Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Δεν είναι καλά τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ο Π. Τόμσεν

«Δεν είναι καλά τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ο Π. Τόμσεν

Για την Ελλάδα συζήτησαν τη Δευτέρα του Πάσχα στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τη συνεδρίαση ωστόσο να μην χαρακτηρίζεται έκτακτη. Στη συνεδρίαση, έγινε ενημέρωση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και για τις εξελίξεις από τις ελληνικές εκλογές μέχρι σήμερα από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, ο Πολ Τόμσεν φέρεται να είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πρόβλημα με τους διαφορετικούς όρους που υιοθετεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την τρόικα και το μνημόνιο. Είμαστε ανοικτοί να το ονομάσουμε ό,τι θέλουν, φέρεται να είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το MoU (Μνημόνιο) πρέπει να υπάρχει, καθώς από τη στιγμή που η Ευρώπη ζητά να ελέγχεται η υλοποίηση των μέτρων και του Προγράμματος, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα.

Αναφερόμενος στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο Πολ Τόμσεν φέρεται να δήλωσε ότι ο κατάλογος καλύπτει σε γενικές γραμμές θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα και είναι αρκετός ως μια αφετηρία. Πρόσθεσε, όμως, πως πρέπει να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα όπως περιλαμβάνονται στην επιστολή της κ. Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο του Eurogroup και η Αθήνα να αναπτύξει τις λεπτομέρειες του προγράμματός της, κάτι για το οποίο -όπως φέρεται να είπε- έχει επιδείξει διάθεση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ εκφράστηκαν φόβοι ότι οι προτάσεις και οι εισηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν αντίκτυπο και στα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ Θανάση Τσίτσα, ο κ. Τόμσεν αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι τα γενικότερα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κι αυτό γιατί, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά. Ο κ. Τόσμεν δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ούτε τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι η μέθοδος που έχει επιλεγεί, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν λειτουργεί, υπάρχουν κενά και δεν "βλέπει" πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ