Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα συνεδρίαση για το ελληνικό ζήτημα μέσα στη Μ. Εβδομάδα

Στις 8 και στις 9 Απριλίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group- Τι λέει η ελληνική πλευρά για τη διαρροή της λίστας των ελληνικών θέσεων...

Στις 8 και στις 9 Απριλίου θα συνεδριάσει εκ νέου το Euro Working Group, όπως έγινε γνωστό χθες, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται ρητώς ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Βασιζόμενο σε ανακοίνωση της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί καθώς ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να επιτύχει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου.

Σημειώνεται ότι το Euro Working Group, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως οι υφυπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που είναι σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει «βελτίωση» με τη λίστα που έστειλε η Αθήνα, δήλωσε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μιλάμε για συμφωνία με την Ελλάδα.

«Έρχονται με όλο και περισσότερες προτάσεις και πιο αναλυτικές. Σε ορισμένα σημεία θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος στο Bloomberg.

Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ακόμα ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την Ελλάδα. «Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία για τα βασικά θέματα, ώστε να υπάρξει και συνεδρίαση του Eurogroup».

Διάψευση από ΥΠΟΙΚ

Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά άλλο δημοσίευμα του Ρόιτερς, το οποίο ανέφερε πως η Αθήνα ζήτησε από τους διεθνείς δανειστές οικονομική βοήθεια πριν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς τους δήλωσε ότι στις 9 Απριλίου ξεμένει από ρευστό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το αίτημα για εκταμίευση πριν να κλείσει η συμφωνία υπεβλήθη από την Αθήνα στο προχθεσινό EuroWorking Group και απορρίφθηκε από τους εταίρους.

«Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξέφρασε άλλωστε δυσαρέσκεια για τη διαρροή της λίστας των μέτρων που συζητήθηκαν στο Euro Working Group.

Βαρουφάκης: Δε διαρρεύσαμε εμείς τη λίστα

Ειδικότερα, μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε τη θέση ότι είναι απαράδεκτο η κοινή γνώμη να ενημερώνεται από τις ιστοσελίδες για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Είχε προηγηθεί σχόλιο από τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είπε ότι οι βουλευτές ενημερώνονται από το διαδίκτυο, για τις προτάσεις της κυβέρνησης.

«Αυτό δεν ήταν δική μας επιλογή, μας επιβάλλεται η πλήρης εμπιστευτικότητα όσων λέγονται. Κρίνω ότι αυτές οι διαρροές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς» είπε ο κ Βαρουφάκης.

Ο ίδιος είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει, σε διάφορα στάδια, να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις αυτές, ωστόσο για τη διαρροή του Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times, πρόσθεσε ότι δεν το διέρευσε η ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτού του είδους η δήθεν εμπιστευτική διαδικασία, υπονομεύει τις σχέσεις των χωρών των Ευρωπαϊκής Ένωσης» επέμεινε ο υπουργός.

Αλλά και το Μαξίμου με αφορμή τη διαρροή του 26σελιδου κειμένου που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο EWG, εξέδωσε Non paper, στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων ότι η διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν έγινε από την ελληνική πλευρά, διαβάζεται επιλεκτικά με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει η κυβέρνηση. Σημειώνει ακόμα ότι η όποια λίστα αποτελεί «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία.

Το Μαξίμου για τους δημοσιονομικούς στόχους

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση, η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016.

Επαναλαμβάνεται ότι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τη μεσαία τάξη. Οπως εξηγείται στο non paper, στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, που επαναλαμβάνεται είναι «κείμενο εργασίας», εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ. Πότε, όμως, κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως, ενώ, αν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5%, προφανώς και δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν σαφέστατη: η υποχρέωση για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα αποτελεί πλέον παρελθόν. Έτσι, εφόσον καταφέρουμε μεγαλύτερα από τη δέσμευση [1,2% έως 1,5%] πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης [π.χ. κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές, κλπ]

Το βασικό σενάριο, λοιπόν, τονίζουν από το Μαξίμου, είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ και αν τα μέτρα αποδώσουν, το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις. «Το Πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ», σημειώναμε και σε non paper της 27.03.2015, ενώ προβλέπονται έσοδα 3 δισ. ευρώ που δεν θα προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, καταλήγουν.

“Σταθερός” ο στόχος του 1,2% για το πρωτογενές πλεόνασμα

“Κάποιοι έσπευσαν να αναφέρουν και να σχολιάσουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους πάνω από 3% του ΑΕΠ μέσω της εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων”, σχολίασε εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών με ξεχωριστή ανακοίνωση, στην οποία καθιστά, όπως τονίζει, σαφές, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένει σταθερό στο στόχο του 1,2%, “καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη, την οποία χρησιμοποίησαν εκείνοι που μίλησαν για ποσοστό πάνω από 3%”.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το Υπουργείο δεν βασίζεται) τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια περίοδο κρίσης υπονομεύουν την ανάκαμψη και, προφανώς, δεν αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του Υπουργείου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αντιπολίτευση

Πάντως από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην απάντηση του ΥΠΟΙΚ για το πρωτογενές πλεόνασμα σχολίασαν: Αυτό που «θέλει να καταστήσει σαφές» το Υπουργείο Οικονομικών με τη σημερινή ανακοίνωσή του στα ελληνικά για το πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί δεν το κατέστησε σαφές στο χθεσινό, πολυσέλιδο και αναλυτικό κείμενό του στα αγγλικά που υπέβαλε στην τρόικα / Brussels group;

Αλλά και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τη λίστα μέτρων του κ. Βαρουφάκη, έκανε λόγο για “συνέχεια ψεμάτων”. “Ο κ. Τσίπρας έλεγε: Τέρμα το μνημόνιο, τέρμα η αξιολόγηση.

Χθες, ο κ. Βαρουφάκης υπέγραψε και μνημόνιο και αξιολόγηση. Προτείνοντας μάλιστα στην τρόικα, την πρώτη λίστα μέτρων, ώστε να αξιολογηθεί η κυβέρνηση και να πάρει μέρος της δόσης από το μνημόνιο. Και όχι μόνο αυτό. Το πλεόνασμα για το 2015, που επρόκειτο να κατεβάσουν από το «τοξικό και μη εφικτό» 3%, το ανεβάζουν τώρα στο 3,9%! Τα επόμενα ψέματα αύριο…”, δήλωσε ο κ. Καραγκούνης.

Κ. Σαββαΐδου: Το δημόσιο πάντα είχε τρόπους να εισπράττει

Καθησυχαστική πάντως για τα διαθέσιμα του κράτους, εμφανίστηκε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, απαντώντας χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου στη Θεσσαλονίκη. “Όλα θα πάνε καλά", διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: "Το δημόσιο πάντα είχε τρόπους να εισπράττει. Αυτή τη στιγμή τρέχει η ρύθμιση των 100 δόσεων, επομένως όλα θα πάνε καλά". Μιλώντας στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της ΔΟΥ Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, τόνισε σχετικά με την αυτόματη απόδοση ΦΠΑ και άλλα μέτρα για την ταχύτερη είσπραξη εσόδων, πως θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ