Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ορατή η συμφωνία, αλλά όχι αυτήν την εβδομάδα

Τι αναφέρουν οι θεσμοί σχετικά με την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων ...

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά με αργούς ρυθμούς, «βλέπουν» οι θεσμοί, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στη Ρίγα. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα βαίνουν προς κλείσιμο, ενώ τονίζεται, παράλληλα με νόημα ότι «η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση».

Γιούνκερ: Συμφωνία τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου

Πιο συγκεκριμένα, αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διέψευσε για άλλη μια φορά ότι απέστειλε πρόταση συμφωνίας. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Κομισιόν στο πρακτορείο Bloomberg η συμφωνία θα ξεκλειδώνει την έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο Γιούνκερ είπε ότι εμπλέκεται ο ίδιος στις προσπάθειες να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας ενώ διέψευσε δημοσιεύματα σε βρετανικά και ελληνικά μέσα ότι έχει εκπονήσει ένα συμβιβαστικό σχέδιο για λογαριασμό των πιστωτών. «Δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ» είπε. «Αυτή η φήμη στο βρετανικό και τον ελληνικό Τύπο για σχέδιο Γιούνκερ δεν είναι αληθής» πρόσθεσε.

Στην ερώτηση κατά πόσο είναι αισιόδοξος για την προοπτική να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, ο Γιούνκερ απάντησε «ναι, προς το τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου».

Ο ίδιος απέκλεισε επίσης την πιθανότητα συμφωνίας με την Ελλάδα στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας στις 21-22 Μαΐου. «Δεν γίνεται για αυτό η σύνοδος στη Ρίγα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι συναντήσεις για την Ελλάδα θα γίνουν «στο περιθώριο» της συνόδου στη Ρίγα. Δεν είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέσα σε αυτή την εβδομάδα», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής δήλωσε εξάλλου το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ, ωστόσο αναγνώρισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Κομισιόν: Η συμφωνία είναι ορατή στον ορίζοντα

«Η συμφωνία είναι ορατή στον ορίζοντα», δήλωσε εξάλλου χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς εξηγώντας, ωστόσο, ότι το χάσμα παραμένει σε κάποια ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Όπως είπε, συνεχίζονται οι εργασίες και οι επαφές των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών, προκειμένου να βρεθεί συνολική συμφωνία. Επανέλαβε ότι η πρόοδος που σημειώνεται είναι αργή. Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι η Επιτροπή «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει» το σχέδιο για συμφωνία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που διέρρευσε χθες στα ΜΜΕ.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει σημειώσει «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ωστόσο το Ταμείο πρέπει να λάβει επίσης υπόψη του τις απόψεις της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά φέρεται να είπε, στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ, νωρίτερα, επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών είχαν ζητήσει Μέρκελ και Ολάντ, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο.

Υπ. Οικονομικών: Συγκρατημένη αισιοδοξία

«Η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση» των εταίρων, εκτίμησε πάντως χθες το απόγευμα υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, μετά το τέλος σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, για τα δημοσιονομικά μεγέθη οι εταίροι είχαν λάθος στατιστικά στοιχεία και η ελληνική πλευρά παρέσχε τα δικά της στοιχεία, και τώρα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «κλείνουμε». Αντίθετα, άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως τα εργασιακά, δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Άλλο κυβερνητικό στέλεχος εκτίμησε ότι εταίροι «θα το τραβήξουν έως την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στόχος είναι να βρεθεί μια οριστική και συνολική λύση στο ελληνικό ζήτημα, τόνισε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, στόχος μας είναι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να πείσουμε τους εταίρους μας να μετακινηθούν από τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και για πολιτικούς λόγους δεν μπορούν να παραδεχθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως από την πλευρά της, η Ελλάδα είναι αναγκαίο να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε άρθρο της, αναφέρεται στη δυνατότητα σύγκλησης ενός έκτακτου Eurogroup το οποίο θα εγκρίνει την εκταμίευση νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Αντιδράσεις συναντά η πρόταση για διπλούς συντελεστές ΦΠΑ

Αντιδράσεις από φορείς της αγορά αλλά και σύγχυση έχουν προκαλέσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ, τα οποία αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Enikos» στην τηλεόραση του Star, αλλά και τα όσα ακολούθησαν χθες. Ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα στην συνέντευξή του, ότι ζητείται να υπάρχουν δύο συντελεστές (15% και 6,5%), οι οποίοι θα αυξάνονται σε 18% και 9,5% αντίστοιχα εάν οι πληρωμές γίνονται με μετρητά και όχι με κάρτες (πιστωτικές ή χρεωστικές).

Πιο αναλυτικά, όπως είπε ο υπουργός η πρόταση είναι να υπάρχουν δύο συντελεστές:

6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αυτοί οι δύο συντελεστές, θα ισχύουν όμως μόνο για όσους κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για την έκδοση αποδείξεων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Για όσους πληρώνουν με μετρητά, οι συντελεστές θα είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότεροι και θα διαμορφώνονται: Στο 9,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και στο 18% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Για τον λογαριασμό της ΔΕΗ (ο οποίος σήμερα υπάγεται στο 13%) ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θα υπάγεται στο 15% ανεξάρτητα από το αν η πληρωμή θα γίνεται με κάρτα ή τοις μετρητοίς.

Μιλώντας για το ειδικό καθεστώς των νησιών ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις.

Πληροφορίες για εμπλοκή

Πάντως, η πρόταση για άλλους συντελεστές ΦΠΑ για πληρωμή με μετρητά και άλλους με πληρωμή μέσω καρτών, φαίνεται να συναντά την αντίδραση των θεσμών. Όπως έγινε γνωστό χθες, οι εκπρόσωποι των θεσμών στην διαπραγμάτευση φέρονται να διαφωνούν τόσο για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την έκπτωση όσο και για τα νομικά, καθώς η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει την ύπαρξη δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε χθες, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί εκφράζουν επιφυλάξεις για την ελληνική πρόταση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια νέα φόρμουλα στο τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το tweet που έκανε το βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης: «H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!!!».

Αντιδράσεις

Αντιδράσεις υπήρξαν όμως στα σχέδια για τον ΦΠΑ υπήρξαν χθες από τη ΓΣΕΒΕΕ αλλά και από φορείς του τουρισμού.

Η ΓΣΕΒΕΕ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι οι κατηγορίες που βρίσκονται στη χαμηλή κλίμακα συνδέονται κατά τεκμήριο με την εγχώρια παραγωγή και τον αγροδιατροφικό κλάδο (στον οποίο καταγράφεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας) και η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή θα οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας.

«Είναι σαφές ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε δύο δυναμικούς εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εις βάρος του ΑΕΠ. Από την άλλη, η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα ευνοήσει τις μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και την υποκατάσταση κατανάλωσης εγχώριων με εισαγόμενα προϊόντα.», τονίζεται, μεταξύ άλλων.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε, μετά την συνάντηση, ότι εφόσον ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξεως του 120% τότε ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη.

Επισήμανε ότι το γεγονός ότι θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα γιατί τα τουριστικά πακέτα κλείνονται τώρα.

Προχώρησε και σε εκτίμηση σύμφωνα με την οποία εάν εφαρμοστεί το μέτρο, από τον επόμενο χρόνο θα χαθούν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία
Πιστεύουμε ότι χωρίς αυξημένη πίεση, η Ρωσία δεν θα λάβει πραγματικά πρακτικά μέτρα για να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία