Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε ψηφοφορία σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Τι αλλαγές περιλαμβάνει στον ΦΠΑ, τις συντάξεις, τη φορολογία επιχειρήσεων και την εισφορά αλληλεγγύης ...

Κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη Κυριακή.

Το νομοσχέδιο εμπεριέχει δύο άρθρα. Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων.

Όπως έγινε γνωστό, στόχος είναι η διαδικασία ψήφισης να έχει ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα το πρωί, στις 10, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Στη συνέχεια μια σύντομη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής και η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή το μεσημέρι.

«Η συμφωνία ήταν το πρώτο βήμα προκειμένου να αποτραπεί το Grexit. Kρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας χωρίς, όμως, να έχει εκλείψει τελείως ο κίνδυνος της οικονομικής ασφυξίας. Η πορεία είναι μακρά και δύσκολη και είναι λάθος να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα καθώς οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις καιροφυλαχτούν», αναφέρουν στο μεταξύ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου όπως αναφέρουν «ήταν σκληρές και αρκετές φορές έφθασαν πολύ κοντά στο σημείο να «εκτροχιαστούν». Οι προτάσεις που αποδέχτηκε τελικώς η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολες και θέτουν σκληρά διλήμματα», σημειώνουν.

Τα φορολογικά μέτρα

Ετήσια αύξηση εσόδων 3,175 δισ. ευρώ προβλέπεται να αποφέρουν στον προϋπολογισμό τα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου, όπως προκύπτει από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Ειδικότερα,

- 2.390 εκατ. ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ (795 εκατ. το 2015)

-75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων

- 410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων

- 48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων, καθώς και την αύξηση του συντελεστή του εν λόγω φόρου για τα αυτοκίνητα από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω, για τα αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και τις δεξαμενές κολύμβησης

- 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (η οποία περιορίζεται για το 2015 στο ποσό των 221 εκατ. ευρώ)

- 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση εσόδων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της αυξημένης προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων

Επίσης προβλέπεται αύξηση των εσόδων ύψους 854 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Εισφορά αλληλεγγύης

Αυξάνονται τα ποσοστά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Ειδικότερα:

- για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ ο συντελεστής επανέρχεται στο 2% (από 1,4% που ισχύει σήμερα),

- για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 4% (από 2,1% που ίσχυε από 2015),

- για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 6% (από 2,8% που ίσχυε από 2015),

- για εισοδήματα από 500.001 και άνω ο συντελεστής αυξάνεται στο 8% (από 2,8% που ίσχυε από 2015).

Επιχειρήσεις

Αύξηση του φόρου για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρειών με διπλογραφικό σύστημα από το 26% στο 29%. Επίσης αυξάνεται ο συντελεστής της προκαταβολής Φ.Ε. των νομικών προσώπων από το 80% στο 100%. Για τις ομόρρυθμες - ετερρόρυθμες και αστικές εταιρίες το ποσοστό της προκαταβολής ορίζεται σε 75% (από 55% που ισχύει).

Επίσης, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής από 5 μέτρα και πάνω με συντελεστή 13%, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη αυξάνεται από το 10% στο 13%.

Επίσης, το ποσό του ΦΠΑ που θα αφορά τις συναλλαγές αυτές που γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος ( με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, e banking, επιταγές κτλ) θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της συναλλαγής στο δημόσιο.

Αύξηση από το 20% στο 25% του συντελεστή φόρου επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός και αύξηση από το 10% στο 15% των ασφαλίστρων αυτοκινήτων.

Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις

Τη σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί, θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσόν της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Η εξοικονόμηση της κρατικής δαπάνης από την αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25.7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 εκατ. ευρώ για το 2017 και 60 εκατ. για το 2018.

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει άλλη αναφορά στο συνταξιοδοτικό, ενώ προβλέπεται η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και η αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων.

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης. Από την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξής τους στο ΕΤΕΑ, αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Τα θέματα της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τους όρους της ένταξης στο ΕΤΕΑ, οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με εκείνη που ισχύει για το ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα ρυθμιστούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.

Ακόμη, αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, ενώ θεσμοθετούνται 6% εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις. Η ενίσχυση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από την αύξηση των εισφορών υπολογίζεται στα 422 εκατ. ευρώ για φέτος και τα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τέλος, έως τις 22 Ιουλίου, προβλέπεται να νομοθετηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ρήτρα βιωσιμότητας ή «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν προηγουμένως με τους δανειστές.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου για όλες τις επικουρικές συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή των παροχών στο ύψος των εισφορών, ώστε οι παροχές που δίνουν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Η εφαρμογή της είχε παγώσει με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα στην αγορά εργασίας «με την πραγματοποίηση μεταξύ άλλων αυστηρής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ: Ποια είδη θα είναι στο 13% και ποια στο 23%

Σε ότι αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ, ο μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται στο 6% από 6,5% που είναι σήμερα και σε αυτόν θα υπάγονται τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια των θεάτρων.

Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία θα μεταταχθούν από το 6,5% στο 13%. Επίσης, στον ίδιο συντελεστή 13% θα υπάγονται τα βασικά τρόφιμα και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Μεταξύ άλλων, στο 13% παραμένει το γάλα, το γιαούρτι (μόνο το κλασσικό, χωρίς προσθήκες) τα τυριά (με εξαιρέσεις όμως π.χ. τυριών τριμμένων ή σε σκόνη, λιωμένων και με λιπαρά άνω του 72%), η ζάχαρη, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το κρέας (νωπό ή κατεψυγμένο), τα ψάρια (νωπά ή κατεψυγμένα, χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές), τα ζυμαρικά, οι παιδικές τροφές, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τα αυγά νωπά από όρνιθες, το φυσικό μέλι κ.ά., ενώ τυποποιημένα τρόφιμα που δεν θεωρούνται βασικά μετατάσσονται στο 23% (αλλαντικά, καφές, λίπη - βούτυρο, τσάι, μπαχαρικά, σογιέλαιο, λάδια ζωικής προέλευσης, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, λουλούδια, κ.ά.).

Στο 13% παραμένει το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νερό ύδρευσης (όχι η αποχέτευση) και τα εμφιαλωμένα νερά. Στο 13% οι οίκοι ευγηρίας και τα γραφεία τελετών.

Μετατάσσονται από το 13% στο 23% η εστίαση, καθώς και όλα τα εισιτήρια μεταφοράς προσώπων όπως είναι τα αστικά, ακτοπλοϊκά, αεροπορικά και τα ταξί. Στο 23% και οι επισκευαστικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων (εξαιρούνται τα εισιτήρια θεάτρων).

Όσον αφορά στα νησιά οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές καταργούνται από την 1η Οκτωβρίου 2015 για τα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά και από την 1η Ιουνίου 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά.

Εξαιρούνται του ΦΠΑ οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης εκτός από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας
6ος γύρος συζητήσεων επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών
Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας