Η πρώτη καλλιέργεια λυκίσκου στην Ελλάδα γίνεται από μια ελληνική εταιρεία που έχει την έδρα της στην Εύβοια. Ο λόγος για την Septem Wet Hop Pale Ale.
Πρόκειται για μια μπύρα της μικροζυθοποιίας Septem από την Εύβοια, 100% ελληνική. Όπως εξήγησε ο οινολόγος παραγωγός της Septem Σοφοκλής Παναγιώτου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης της συγκεκριμένης μπύρας, καθώς και άλλων προϊόντων της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη στο Ζύθο Ντορέ (όπου και κάθε μήνα παρουσιάζεται και μια διαφορετική μικροζυθοποιία), για πρώτη φορά στην Εύβοια καλλιεργείται λυκίσκος έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη ελληνική παραγωγή φρέσκιας μπύρας.
Οι προσκεκλημένοι αλλά και οι πελάτες του καταστήματος δοκίμασαν επτά διαφορετικές υπέροχες μπύρες από την Εύβοια, με φρούτα, χυμούς, μέλι και αρώματα της ελληνικής υπαίθρου.
Η Μικροζυθοποιία Septem είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 2009 -στην περίοδο της κρίσης- από τον Χημικό-Οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τον οικονομολόγο Γιώργο Παναγιώτου με στόχο "τη διάθεση φρέσκιας , μη παστεριωμένης μπύρας. "Οι οινολόγοι αφιερώνουν τη ζωή τους στην αναζήτηση της τέλειας δομής κι ισορροπίας των κρασιών τους προκειμένου ν’ αναδείξουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας , του μικροκλίματος και της εσοδείας. Την ίδια...οικολογική φιλοσοφία εφαρμόζουμε στην παραγωγή των προϊόντων της Μικροζυθοποιίας μας. Πιστεύουμε ότι η μπύρα πρέπει να καταναλώνεται φρέσκια, προκειμένου ν’ απολαμβάνει ο καταναλωτής , τα αρώματα και τη γεύση του λυκίσκου. Πιστεύουμε ότι η μπύρα είναι ένα προϊόν που προσφέρει γαστρονομική απόλαυση. Ήδη διανύουμε τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας μας και πρόσφατα υλοποιήσαμε ένα επενδυτικό σχέδιο που προέβλεπε τον διπλασιασμό των εγκαταστάσεών μας" λέει ο κ. Παναγιώτου.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία στα πέντε χρόνια λειτουργίας της έχει αποσπάσει πέντε χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ συνολικά οι βραβεύσεις της ξεπερνούν τις είκοσι. Τα τρία τελευταία χρόνια ψηφίζεται ως η καλύτερη ελληνική ζυθοποιία στην διεθνώς αναγνωρισμένη και δημοφιλή ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης μπύρας Ratebeer.com.
Συνέργειες και εξαγωγικός χαρακτήρας
"Ο εξαγωγικός προσανατολισμός υπήρξε εξ αρχής βασικός στόχος της εταιρείας μας. Στην παρούσα φάση εξάγουμε προϊόντα μας στην Αμερική, Βραζιλία, Καναδά ,Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ισπανία, Κίνα. Στους άμεσους στόχους μας είναι η ενίσχυση των εξαγωγών σε νέες χώρες και η αύξηση του ποσοστού πωλήσεών μας στο εξωτερικό την επόμενη τριετία" δηλώνει ο Σοφοκλής Παναγιώτου. Η χώρα μας με τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις στο οδικό δίκτυο και αυτό συνεπάγεται ένα μεγάλο μεταφορικό κόστος, γεγονός που δημιουργεί δυσχέρειες στη διανομή και στην διακίνηση των προϊόντων μιας μικροζυθοποιίας. "Θα ήταν καλό μελλοντικά να αναζητηθούν συνέργειες μεταξύ ορισμένων μικροζυθοποιείων ή άλλων επιχειρήσεων σε επίπεδο δικτύων διανομής και πωλήσεων με σκοπό τη μείωση του κόστους διανομής και την πανελλαδική διάθεση των προϊόντων" εκτιμά ο κ Παναγιώτου.