Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις

Μετά το χθεσινό «ραντεβού» Τσίπρα-Γιούνκερ. Σήμερα τελικά η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup...

Για σήμερα το απόγευμα, στις 18.30 ώρα Ελλάδας, είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup για την Ελλάδα, η οποία αναβλήθηκε τελικά χθες, λόγω της ανακοίνωσης της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σημειώνεται ότι η Ομάδα Εργασίας προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Εurogroup από τεχνοκρατικής πλευράς.

Η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ θεωρείται μεν κρίσιμη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε οριακό σημείο, ωστόσο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι και χθες το βράδυ, δεν θεωρείται ότι θα είναι και καταληκτική.

Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να συζητήσουν σε προσωπική βάση γιατί και οι δύο δίνουν μεγάλη βάση στην προσωπική επαφή. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Γιούνκερ συμμετείχε στην περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο στη «μίνι» σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα μαζί με τους Ανγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Φρανσουά Ολάντ. Οι πιστωτές της Ελλάδας φέρονται να συμφώνησαν στη διάρκεια της έκτακτης αυτής συνάντησης σε ένα έγγραφο συμφωνίας. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε ότι ο κ. Γιούνκερ θα ενημέρωνε σχετικά με αυτό τον κ. Τσίπρα στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους. Το Bloomberg ανέφερε ακόμη πως η ελληνική πρόταση, η οποία υποβλήθηκε προς τους θεσμούς, δεν θεωρήθηκε επαρκής και αξιόπιστη, σύμφωνα με πηγή των πιστωτών που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δήλωνε χθες, αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, ότι μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά δεν έχει πάρει σχόλια πάνω σ την πρόταση που κατέθεσε, την οποία χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά πρόταση «για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό», αλλά «ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων». Ξεκαθάρισε επίσης ότι επρόκειτο να ενημερώσει τον κ. Γιούνκερ

πάνω στην πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος τον ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επρόκειτο να πραγματοποιήσει σύσκεψη στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και των συνεργατών τους, στη διάρκεια της οποία αναμενόταν να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Οι δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ

Με χθεσινές τους δηλώσεις τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Ολάντ, δημιουργούσαν κλίμα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας άμεσα. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, όσο και ο εκπρόσωπος του γερμανού ΥΠΟΙΚ κ. Σόιμπλε, κράτησαν σκληρότερη στάση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι απέχουμε λίγες μέρες ή ώρες από μια πιθανή συμφωνία, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, ερωτηθείσα αν θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος πέραν του τέλους Ιουνίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας είχε σημειώσει ότι όλη η δουλειά που κάνουμε έχει στόχο να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο συμφωνηθέν χρονικό πλαίσιο. «Εργαζόμαστε εντατικά γι' αυτό» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δυο πολιτικούς χθες το βράδυ, πριν την συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά εξέφρασε προσερχόμενος χθες στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) Τόμας Βίζερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν αναμένεται συμφωνία από τη συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ είπε ότι είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

«Βάση διαπραγμάτευσης η πρόταση των θεσμών»

Η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η σημαντική βάση διαπραγμάτευσης, δήλωσε εξάλλου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμη δει το ελληνικό κείμενο.

«Έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία λύση του προβλήματος», πρόσθεσε και σημείωσε ότι το Βερολινο εξεπλάγη από την ελληνική πρόταση, καθώς «περιμέναμε εδώ και μήνες συγκεκριμένες και λεπτομερείς ελληνικές προτάσεις».

Τώρα λέγεται ότι έχουν έρθει, συνέχισε και τόνισε συγκεκριμένα:

«Δεν μπορώ εδώ να σχολιάσω κάτι, το οποίο δεν διαθέτω. Εάν, όμως, λάβω υπόψη το τι υπάρχει από σχόλια, περιγραφές, σχόλια από την Αθήνα από κυβερνητικές πηγές, τότε έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία λύση του προβλήματος. Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό, διότι γνωρίζετε ότι τη Δευτέρα - λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα εδώ και μήνες δεν παρουσίαζε τίποτα - οι 3 Θεσμοί συνεννοήθηκαν να υποβάλουν μια δική τους πρόταση. Αυτές οι συζητήσεις διεξάγονται και αυτή η πρόταση των 3 Θεσμών θα είναι για εμάς η σημαντική βάση των συζητήσεων».

«Κούρεμα και παρόμοια θέματα δεν αποτελούν επιλογή για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

«Στο τέλος θα υπάρξει ένα συνολικό πακέτο. Και πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και να υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό πρέπει να το αξιολογήσουν οι ειδικοί και σε ό,τι αφορά την τεχνική γνώση, αυτήν την διαθέτει το ΔΝΤ», σημείωσε ο κ. Γιέγκερ απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό.

Επανέλαβε δε ότι «για την περαιτέρω διαδικασία, σημείο εκκίνησης για μια -ελπίζουμε γρήγορη και επιτυχή- ολοκλήρωση του προγράμματος, θα είναι αυτό το οποίο θα φέρουν στο τραπέζι οι τρεις Θεσμοί". Υπογράμμισε δε ότι "δεν ισχύει ότι δεν ακούγεται η φωνή της Ελλάδας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ