Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ

Τι θα ισχύσει στην αγορά της Θεσσαλονίκης τις Κυριακές- Πώς αντιδρά η κυβέρνηση στην απόφαση ...

Την “ιδιαίτερη” ικανοποίησή του για την Απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας “δικαιώνεται η θέση της Αγοράς της πόλης μας, με το 96% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν καμία επιπλέον Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων”, δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έβαλε προσωρινό “φρένο” στην λειτουργία των καταστήμάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, με απόφασή της κατόπιν προσφυγής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ΓΣΕΒΕΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εμπορικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ανασταλεί η υπ’ αριθ. Κ1-1119/7.7.2014 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βάσει της οποίας επιτρέπεται 52 Κυριακές το χρόνο η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέχρι την έκδοση οριστικής αποφάσεως επί της κατ’ αυτής ασκηθείσας αιτήσεως ακυρώσεως.

Τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη

Βάσει των παραπάνω και μέχρι της έκδοσης της οριστικής απόφασης απαγορεύεται, σύμφωνα με τον ΕΣΘ η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης 52 Κυριακές το χρόνο και ισχύει το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων τις Κυριακές, δηλαδή:

Βάσει του άρθρου 16 του Νόμου 4177/2013, καθορίζονται επτά (7) Κυριακές, κατά τις οποίες επιτρέπεται (προαιρετικά) η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων για όλη την Ελλάδα.

Οι Κυριακές αυτές είναι:

Α) 4 Κυριακές που αντιστοιχούν στην πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτωτικών περιόδων.

Β) 2 Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων

Γ) Την Κυριακή των Βαίων

Ανοιχτά αυτήν την Κυριακή

Επιπλέον, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, με βάση την ΓΑΝ ΜΕΘ οικ.1897/24-10-2013 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, προαιρετικά, τις δυο Κυριακές της ΔΕΘ και την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά αρκεί να είναι έως 250 τετραγωνικά μέτρα, να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise) και να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops−in−a−shop) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ("outlet"), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Επομένως, αυτήν την Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα λειτουργίας της ΔΕΘ, επιτρέπεται να να λειτουργήσουν (προαιρετικά) τα εμπορικά καταστήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 18:00.

Ικανοποίηση ΕΣΕΕ και υπαλλήλων

Για δικαίωση κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

“Από την πρώτη στιγμή, τεκμηριώσαμε ότι το άνοιγμα τις Κυριακές σπρώχνει στο κενό την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση. Η συγκεκριμένη απελευθέρωση -σε περίοδο βαθειάς ύφεσης- δεν αυξάνει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά τον αναδιανέμει προς όφελος εκείνων, που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος μπορεί να προσπαθήσει να ακολουθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΕΣΕΕ και προσθέτει ότι η ΕΣΕΕ και οι λοιποί φορείς που προσέφυγαν κατά της απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης συνεχίζουν την προσπάθειά και ετοιμάζουν πλέον το “οπλοστάσιό” τους για την κύρια συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης, που θα συζητηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Για “την πρώτη και εξαιρετικά σημαντική νίκη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Εμπόριο, απέναντι στη μνημονιακή προσπάθεια να επιβληθεί και να γενικευτεί η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, πολλαπλασιάζοντας τα λουκέτα και τις απολύσεις”, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), σχολιάζοντα την απόφαση του ΣτΕ.

Προσθέτει δε ότι “η απόφαση αυτή είναι, εκτός άλλων και το λογικό αποτέλεσμα του επίμονου και συντονισμένου απεργιακού αγώνα και των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας μας”.

“Ο αγώνας μας για την οριστική απαγόρευση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων που διαλύει τους εργαζόμενους και τον κλάδο θα συνεχιστεί αταλάντευτα και με κάθε μορφή. Η απόφαση του ΣτΕ είναι το πρώτο βήμα μέχρι την τελική μας δικαίωση”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Η αντίδραση Χατζηδάκη και Σκορδά

Ερωτήματα σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, θέτουν, με κοινή δήλωσή τους, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. Όπως αναφέρουν στη δήλωσή τους, η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ σε σχέση με τα εμπορικά καταστήματα είναι φυσικά απολύτως σεβαστή. Η Επιτροπή Αναστολών επικεντρώνεται στην οικονομική και ηθική βλάβη των καταστηματαρχών και εργαζομένων, σημειώνουν και διερωτώνται:

1. Θα υπήρχε άραγε παρόμοια τοποθέτηση σε αντίστοιχη προσφυγή για καταστήματα που παραμένουν ήδη ανοιχτά τις Κυριακές, όπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία; Εκεί γιατί να μη συντρέχει ηθική βλάβη;

2. Το μέτρο το οποίο αναστέλλεται προσωρινά είναι το ίδιο προσωρινού χαρακτήρα. Διαρκείας ενός έτους. Είναι άραγε τόσο ανεπανόρθωτη η ζημιά ώστε αξίζει να απαγορευτούν ακόμη και οι δοκιμές;

3. Το μέτρο είναι προαιρετικό. Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι αισθάνονται ότι θίγονται, κανένας δεν θα το εφαρμόσει. Επομένως, γιατί να φροντίζει κανείς πριν από αυτούς για αυτούς;

4. Στην αιτιολόγηση περί ηθικής βλάβης υπάρχει αναφορά στο δικαίωμα εκκλησιασμού. Γιατί όμως αγνοείται ότι με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν μετά τις 11 το πρωί; Και τέτοιου είδους ηθική βλάβη δεν υφίσταται άραγε σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν ήδη στις τουριστικές περιοχές;

«Όλα θα κριθούν τελικά με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος και των νόμων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα όμως από την τελική έκβαση της υπόθεσης, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από την πλειονότητα των καταναλωτών, στηρίχτηκε σε αξιόπιστες μελέτες και εναρμονίζει την Ελλάδα με τις τάσεις στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα σε αυτές που μας ανταγωνίζονται τουριστικά. Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε όλοι πως τα προβλήματα του τόπου δεν λύνονται με την ακινησία ούτε με την αγνόηση των εξελίξεων στην Ευρώπη» όπως αναφέρουν από κοινού ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Σκορδάς.

Σκεπτικισμό για την απόφαση του ΣτΕ, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. «Με ποια δικαιολογία κρίνεται αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές;» αναρωτήθηκε.

Χθες το βράδυ πάντως το υπουργείο δημοσιοποίησε έγγραφο της γενικής διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου με το οποίο αναστέλλεται και επίσημα η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας σε εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαμαράς: Σήμερα ο Ελληνισμός θρηνεί για τη Γενοκτονία των Ποντίων πριν από 105 χρόνια
«Όλοι μας, πολίτες και πολιτικό σύστημα οφείλουμε να αναστοχαστούμε» λέει ο πρώην πρωθυπουργός
Σαμαράς: Σήμερα ο Ελληνισμός θρηνεί για τη Γενοκτονία των Ποντίων πριν από 105 χρόνια