Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξαγωγές: Οι 2 αναμφισβήτητοι «πρωταγωνιστές» του α΄τριμήνου

Ποια είναι τα κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα και πια ανατροπή σημειώθηκε στον χάρτη των εξαγωγών...

Δύο αναμφισβήτητους πρωταγωνιστές ανέδειξε το πρώτο τρίμηνο του 2015 για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Από τη μία πλευρά, αναδεικνύονται οι εκρηκτικές αυξήσεις στις εξαγωγές ελαιολάδου, λόγω των ευνοϊκών δεδομένων εγχώριας παραγωγής, σε σχέση με τον ανταγωνισμό και από την άλλη οι πιέσεις στον κλάδο των πετρελαιοειδών, εξαιτίας των χαμηλότερων διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι αντίρροπές αυτές επιδόσεις προκάλεσαν σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στον προϊοντικό, όσο και στο γεωγραφικό χάρτη των ελληνικών εξαγωγών, με τις χώρες της ΕΕ, αλλά και της Βορείου Αφρικής-Μέσης Ανατολής, να απορροφούν τα μεγαλύτερα μερίδια ελληνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών στο α’ τρίμηνο του 2015, εμφανίζεται μειωμένη κατά -1,8% (στα 6,27 δις ευρώ από 6,38 δις στο α’ τρίμηνο του 2014),. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει εκρηκτική αύξηση της τάξης του 14% ή αύξηση κατά 549,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.

Σε ότι αφορά τον γεωγραφικό χάρτη των εξαγωγών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) σημειώνει ότι παρατηρείται αλλαγή σκυτάλης στην πρώτη θέση της κατάταξης ως προς τους κύριους προορισμούς των ελληνικων εξαγωγών, με την Ιταλία να προσπερνάει πλέον την Τουρκία, η οποία αποτελούσε το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών από τις αρχές του 2013.

Τα κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -26,5%). Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται εμφατικά αυξημένες κατά 20,2%, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινούνται σαφώς ανοδικά κατά 10,6% και μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές πρώτων υλών (5,2%) και στις χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά 10,2%).

Οι νέες είσοδοι προϊόντων στην κατάταξη των 100 κορυφαίων, αφορούν: άλλα ελαιόλαδα, λαμπάντ κτλ. (27η και 48η θέση), Άλλοι σωλήνες για αγωγούς πετρελαίου και αερίου (31η), οχήματα (66η), μετρητές ηλεκτρισμού (79η), ρεοστάτες-ποτενσιόμετρα (81η), τεχνουργήματα από σίδηρο ή χάλυβα (89η), ηλεκτρική ενέργεια (91η), βαμβάκι ιατρικής χρήσης (92η), εξαρτήματα αεροπλάνων (93η), σμέουρα-βατόμουρα (94η), κοσμήματα (96η), ψάρια καπνιστά (98η).

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο α’ τρίμηνο του 2015, καταγράφεται επιστροφή στην πτωτική πορεία τους (-7,9%), μετά τη μικρή άνοδο με την οποία έκλεισε το 2014.

Από τον ΠΣΕ σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά στις εαρινές προβλέψεις της την εκτίμηση της πορείας εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η Κομισιόν προβλέπει πλέον αύξηση της τάξης 4,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της τάξης του 5,6%. Πιθανή απώλεια μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της χώρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurovision: Μεγάλη νικήτρια η Ελβετία και το Νέμο - 11η η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι
Δεύτερη η Κροατία και τρίτη η Ουκρανία - Το Ισραήλ παρά τις έντονες αποδοκιμασίες από το κοινό βρέθηκε στην 5η θέση πίσω από τη Γαλλία
Eurovision: Μεγάλη νικήτρια η Ελβετία και το Νέμο - 11η η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι