Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προς νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα

Εκ νέου στο τραπέζι –στο και πέντε- οι νέες προτάσεις που κατέθεσε χθες η ελληνική κυβέρνηση...

Καταιγιστικές ήταν χθες οι εξελίξεις για την Ελλάδα, καθώς κυριολεκτικά στο παραπέντε, υπήρξε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με νέα πρόταση από την Ελλάδα και έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Ωστόσο, δεν υπήρξε τελικά κάποια συμφωνία και δεν δόθηκε παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα, όπως ζητούσε η Ελλάδα, το οποίο εξέπνευσε στη μία τα ξημερώματα σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και δεύτερο Eurogroup σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι.

Το Eurogroup συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες στις 20.00 και ολοκληρώθηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά. Αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης υπήρξε η νέα πρόταση που έστειλε το απόγευμα της χθεσινής ημέρας η ελληνική πλευρά. Η πρόταση αυτή προέβλεπε διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να στείλει σήμερα νέα πρόταση στους Θεσμούς. Προειδοποίησε όμως ότι πλέον, οι όροι ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι σκληρότεροι. Επίσης είπε ότι είναι πολύ αργά για παράταση του προγράμματος που εκπνέει. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι το αίτημα για τρίτο πακέτο στήριξης θα εξεταστεί μόνο μετά το δημοψήφισμα.

Η ανακοίνωση του ESM

Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξέπνεε τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου ώρα κεντρικής Ευρώπης (περίπου 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ESM.

Ως αποτέλεσμα, η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ.ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και το πρόγραμμα των 10,9 δισ από τον EFSF για την κάλυψη των πιθανών απωλειών από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ακυρωθεί.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Γενικός Διευθυντής του EFSF υπογράμμισε πως «είναι λυπηρό για την Ελλάδα που το πρόγραμμα θα λήξει σήμερα χωρίς μια νέα συμφωνία και τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο».

Δηλώσεις υπουργών

Ο Τσίπρας μας πρότεινε τρία πράγματα, το ένα μπορεί να γίνει, είπε από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ. «Η νέα πρόταση Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Επέκταση αποπληρωμής του χρέους ή κούρεμα, που δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτά, αλλά το αίτημα για τον ESM και νέο πρόγραμμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις επίσημες διαδικασίες», τόνισε σε ανακοίνωσή του στο Τwitter.

Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη η ελληνική πλευρά παρουσίασε προτάσεις πιο κοντά σε αυτό που ζητούν οι θεσμοί.

Αίσθηση προκάλεσε δήλωση Γιούνκερ

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι στην Αθήνα συμβαίνουν σημαντικά πράγματα για τα οποία δεν είχατε προετοιμαστεί και δεν είχατε προβλέψει στα άρθρα σας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε «και μας είπε τι ζητάει αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα “ναι” στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Πριν την κατάθεση της νέας πρότασης από την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς από τις Βρυξέλλες, έλεγε πως η πόρτα παραμένει ανοικτή για συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχει γίνει κάποια κίνηση από την πλευρά της Ελλάδος.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το βράδυ της Δευτέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως είπε, η σχετική επικοινωνία έγινε μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως ο κ. Γιούνκερ ζήτησε να δει μια κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση και περιέγραψε στον Τσίπρα πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής. «Ο Τσίπρας θα έπρεπε να στείλει ένα γράμμα στον πρόεδρο Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με το οποίο θα αποδέχεται την πρόταση των τριών θεσμών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή και θα δεσμεύεται για μια εκστρατεία υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα σε αυτή τη βάση», ανέφερε.

Σήμερα η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Υπενθυμίζουμε ότι για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο θα εξετάσει το εάν θα αυξηθεί ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης η Τράπεζα της Ελλάδας υπέβαλλε την Τρίτη αίτημα στην ΕΚΤ για αύξηση του ορίου του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι διεμήνυσε πάντως χθες ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα ίδια επίπεδα μέχρι την Κυριακή.

Ο κ. Νοβότνι επισήμανε ακόμη ότι η μη πληρωμή της δόσης των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ δεν θα συνιστά χρεοκοπία, αλλά καθυστέρηση πληρωμής.

Ωστόσο, εξέφρασε έντονη ανησυχία ότι σε περίπτωση επικράτησης του «Οχι» στο δημοψήφισμα η κατάσταση θα περιπλακεί επικίνδυνα και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. «Ελπίζουμε το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα να είναι καλό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη, ότι με την απόρριψη των προτάσεων των θεσμών, εισερχόμαστε σε ένα νέο «επικίνδυνο κεφάλαιο» όπου η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί χωρίς κάλυψη από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

«Το ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει σήμερα τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν σημαίνει πως η χώρα ολισθαίνει αυτόματα σε μία άμεση χρεοκοπία», είχε δηλώσει χθες και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Πτώση και χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά έκλεισαν και χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,50% στις 6.521 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,25% στις 10.945 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,64% στις 4.790 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,26% στις 381,31 μονάδες, διευρύνοντας την πτώση του τριμήνου στο 4%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε χθες πως δεν αναμένει το ελληνικό πρόβλημα να προκαλέσει «ένα μείζον σοκ στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ».

Ωστόσο, η ελληνική κρίση θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες» για τον ρυθμό ανάπτυξης των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Και - εάν δεν καταγράφεται ανάπτυξη στην Ευρώπη - αυτό θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, είπε. Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι έχει ενθαρρύνει όλες τις πλευρές, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τους διεθνείς πιστωτές της, να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για να βρεθεί λύση.

Ωστόσο, τόνισε πως είναι σημαντικό να γίνουν σχέδια για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης δυσμενούς εξέλιξης. Όπως είπε, είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλους θεσμούς ώστε να εξασφαλισθεί πως οι όποιες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές θα ξεπεραστούν το ταχύτερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ