Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση

Πληροφορίες για ξαφνική θετική αλλαγή στο Brussels Group- Ποια είναι τα σημεία που παραμένουν ανοιχτά- Οι πολιτικές παρεμβάσεις...

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση Ελλάδας και θεσμών και καθημερινά σημειώνεται πρόοδος και υπάρχει σύγκλιση στα περισσότερα μέτωπα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Στη συνεδρίαση του Brussels Group φέρεται να σημειώθηκε μάλιστα θετική αλλαγή για την επίτευξη συμφωνίας. Τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά αλλά το μήνυμα που μεταφέρεται είναι ότι «ημερομηνία λήξης». Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών κ. Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο ως προς τη λήξη των εργασιών του.

Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε και πάλι σε σκληρή γραμμή δηλώνοντας ότι οι "θετικές ανακοινώσεις" της ελληνικής κυβέρνησης "δεν αντανακλούν πλήρως" την πορεία των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα όμως, η ισπανική εφημερίδα El Mundo μετέδιδε ότι η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε παρέμβαση για να υπάρξει πρόοδος. Παρέμβαση υπήρξε και από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει την βούλησή της για επίτευξη συμφωνίας ακόμη και μέχρι αύριο.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις χθεσινές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Βαουφάκης, μιλώντας το πρωί στον Βήμα fm, σημείωσε πως υπάρχει σύγκλιση στα περισσότερα μέτωπα και καθημερινή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ επισήμανε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης, αποδίδοντας σε διαρροές οι οποίες «δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση» τα περί τελεσιγράφου μιας εβδομάδας από το Euro Working Group.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε εξάλλου χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή των Βρυξελλών ανέφερε ότι «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε συμφωνήσει αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα.

Σύμφωνα με την τελευταία ελληνική πρόταση, όπως ανέφερε, προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. «Η πρότασή μας αυξάνει τα ξενοδοχεία και τα φέρνει σε ευρωπαϊκά επίπεδα, μειώνει τα τρόφιμα και την εστίαση» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να συζητείται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές επιμένοντας ότι η πρόταση απεσύρθη «ευτυχώς» και, όπως είπε, «ο λόγος είναι η σθεναρή αντίσταση του υπουργείου Οικονομικών».

Επανέλαβε ότι ο λόγος που δεν έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση είναι η λιτότητα που ζητούν οι θεσμοί και εξήγησε ότι οι θεσμοί απαιτούν αυτό που ονομάζουν «παραμετρικά μέτρα». Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο φόρο», λέγοντας ότι «δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τον διατηρήσουμε, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης». Πρόσθεσε όμως πως «ίσως αποδεχθούμε αδικίες για ένα ορισμένο διάστημα για να αποφευχθούν άλλες αδικίες» και συμπλήρωσε «με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση, θα δούμε τι ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν ώστε η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί».

Η ισπανική El Mundo

Την ίδια ώρα, η El Mundo κυκλοφόρησε με την φράση «Η Άγγελα Μέρκελ είπε αρκετά» και υπό τον τίτλο «Μία συμφωνία για την Ελλάδα». Υποστηρίζει πως επίκειται συμφωνία, ίσως και μέχρι την Κυριακή, μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του προγράμματος δανεισμού από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, οι «υπουργοί Οικονομικών ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή κι εντός των προσεχών ημερών». «Πρόκειται να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ληφθεί ήδη. Σήμερα ήδη υπάρχουν δύο στις τρεις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών. Πρόκειται να κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση κονδυλίων κι εν συνεχεία να προχωρήσουμε στην διαπραγμάτευση του τρίτου προγράμματος», σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στην El Mundo.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ είχε τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Την ίδια ώρα, άρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Economist αναφέρει ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών εμφανίζεται ως η πιθανότερη έκβαση «στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του οικονομικού δράματος».

Επιμένει σε σκληρή γραμμή ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε πάντως χθες από τη Δρέσδη, ότι οι "θετικές ανακοινώσεις" της ελληνικής κυβέρνησης "δεν αντανακλούν πλήρως" την πρόοδο των συνομιλιών της Αθήνας με τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως "το πρόγραμμα παρατάθηκε έως το τέλος Ιουνίου. Εάν δεν υπάρξει κάτι άλλο, εκπνέει τότε. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σε τεχνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα εκπνέει στο τέλος Ιουνίου".

"Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ υπογράμμισε πως με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη "έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινές ευθύνες".

Νέα έκκληση Αμερικανού υπουργού Οικονομικών

Νέα παρέμβαση για το ελληνικό θέμα έκανε από τη Δρέσδη, όπου πραγματοποιείται η G7, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Όπως δήλωσε, από την αρχή του έτους έχει χαθεί άσκοπα πολύς χρόνος στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να σοβαρευτούν και να επιταχύνουν. Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να παρουσιάσει αξιόπιστο πλάνο μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία με τους εταίρους.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Λιου προειδοποίησε και πάλι ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν πλήρως οι συνέπειες μιας εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

«Πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», όμως ταυτόχρονα «πολύ δύσκολες αποφάσεις» πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός, απευθύνοντας έκκληση να επιλυθεί το πρόβλημα «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας».

Σημείωσε δε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να υπάρξει μια αρχική συμφωνία με την Ελλάδα και μετά να εξετασθούν οι λεπτομέρειες.

«Από τη στιγμή που θα καταλήξεις σε μια γενική συμφωνία, εξακολουθείς να έχεις μπροστά σου πολλή δουλειά. Έτσι θα ήταν προς το συμφέρον όλων των μερών να καταλήξουν σε μια συνεννόηση σε γενικό επίπέδο και να αφήσουν κάποιο χρόνο για να επεξεργασθούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από την οποιαδήποτε νέα προθεσμία», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύω πως το να περιμένεις μέχρι την ημέρα ή την προηγουμένη μιας οποιασδήποτε προθεσμίας είναι ένας τρόπος για να φλερτάρεις με το ατύχημα», πρόσθεσε.

Ανάλογο ήταν το μήνυμα που είχε στείλει ο Τζακ Λιου πριν δυο μέρες από το Λονδίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ