Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το voucher των ευάλωτων, το στεγαστικό και για το oloidigital.gr.
Αρχικά η κ. Μιχαηλίδου τοποθετήθηκε για το πρόγραμμα 400 εκ. ευρώ για τους ευάλωτους.
«Έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα της λεγόμενης επισιτιστικής βοήθειας. Σημαίνει ότι σε ευάλωτους συμπολίτες μας, σε νοικοκυριά δηλαδή, τα οποία έχουν χαμηλό εισόδημα, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια το Κράτος έρχεται και πάνω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνει και φαγητό. Αυτό γινόταν μέχρι πρότινος, και μπορεί να το θυμάστε όλοι, ως ΤΕΒΑ. Δεν ξέρω αν θυμάστε που οι Περιφέρειες έρχονταν και έδιναν μια φορά το μήνα, ανά διαφορετικά χρονικά διαστήματα, κούτες με φαγητό. Οπότε ο κόσμος πήγαινε στις περιφέρειες πολλές φορές, ας πούμε, το ξέρω, πήγαινε σε δήμους στην Αθήνα, στην Περιφέρεια, και γινόντουσαν πολλές ουρές.
Ήταν ένα κεντρικό πρόγραμμα, το οποίο δινόταν ανά περιφέρεια με κούτες φαγητού. Αυτό όμως είχε κάποια προβλήματα. Είχε ουρές. Είχε το κομμάτι του ότι πολλές φορές, αν ήτανε σε νησιά, μπορεί τα φαγητά να μην φτάνανε γιατί μπορεί να είχε κακοκαιρία ή να χαλούσαν τα φαγητά. Το 2026 δεν πρέπει το κράτος πατερναλιστικά να σου υποδεικνύει τι θες και χρειάζεσαι. Ξέρει ο κάθε πολίτης τι θέλει.
Ήταν πράγματα τα οποία σίγουρα δεν μπορούσαν να καλύψουν στο 100% τις διαφοροποιημένες ανάγκες κάθε νοικοκυριού. Οπότε αυτό που είπαμε, για μεγαλύτερη διαφάνεια, για να μην έχουμε μεσάζοντες – άλλος αποθηκεύει, άλλος καταψύχει, άλλος ψύχει, άλλος μεταφέρει – αυτό όλο το κάνουμε κουπόνια (voucher).
Και θα πηγαίνει πλέον ο δικαιούχος, όποτε θέλει μέσα στο μήνα, μπορεί να θέλει να περιμένει δυο μήνες να πάει μαζί. Μπορεί μέσα στο μήνα να θέλει να πάει δυο φορές, στο οπωροπωλείο ή στο σούπερ μάρκετ. Θα πηγαίνει λοιπόν στο σούπερ μάρκετ, στα οπωροπωλεία και θα τα παίρνει αυτά που θέλει.
Θα είναι σαν επιταγή. Εκτός από βέβαια καπνικά προϊόντα, αλκοόλ και τυχερά παίγνια. Δηλαδή δεν θα μπορεί να του δίνει το κράτος για να τον βοηθήσει στην ευαλωτότητα του νοικοκυριού του και να πηγαίνει να αγοράζει καπνικά προϊόντα», είπε αρχικά.
«Θα είμαστε συμβεβλημένοι σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Θα ανοίξουμε ένα πολύ μεγάλο μητρώο, στο οποίο ουσιαστικά όποιος θέλει θα μπορεί να μπαίνει αν έχει κάποιες προδιαγραφές. Ποιες θα είναι αυτές; Να μπορούν να γίνονται προφανώς, όπως χρειάζεται σε όλους, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να μπορούν να γραφτούν.
Δεν θα ‘ναι προπληρωμένη κάρτα, θα είναι κουπόνι – voucher. Και σε σχέση με το μέγεθος του νοικοκυριού. Αυτό θα έρχεται στο email και στο κινητό του δικαιούχου. Θα έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό, με βάση αυτό θα μπορεί ο δικαιούχος, θα μπορεί το νοικοκυριό, η μαμά, ο μπαμπάς να πηγαίνει στο σουπερμάρκετ και να καλύπτει ό,τι θέλει.
Αποφεύγεις τους ενδιάμεσους, αποφεύγεις τον στιγματισμό και το 2026 ο καθένας διαλέγει ό,τι θέλει. Εγώ θέλω να είμαστε πάντα διαφανείς. Απ’ την αρχή, να έχουμε μητρώο, να αναφέρονται τα στοιχεία, να ξέρουμε ο καθένας τι παίρνει», συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου.
Μεταξύ άλλων η κ. Μιχαηλίδου μίλησε για το στεγαστικό ζήτημα.
«Συζητήσαμε για το στεγαστικό στις Βρυξέλλες, και επειδή ο επίτροπος μας είναι Επίτροπος Ενέργειας και Στεγαστικού, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση και σε αυτή τη γωνία του ζητήματος. Δηλαδή, έχουμε τον πόλεμο, βλέπουμε πώς αυτό χτυπάει πληθωριστικά στην ενέργεια και στο κόστος του νοικοκυριού, και πώς το κόστος του νοικοκυριού εκεί που μένει είναι και οι λογαριασμοί του.
Πήγα στις Βρυξέλλες – πέραν από το συμβούλιο υπουργών – γιατί θέλω να διεκδικήσω κάποια πράγματα για εμάς, τα οποία να μην γίνονται έτσι όπως έχουν στο μυαλό τους οι Ευρωπαίοι χωρίς να ξέρουν τα ελληνικά χαρακτηριστικά.
Δηλαδή, φτιάχνουμε τώρα τα σπίτια στα στρατόπεδα. Και μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, σε στρατόπεδα τα οποία σήμερα δεν χρησιμοποιούνται, να μπορέσουμε να κάνουμε 2.400 κατοικίες.
Οι Ευρωπαίοι μέχρι τώρα μας λένε: “Δεν μπορείτε να κάνετε με ευρωπαϊκά χρήματα βρεφονηπιακούς σταθμούς ή στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αναπηρία μέσα στα στρατόπεδα. Πρέπει να ‘ναι μόνο για κατοικίες”.
Και λες: Αν σε μια γειτονιά δεν έχεις ένα βρεφονηπιακό σταθμό, σε 5-10 χρόνια κανείς δεν θα θέλει να πάει εκεί και θα γκετοποιηθεί. Δηλαδή πρέπει λίγο και σε κάποια πράγματα να τους εξηγήσουμε τι χρειαζόμαστε. Άμα έχεις ένα μέρος με χίλιες κατοικίες, δεν θα ‘χεις ένα βρεφονηπιακό σταθμό; Δεν θα ‘χεις μια παιδική χαρά, δεν θα ‘χεις ένα γήπεδο;
Δηλαδή δεν γίνεται να λέμε κάνουμε μόνο σπίτια. Και θα γκετοποιηθεί και δεν θα θέλει κανείς να μείνει εκεί, και θα είμαστε σε 5 χρόνια εδώ και θα λέμε γιατί έγινε έτσι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Αυτά τα σπίτια θα είναι με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή θα έχουμε και μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα. Ένα ποσοστό θέλουμε να πηγαίνει σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Αυτό θα είναι για ενοίκιο από το κράτος, με κοινωνικό ενοίκιο. Δηλαδή λέμε ότι πάμε και φτιάχνουμε μια νέα γειτονιά, πια στα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα για να φτιάξεις γειτονιές.
Το μόνο που υπάρχει, πλην του Ελληνικού, που είναι κι απρόσιτο πια για οποιονδήποτε πολίτη οικονομικά, θα είναι τα στρατόπεδα. Οπότε κάνουμε μεγάλες γειτονιές, θέλουμε να είναι προσιτές και να έχουν και προσιτό ενοίκιο.
Οι ταχύτητες του στρατού είναι γρήγορες, γι’ αυτό το κάνουμε με το στρατό, για να πάει πιο γρήγορα. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μέσα σ’ ένα χρόνο θα έχουν γίνει τα σπίτια».
Για τη νέα πλατφόρμα oloidigital.gr: «Έχουμε φτιάξει το πρόγραμμα oloidigital.gr, στο οποίο σε 200 κόμβους σε όλη τη χώρα, σε ΚΑΠΗ και σε κόμβους αναπηρίας σε πάνω από 85 δήμους, έχουμε δημιουργήσει χώρους ώστε η γιαγιά και ο παππούς να μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους, να μιλάνε με τα εγγόνια τους και να μπορούν ακόμη και να ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ».
«Τέλος Μαρτίου ξεκινάνε οι Νταντάδες της Γειτονιάς. Και να σας πω και κάτι που κάνουμε πρώτη φορά: μια μαμά για να πάρει μια νταντά της επιλογής της – που μπορεί να είναι και η γιαγιά ή ο παππούς – όταν η οικογένεια έχει τρία παιδιά και πάνω, δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Χρειαζόμαστε το λευκό ποινικό μητρώο, χαρτί από ψυχίατρο και να ξέρει πρώτες βοήθειες», τόνισε κλείνοντας.
- Έρχονται μέτρα για σουπερμάρκετ, βενζίνη – Ποιοι εισηγούνται εκλογές στον Μητσοτάκη
- Αναβολή για 3 εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη – Λόγω του πολέμου στο Ιράν
- ΠΑΣΟΚ: Δημοκρατική επιλογή το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ
- Αλλάζει η αγορά ακινήτων: Πολυτελή σπίτια με συνιδιοκτησία – Εξοχικό 56 νύχτες/χρόνο
