Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρονικό μας όριο η «έντιμη συμφωνία», διαμηνύει η Ελλάδα

Τι πρότεινε στους θεσμούς και ποιες είναι οι δικές τους προτάσεις- Την Πέμπτη η συνεδρίαση του Eurogroup  ...

Μια νέα κρίσιμη εβδομάδα για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-θεσμών ξεκίνησε χθες, μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο, όπου οι συνομιλίες υπήρξαν άκαρπες, καθώς, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η διαπραγματευτική ομάδα της χώρας δεν βρήκε απέναντί της ομάδα που είχε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να μιλά για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, οι απαιτήσεις των δανειστών είναι σκληρές, η λαϊκή εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι σαφής, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν», είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ το «φως» της δημοσιότητας είδαν τόσο οι νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς όσο και οι προτάσεις των θεσμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη «έντιμης συμφωνίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην Ευρώπη δεν θα πρυτανεύσουν οι φωνές που θέλουν την επιβολή σκληρής πειθαρχίας απέναντι στις δημοκρατικές αξίες, αλλά θα πρυτανεύσουν οι φωνές που θέλουν η Ελλάδα να αναπνεύσει. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους και δηλώνει ότι τελεί εν αναμονή της πρόσκλησης των θεσμών.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ενώ τη διεξαγωγή Euro Working Group (που προετοιμάζει τις εργασίες του Eurogroup) σήμερα στις έξι το απόγευμα προανήγγειλε μέσω twitter ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μετέδωσε στην ηλεκτρονική της σελίδα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο αν υπάρξει και νέο αδιέξοδο στο Eurogroup, τότε την Παρασκευή οδηγούμαστε σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Το τρομο-σενάριο «έκτακτης ανάγκης» που μεταδίδει η εφημερίδα προβλέπει ακόμη και επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα -κάτι για το οποίο θα χρειάζεται η συμφωνία της ελληνικής πλευράς.

Τι πρότεινε η Ελλάδα

Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 και 2% για το 2016 προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες. Σ' αυτήν περιλαμβάνεται σύμφωνα με τη Καθημερινή, εκτός των άλλων έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ, αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών στο 29% και τρεις συντελεστές ΦΠΑ: 6%, 13% και 23%. Από τις αναπροσαρμογές στο ΦΠΑ προβλέπονται έσοδα 680 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,360 δισ. ευρώ το 2016. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις προβλέπονται εξοικονομήσεις 71 εκατ. ευρώ το 2016 από τον περιορισμό τους.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση στο φόρο αλληλεγγύης με προσδοκώμενα έσοδα 220 εκ.για το 2015 και 250 εκατ ευρώ για το 2016.

Επίσης, προβλέπονται διοικητικά μέτρα 1, 625 δις ευρώ ( 0.91% του ΑΕΠ ) για το 2015 και 2,361 δις ευρώ ( 1.31% του ΑΕΠ) για το 2016 (μεταξύ άλλων, πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων, έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς , πάταξη φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ, έσοδα από ηλεκτρονικό τζόγο, έλεγχος τριγωνικών συναλλαγών, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις κ.ά.)

Τι ζητούν οι θεσμοί

Από την άλλη, την πρόταση των τριών θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) προς τις ελληνικές αρχές, παρουσίασε χθες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μια δέσμη ουσιαστικών, ισορροπημένων και με οικονομικό αποτέλεσμα προτάσεων». Όπως ανέφερε η πρόταση των θεσμών βασίζεται σε πέντε πυλώνες:

1) Στην αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί να επιτύχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018, ανέφερε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί.

2) Σε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Για παράδειγμα την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

3) Στην προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από μία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

4) Στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και η μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων.

5) Στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί ανέφερε ακόμη, ότι προβλέπονται και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που υιοθετήθηκαν τον Φεβρουάριο, καθώς επίσης και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα προστατεύσει τα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Όπως είπε η Α. Μπράιτχαρτ, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε αυτούς τους στόχους, το ερώτημα όμως είναι πόσο αξιόπιστες είναι δεσμεύσεις τους για να τους επιτύχουν.

«Δεν ζητάμε περικοπές συντάξεων»

Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν περικοπές των συντάξεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σχετικώς το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία. Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού έχει να κάνει με την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).

Εξάλλου, η Α. Μπράιτχαρτ τόνισε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν μείωση των μισθών. Αλλά είπε ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας για παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.

Όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να δεχτούν την πρόταση των ελληνικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα φτάνουν το 1% του ΑΕΠ.

Βαρουφάκης: Μισανθρωπικά μέτρα

Οι δανειστές μας ζητούν να χτυπήσουμε με σαδισμό τους πιο αδύναμους Έλληνες, λες και αν τους πλήξουμε με νέα μισανθρωπικά μέτρα η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, σημείωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης που διοργανώνει η Οργάνωση Μελών Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε, απαιτούν να κόψουμε το ΕΚΑΣ, να φορολογήσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα με ΦΠΑ 23% ώστε αυτά τα χρήματα να τα ρίξουμε για χρόνια πολλά στη μαύρη τρύπα του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η νέα λιτότητα που θέλουν να επιβάλουν οι ίδιοι οι θεσμοί στην Ελλάδα θα μειώσει τα χρήματα που οι δανειστές θέλουν να πάρουν.

Στρατούλης: Μέτρα εξόντωσης

«Μας ζητούν να αφαιρεθούν από τις τσέπες των συνταξιούχων επιπλέον 1,8 δις ευρώ, απαίτηση η οποία οδηγεί σε νέα μείωση κατά 20% κύριων και επικουρικών συντάξεων. Μας ζητούν επίσης, 1,8 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά, είναι μέτρα εξόντωσης και οδηγούν σε εξανδραποδισμό του ελληνικού λαού. Είναι απαράδεκτα και ως εκ τούτου απορριπτέα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, αναφερόμενος στις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε επίσης, ότι είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα, σημειώνοντας ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

«Δεν τιμά τους εταίρους μας να επιμένουν για μειώσεις των συντάξεων» δήλωσε στο ίδιο Πρακτορείο και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ