Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η Ο.Κ.Ε. ενημέρωσε για τη λειτουργία της και για το μεγάλο ζή¬τημα της σταδιακής υποχώρησης της κοινωνικής διαβούλευσης, ως μέσου σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και βοηθητικού εργαλείου στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
Επίσης, έθεσε ως ζητήματα προτε¬ραιότητας, τη συγκέντρωση και στοχευμένη χρήση των πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και την αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του ΟΜΕΔ.
Ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι η έννοια του διαλόγου υπο¬χώρησε τα προηγούμενα χρόνια, όπως και η δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα έκφρασης, για να τονίσει ότι ο διάλογος δεν είναι «πολυτέ¬λεια», αλλά προϋπόθεση για την άσκηση πολιτικής.
Μετά από πρόσκληση της κ. Θεανώ Φωτίου, τις αμέσως επόμενες ημέρες η Ο.Κ.Ε. θα κληθεί να εκφράσει τη γνώμη της στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των πολιτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και να καταθέσει τις επικαιροποιημένες απόψεις της για την φτώχεια στην Ελλάδα.
Απάντηση σε δημοσίευμα
Στο μεταξύ, αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σχετικά με την αξιοποίηση των διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνει τα εξής:
Η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων με αυτό τον τρόπο είναι μια συνήθης πρακτική, η οποία είναι προς όφελος των Ταμείων.
Αποτελεί μάλιστα, ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού της διαχείρισης αυτών των αποθεματικών, η οποία δεν ενέχει κίνδυνο και εξασφαλίζει μεγαλύτερη απόδοση για τους ασφαλιστικούς και άλλους δημόσιους Οργανισμούς.
Σε κάθε περίπτωση τις σχετικές αποφάσεις θα πάρουν τα Δ.Σ. των Ασφαλιστικών Ταμείων με κριτήριο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του καθενός απ’ αυτά ξεχωριστά.