακολουθείται –ή μάλλον η απουσία πολιτικής– έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα δηλαδή τη συρρίκνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα καταλήξουμε να μην παράγουμε στην Ελλάδα παρά μόνον ελάχιστα προϊόντα με προφανείς ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας”.

Την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής παραγωγής/μεταποίησης, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της υποκατάστασης εισαγωγών τόνισε από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Θεσσαλονίκη με τον Υπουργό και Υφυπουργό Ανάπτυξης.

Γιακουμάτος: Εξόφληση ληξιπρόθεσμων προς τα Ταμεία σε 72 ή και περισσότερες δόσεις

Mε 72 δόσεις - ή και περισσότερες - θα είναι δυνατή η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως δήλωσε χθες το πρωί στο Mega, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο υφυπουργός, είπε ότι οι δόσεις θα είναι τουλάχιστον 72 αλλά πρόσθεσε: «...Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να προλάβω τον πρωθυπουργό αν πει 100». Ο ίδιος επανέλαβε, πάντως, πως οφειλές από τα πρόστιμα που δεν τακτοποιούνται θα μεταφέρονται στην εφορία, ενώ σε ότι αφορά την τιμή του γάλακτος υποστήριξε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε μια «συμφωνία κυρίων» με επιχειρήσεις για τη μείωση της λιανικής τιμής στο φρέσκο γάλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ