Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Την ανησυχία τους για τα φοροεισπρακτικά μέτρα στον τουρισμό μετέφεραν στην Κουντουρά οι ξενοδόχοι

Συνάντηση με την ΠΟΞ...

«Τις βαθιές ανησυχίες και τον έντονο προβληματισμό του ξενοδοχειακού κόσμου για τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον κλάδο αλλά και στην εθνική οικονομία γενικότερα, η εφαρμογή φοροεισπρακτικών μέτρων που δεν έχουν μελετηθεί ως προς τις επιβαρύνσεις που θα επιφέρουν στο τουριστικό προϊόν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», μετέφερε στην Αν. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας κα Έλενα Κουντουρά, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΠΟΞ Γιάννη Α. Ρέτσο, ενημέρωσαν την κα Κουντουρά για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και έθεσαν σειρά τρεχόντων και διαχρονικών θεμάτων, που απασχολούν τον Ξενοδοχειακό Κλάδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΞ στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τα εξεταζόμενα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, μέτρα, όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η επιβολή τελών, ποσοστιαίων ή ποσοτικών, στις διανυκτερεύσεις.

Όπως τονίστηκε από πλευράς ΠΟΞ, κάθε πρόσθετη επιβάρυνση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, (πόσω μάλλον δε εν μέσω τουριστικής περιόδου), θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού σε μία περίοδο που οι χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας και που ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι «η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τα μέτρα αυτά, φέρνει σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση την πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες, αυτό το διάστημα, καλούνται να υπογράψουν συμφωνίες και συμβόλαια με τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς για την περίοδο του 2016».

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΞ υπογράμμισαν ότι την ώρα που οι νομοταγείς και συνεπείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους νέους φόρους και “χαράτσια”, τα παράνομα καταλύματα κυριολεκτικά οργιάζουν ανενόχλητα, ενώ προειδοποίησαν για πιθανή έξαρση των περιστατικών φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Επισήμαναν δε ότι ο Ξενοδοχειακός κλάδος έχει έτοιμη ολοκληρωμένη θεσμική λύση για τον δραστικό περιορισμό του φαινομένου,» που, όμως, η Πολιτεία δεν δείχνει πρόθεση να αξιοποιήσει».

Η δέσμευση της κ. Κουντουρά

Από την πλευρά της, η κα Κουντουρά, απαντώντας στις θέσεις της ΠΟΞ για την επιβολή νέων μέτρων, υπογράμμισε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε έκτακτη επιβάρυνση στον τομέα Τουρισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο και δεσμεύτηκε, ότι ακόμα και τότε, δεν θα ληφθούν μέτρα αν προηγουμένως δεν θα έχουν συζητηθεί με το Υπουργείο Τουρισμού και δεν έχει υπάρξει διαβούλευση με τους τουριστικούς φορείς.

Την ίδια μέρα, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, η κ. Κουντουρά παρουσίασε εξάλλου τους άξονες ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Όπως είπε στόχος παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τονίζοντας, ωστόσο ότι για πρώτη φορά μεγάλοι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες έχουν παρατείνει τις ημέρες που προσφέρουν για διακοπές στην Ελλάδα από τις 185 μέρες στις 210 μέρες. «Η Ελλάδα στοχεύει να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλέστερων χωρών παγκοσμίως», σημείωσε η κα Κουντουρά.

Τουρισμός και απασχόληση

Στο μεταξύ, τη συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι με τα στοιχεία του ΙΚΑ που επεξεργάστηκε το SETE Intelligence, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΣΕΤΕ σχετικά με τη συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην απασχόληση, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ για το 2014, αυξήθηκε κατά 23% ο όγκος απασχόλησης (ημέρες εργασίας) στον κλάδο του τουρισμού.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2014, κατεγράφησαν 137 χιλιάδες θέσεις (+36%) μισθωτής εργασίας επιπλέον σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013, ξεπερνώντας τις 500 χιλιάδες, αριθμός που αποτελεί το 1/3 της συνολικής απασχόλησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Κατά τη διάρκεια του 2014, οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα ανήλθαν στα 3, 8 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 500 εκατ. σε σχέση με το 2013. Ο μέσος μισθός στη διαμονή υπερέβη τα 1000 ευρώ.

Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας. Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΕΤΕ αναφέρει ότι οποιαδήποτε μείωση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα, που θα προέλθει από τυχόν περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις ή την έλλειψη σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, θα επιφέρει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στα εισοδήματα και στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν