Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βελτιωμένο το κλίμα των διαπραγματεύσεων

Εννεάμηνη παράταση του προγράμματος φέρεται να ζητά η Ελλάδα – Ποιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, λέει ο Μοσκοβισί...

Χαρακτηριστικά «θρίλερ» είχε η χθεσινή ημέρα καθώς από το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ, οι δηλώσεις ήταν συνεχείς ενώ και τα σενάρια και τα δημοσιεύματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδα και θεσμών εναλλάσσονταν διαρκώς.

Αρχικά η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τη νέα ελληνική πρόταση που υπεβλήθη την Δευτέρα, προκάλεσε αρνητικό κλίμα, ενώ για αρκετές ώρες υπήρχαν φήμες ότι δεν θα πραγματοποιούταν τελικά η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο στην πορεία της ημέρας και ενώ είχε ξεκινήσει η Διάσκεψη ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες, το κλίμα φάνηκε να αλλάζει.

Ενδεικτική ως προς αυτό ήταν η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την Οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών είναι εφικτή «περισσότερο από ποτέ». Η δήλωση έγινε λίγη ώρα πριν την τριμερή συνάντηση.

Αργότερα, από ελληνικές κυβερνητικές πηγές, έγινε γνωστό ότι η ελληνική πλευρά ζητά την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αποκάλυπτε ένα γερμανικό σχέδιο για λύση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο «τμηματικής» συμφωνίας με την Ελλάδα.

Πιο αισιόδοξος συγκριτικά με τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε όμως και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, επισήμανε ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δυνατή στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως εκτίμησε ο κ. Ντέισελμπλουμ, μένουν μόνο μερικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες από τα θεσμικά όργανα, πριν πραγματοποιηθεί το Eurogroup. Ερωτηθείς για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει μία συζήτηση για το μέλλον, αν δεν συμφωνηθεί τι πρέπει να γίνει σήμερα.

Συμφωνία προανήγγειλε και η βελγική εφημερίδα Le Soir, επικαλούμενη κοινοτικό αξιωματούχο. «Αντίθετα με εκείνα που η δημόσια ρητορική αφήνει να εννοηθούν, είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία», φέρεται να δήλωσε ο εν λόγω αξιωματουχος σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τι ζητά η ελληνική πλευρά

Πιο συγκεκριμένα, από τις Βρυξέλλες οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισήμαινε χθες η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι και οι συνεχείς επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες αποσκοπούν στο να έρθει η συμφωνία πιο κοντά.

Bloomberg: Η Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο «τμηματικής» συμφωνίας

Σύμφωνα με γερμανικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να ικανοποιηθεί και με μια δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει σε έστω και μια μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές, για να ξεκλειδώσει ένα μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ενώ στον κ. Τσίπρα θα μπορούσε να δοθεί περιθώριο έως τον επόμενο χρόνο για να προχωρήσει σε αλλαγές, θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μία μεγάλη μεταρρύθμιση ώστε να αρχίσει να εκταμιεύεται η βοήθεια. Πάντως καμία από τις πηγές δεν διευκρίνισε ποια είναι η επιθυμητή μεταρρύθμιση.

«Για να πειστούν οι πιστωτές ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη, ο Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει σε απτές δράσεις, καταθέτοντας νομοσχέδια στην ελληνική Βουλή» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως εάν η Αθήνα κινηθεί γρήγορα, τότε η εκταμίευση των χρημάτων θα μπορούσε να γίνει στις αρχές Ιουλίου.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για δηλώσεις οι οποίες υποδηλώνουν την περαιτέρω ευελιξία της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν θετική γνώμη, υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα ευθυγραμμίζονται με το κείμενο συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Πάντως, δεν διευκρίνισαν πόση θα μπορούσε να είναι αυτή η παράταση.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt έκανε λόγο για «μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε» αναφερόμενη στους χειρισμούς της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με την ελληνική υπόθεση.

Τι είχε προηγηθεί

Το κλίμα είχε βαρύνει πριν το μεσημέρι, όταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι νέες προτάσεις απέχουν αρκετά από αυτά που υποσχέθηκε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της που ταυτόχρονα τόνισε ότι ο Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από τη Δευτέρα.

Αμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις από τον κ. Πιέρ Μοσκοβισί. «Για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης», τόνιζαν.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την αλλαγή του κλίματος είναι και το γεγονός ότι όταν ο κ. Σχοινάς ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, για το ενδεχόμενο νέας συνάντησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάτι επίσημα. Τελικά όμως, η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν μάλιστα ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Ιδιοκτήτες γνωστού ξενοδοχείου ήταν κατάσκοποι της Ρωσίας
Πρόκειται για τον Νικολάι και την Ελένα Σαποσνίκοφ, που αγόρασαν τη Villa Elena έναντι περίπου 275.000 ευρώ το 2009
Θρίλερ στη Χαλκιδική: Ιδιοκτήτες γνωστού ξενοδοχείου ήταν κατάσκοποι της Ρωσίας