Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνάντηση των τριών επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης με τον Γ.Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή

«Καμπανάκι» για την επιβίωση των επιχειρήσεων –μεγάλων και μικρών- της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα «χτύπησαν» οι πρόεδροι  ...

«Καμπανάκι» για την επιβίωση των επιχειρήσεων –μεγάλων και μικρών- της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα «χτύπησαν» οι πρόεδροι των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ και ΕΕΘ) στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο έντονο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και το οποίο, όπως είπε, επιτείνεται από την επιβολή του λεγόμενου προληπτικού φόρου 26% για συναλλαγές με χώρες όπως η Βουλγαρία. «Αυτός ο φόρος θα είναι η απόλυτη καταστροφή για τις επιχειρήσεις, κυρίως δε της Βόρειας Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είπε πως κινείται προς τη θετική κατεύθυνση πλην όμως «αποτελούν τις τελευταίες ανάσες που θα επιμηκύνουν για ακόμη λίγο χρόνο τη ζωή των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, η επιστροφή στην ανάπτυξη και η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας μπορούν να έρθουν μόνο με νέες επενδύσεις. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ τόνισε, για μια ακόμη φορά, τη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής η ανάπτυξη -μέσω στρατηγικού ενδιαφέροντος- οργανισμών όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

«Οι επαγγελματίες βιώνουν τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων πέντε χρόνων. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο», είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος ζήτησε, μεταξύ άλλων, άμεσα μέτρα για την πάταξη του παρεμπορίου αλλά και την ταχύτερη πληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μέτρα για την επανεκκίνηση του κλάδου των κατασκευών ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, προτείνοντας την κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγορά ή κατασκευή πρώτη κατοικίας.

Τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, υπογραμμίζοντας πως στις προτεραιότητές του είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου με την προμήθεια ειδικών σκάνερ στις εισόδους της χώρας, όπως σε λιμάνια και τελωνεία, αλλά και με τη συγκρότηση ειδικού μηχανισμού ελέγχου σε τελωνεία αλλά και σε αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, ανακοίνωσε πως στις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα «θεραπεύει» σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που δημιούργησε το άρθρο 21 του νόμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας με την επιβολή του προληπτικού φόρου 26%, που έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής σε περιπτώσεις τριγωνικών συναλλαγών. Επίσης, υπογράμμισε πως στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και η χορήγηση μικροδανείων που δώσουν ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός είναι ο 52χρονος που στρατολόγησε τον «κατάσκοπο» στην Αλεξανδρούπολη
Ο 52χρονος φέρεται να έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε μια επιχείρηση δολιοφθοράς και συγκεκριμένα εμπρησμού στόχου σε βαλκανική χώρα
Αυτός είναι ο 52χρονος που στρατολόγησε τον «κατάσκοπο» στην Αλεξανδρούπολη