Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Λαγκάρντ δε ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στο “ραντεβού” στην Ουάσιγκτον

Όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφορικά με τη συνάντηση με τον υπουργο Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη...

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε την Κυριακή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ στο γραφείο της στην Ουάσινγκτον, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας.

Η συζήτηση χαρακτηρίζεται “παραγωγικότατη” από ελληνικής πλευράς, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν ότι η κ. Λαγκάρντ ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τον υπουργό. Η συγκεκριμένη διάψευση ήρθε ως απάντηση σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σχετικά με απαιτήσεις του Ταμείου για περικοπές των πρόωρων συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, στην συνάντηση που διήρκησε 2,5 ώρες και διεξήχθη σε καλό κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ. Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αποπληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, με γραπτή δήλωσή της, υπογραμμίζει ότι «ο υπουργός Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου. Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, και οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα. Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο για να συνεργαστεί με τις Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης έγινε δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι είχε συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson.

Επί ελληνικού εδάφους

Στο μεταξύ, επί ελληνικού εδάφους, αναφερόμενος στη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης, στο ερώτημα αν τέθηκαν τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων απάντησε:

«Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα- συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Εξάλλου, τη διαβεβαίωση ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται στα κρατικά ταμεία, έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας χθες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό "MEGA". Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι "η πληρωμή του ΔΝΤ θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικού περιεχομένου. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν για την μεθεπόμενη. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα παρθεί και εμείς θα ακολουθήσουμε τις όποιες πολιτικές αποφάσεις".

Διαψεύδονται τα περί swap

Την ίδια ώρα πάντως, σύγχυση προκλήθηκε από δήλωση του Πέτρου Μηλιαράκη ότι η κυβέρνηση προέβη σε swaps ύψους 49,4 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί σε δανειακές υποχρεώσεις, προκειμένου να μη θιχτούν μισθοί και συντάξεις. Αργότερα, ο ίδιος προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η δήλωσή του αυτή που έγινε σε κανάλι, “οφείλεται σε λάθος πληροφόρηση από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας της προηγούμενης μέρας”.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μηλιαράκης είναι μέλος της γραμματείας του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι νομικός σύμβουλος της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα είχε αναφερθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον realfm 97,8.

«Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο,τι κάνουμε σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ό,τι κάνουμε σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά είναι όλα στο φως και είναι όλα υπό τον έλεγχο και την κρίση και του κοινοβουλίου και των κοινοβουλευτικών ομάδων», είπε ο Γ. Σακελλαρίδης.

Νέα συμφωνία 5 σημείων

«Στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει μια κατ’ αρχήν κατάληξη, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου», υπογράμμισε εξάλλου ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και στο δημοσιογράφο Πάνο Κακούρη.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός τόνισε:

-Για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος απαιτείται μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη πέντε σημείων:

α. Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις).

β. Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

γ. Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.

δ. Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ε. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.

Η αντιπολίτευση για τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον

Ερωτήματα σχετικά με το έκτακτο της συνάντησης Βαρουφάκη - Λαγκάρντ θέτει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας πως έχει γίνει βρόχος για την εθνική οικονομία να παρατείνεται κάθε εβδομάδα, για μια εβδομάδα, ο στρατηγικός εγκλωβισμός της κυβέρνησης. «Τα επικοινωνιακά παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν και όλοι πρέπει να ασχοληθούν με τη συνεχιζόμενη βύθιση της πραγματικής οικονομίας. Το να μεταθέτεις το ενδεχόμενο "ατυχήματος" από εβδομάδα σε εβδομάδα δε συνιστά νίκη» σχολίασε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

“ Ο υπουργός Οικονομικών απ’ τη μια διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει μια ζωή, για να αποπληρώνει ένα χρέος που δε δημιούργησε ο ίδιος και απ’ την άλλη καθησυχάζει το κεφάλαιο ότι θα υλοποιήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις”, ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.

Υπό ανοικτή διαβούλευση η αύξηση ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά

«Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά. «Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί», είπε και πρόσθεσε, όμως, πως «η συζήτηση είναι ανοικτή- αυτό που έχει πει, δηλαδή κι η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης είχε διαβεβαιώσει πως οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθούν και ότι ο ίδιος δεν θα υπογράψει κάτι τέτοιο.

Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία δια στόματος του υπευθύνου του Τομέα Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα, σημείωσε ότι η αποστροφή του κ. Σακελλαρίδη, “αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κρατά ανοιχτό το θέμα της αύξησης των συντελεστών”, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία “δεν πρόκειται να συμπράξει σε αυτή την καταστροφική επιλογή”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ