Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Eκκίνηση δραστηριοποίησης της EBRD στην Ελλάδα

Υπεγράφη η «Συμφωνία Έδρας»- Το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ....

«Συμφωνία Έδρας» μεταξύ της Ελλάδας και της Διεθνούς Αναπτυξιακής Τράπεζας EBRD, η οποία ενεργοποιεί ουσιαστικά την εκκίνηση της δραστηριοποίησης της Τράπεζας στη χώρα μας, υπογράφηκε σήμερα Πέμπτη στην Τιφλίδα της Γεωργίας από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους της Τράπεζας.

Η EBRD με απόφαση του Συμβουλίου των διοικητών της είχε αποφασίσει να αποδώσει στην Ελλάδα καθεστώς αποδέκτριας χώρας, προσωρινά και έως το 2020. Το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

«Η εξέλιξη αυτή θεωρείται βαρύνουσας σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και στην ενίσχυση τόσο της ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις ΜΜΕ, όσο και της απασχόλησης», σημειώνει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Μια μέρα αργότερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τιφλίδα με αφορμή τη γενική συνέλευση της τράπεζας, ο πρόεδρος της EBRD Σούμα Τσακραμπάρτι, δήλωσε ότι οι όροι των επενδύσεων, που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα, θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους πιστωτές της και την πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Οι ανάγκες είναι υπαρκτές και γι' αυτό το λόγο η Ελλάδα έγινε φέτος μια χώρα, στην οποία δραστηριοποιείται η EBRD» δήλωσε ο Τσακραμπάρτι και πρόσθεσε: «Το ερώτημα του πόσα μπορούμε να κάνουμε -πόσα προγράμματα, σε ποιους τομείς- εξαρτάται από την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί στο μέλλον».

«Δεν θα αναπτύξουμε οικονομική στρατηγική όσο δεν έχουμε στη διάθεσή μας ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την προσέγγιση στην οικονομική πολιτική» δήλωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ERBD) μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB – ΕΤΕπ) είναι οι 2 βασικότερες και μεγαλύτερες Πολυμερείς Αναπτυξιακές Τράπεζες (ΠΑΤ) της Ευρώπης και από τις μεγαλύτερες ΠΑΤ παγκοσμίως. Η Ελλάδα αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Τράπεζας.

Ο Γ. Σταθάκης για την προσέλκυση επενδύσεων

Στο μεταξύ, σε σειρά προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προσελκυστούν παραγωγικές επενδύσεις, αναφέρθηκε την Παρασκευή, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Αρχικά αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει τα κοινοτικά όργανα, το Σχέδιο Γιούνκερ και τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα για ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, που στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή, στις μεταφορές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να αξιοποιηθεί το υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό που η οικονομία διαθέτει, όπως είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε στη συνέχεια πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο, όπως η απόδοση στη χώρα του καθεστώτος αποδέκτριας χώρας της EBRD και η επαναδραστηριοποίηση στη χώρα του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC).

Για το νέο ΕΣΠΑ

Στόχος είναι να στηριχθούν πρωτίστως η νεανική επιχειρηματικότητα και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σταθάκης, τονίζοντας πως χρήσιμο εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι οι κοινοτικοί πόροι που διατίθενται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Ο Υπουργός ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, από το προηγούμενο στο νέο πρόγραμμα, και η παρέμβασή της κυβέρνησης εστιάζεται σε τρεις άξονες: Στις απεντάξεις έργων που δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, στη μεταφορά άλλων έργων στο νέο ΕΣΠΑ και στην ομαλή έναρξη των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένα μέρος των έργων που πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος, να λάβουν κάποιας μορφής νέο δανεισμό από ευρωπαϊκή τράπεζα, ώστε να ολοκληρωθούν χωρίς να καταλάβουν χώρο στο επόμενο ΕΣΠΑ, αφήνοντας χώρο για νέα και απαραίτητα έργα.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει ιδιωτικοποιήσεις σε κλάδους όπως το νερό, ορισμένες κατηγορίες μεταφορών ή ένα μέρος της ενέργειας. «Υπάρχουν όμως πεδία, όπου μπορούν να γίνουν διαφόρων μορφών συμπράξεις ιδιωτικού-δημοσίου τομέα, με μορφή τελείως διαφορετική εκείνης που είδαμε μέχρι σήμερα», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ