Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το 55% των Ελλήνων πρόθυμο να περάσει τα σύνορα για δουλειά

Σύμφωνα όμως με παγκόσμια έρευνα, το ποσοστό αυτό υπολείπεται πολύ των αντίστοιχων σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Γαλλία, στις οποίες ξεπερνά το 90%....

Τι ποσοστό των Ελλήνων δηλώνει, εν μέσω κρίσης, ότι θα μετακόμιζε στο εξωτερικό για δουλειά; Και σε ποια χώρα θα ήθελε να πάει; Πόσοι Έλληνες ζουν ήδη στο εξωτερικό και τι κάνει τελικά τους Έλληνες χαρούμενους στην εργασία τους;

Απαντήσεις στα ενδιαφέροντα όσο και επίκαιρα αυτά ερωτήματα προκύπτουν από την παγκόσμια έρευνα με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το Παγκόσμιο Ταλέντο» που διεξήγαγαν οι εταιρείες The Boston Consulting Group και The Network, καθώς και η skywalker.gr για την Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, το 55% των Ελλήνων δηλώνουν πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία, λόγω κυρίως της οικονομικής αβεβαιότητας που νιώθουν. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό υπολείπεται πολύ των αντίστοιχων σε Ολλανδία και Γαλλία, στις οποίες ξεπερνά το 90%. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι η νεολαία της Ελλάδας εμφανίζεται περισσότερο «συγκρατημένη» και προτιμά την εύρεση εργασίας στη χώρα.

Η έρευνα που διεξήχθη σε 189 χώρες από την The Boston Consulting Group κατέδειξε πως σχεδόν τα δύο τρία του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού δηλώνουν ότι θα απαντούσαν θετικά σε πρόταση εργασίας στο εξωτερικό.

Προτιμούμε αγγλόφωνες χώρες

Από την Ελλάδα συμμετείχαν στην έρευνα 1.235 άτομα και πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τέλη Νοεμβρίου 2014. Τα αποτελέσματά της παρουσιάζουν κάποια διαφοροποίηση. Ειδικότερα:

-Το 55% των Ελλήνων θα μετακόμιζαν στο εξωτερικό για δουλειά, ποσοστά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της έρευνας.

-Μόνο το 5% των Ελλήνων ερωτηθέντων ήδη ζει στο εξωτερικό.

-Οι τρεις πρώτες χώρες στις οποίες θα πήγαιναν οι Έλληνες είναι οι αγγλόφωνες Βρετανία (18%) στη πρώτη θέση, οι ΗΠΑ (12%) στην τρίτη θέση και η οικονομικά σταθερή Ελβετία (13%) στη δεύτερη. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος και Μεξικό.

-Στο σύνολό της η Ελλάδα είναι στη 35η θέση σε σχέση με την διεθνή εμπειρία (σπουδές, πρόγραμμα ανταλλαγής, μαθητεία ή πλήρη απασχόληση).

Τι μας κάνει χαρούμενους;

Ενδιαφέρον εύρημα είναι το τι κάνει τους Έλληνες χαρούμενους στην εργασία τους. Ο καλός μισθός τοποθετείται τελευταίος στη λίστα των 10 σημαντικότερων κινήτρων για τους Έλληνες. Πρώτο κίνητρο σε σημασία είναι η εκτίμηση για τη δουλειά, δεύτερο η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας και τρίτο το πόσο ενδιαφέρουσα είναι η εργασία. Η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το δημιουργικό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον και η αίσθηση επαγγελματικής ασφάλειας, συμπληρώνουν τα σημαντικότερα κίνητρα.

Οι Έλληνες θέλουμε να βρούμε δουλειά στην Ελλάδα

Ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής της BCG στην Αθήνα δήλωσε στην παρουσίαση της έρευνας πως στην Ελλάδα, οι νέοι δείχνουν προτίμηση για εύρεση εργασίας στην χώρα τους σε υψηλότερο ποσοστό από άλλες χώρες και το βασικό κίνητρο για αναζήτηση ευκαιριών είναι η εκτίμηση της δουλειάς τους από τους εργοδότες.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η νέα γενιά Ελλήνων (21-30 ετών) επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα περισσότερο από τον μέσο όρο.

Τι γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει από την έρευνα το γεγονός ότι ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατοίκων από τις αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης δηλώνουν πρόθυμοι να μετακινηθούν σε ξένες χώρες για επαγγελματικές ευκαιρίες. Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν πάνω από το 75% των κατοίκων της Ελβετίας και περισσότεροι από το 90% των κατοίκων της Ολλανδίας και της Γαλλίας.

Οι ΗΠΑ, η δημοφιλέστερη χώρα προορισμού

Οι ΗΠΑ είναι η πιο δημοφιλής χώρα προορισμού παγκοσμίως (ποσοστό 42%) και την ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία (ποσοστό 37%) και ο Καναδάς (ποσοστό 35%). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία (ποσοστό 33%) και ευρωπαϊκές χώρες, που είτε έχουν ισχυρές οικονομίες είτε είναι γνωστές για την πολιτισμική τους προσφορά (ή και τα δύο). Αντίστοιχα το Λονδίνο (ποσοστό 16%), η Νέα Υόρκη (ποσοστό 12,2%) και το Παρίσι (ποσοστό 8,9%) είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις προορισμού παγκοσμίως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας παγκοσμίως ποσοστό 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ήδη ζουν ή είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία.

Η ταυτότητα της έρευνας

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη σε 189 χώρες από την The Boston Consulting Group, μία από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων και τη The Network, το παγκόσμιο δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 50 κορυφαία job sites. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 200.000 ερωτώμενοι παγκοσμίως, ενώ 50 άτομα από όσους απάντησαν στο ερωτηματολόγιο κλήθηκαν σε συνέντευξη για την εις βάθος διερεύνηση των απαντήσεών τους. Στις συνεντεύξεις συμμετείχαν μηχανικοί, γιατροί-ερευνητές, project managers και δημόσιοι υπάλληλοι.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί θα μετακόμιζαν, ποσοστό 64% των ερωτηθέντων αναφέρουν τη διεύρυνση της προσωπικής και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Όσον αφορά στο τι θα τους ικανοποιούσε στην εργασία, απλά θέματα αναφέρονται ως πιο σημαντικά. Έτσι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου και οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δώρο Πάσχα: Πότε θα λάβουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι - Η διορία, πώς υπολογίζεται
Θα είναι αυξημένο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό - Τι ισχύει σε περίπτωση που δεν καταβληθεί
Δώρο Πάσχα: Πότε θα λάβουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι - Η διορία, πώς υπολογίζεται